Fejfájás nyomáspontok: hol vannak a leghatásosabbak?

2024. július 26.
A tenziós fejfájás elég gyakori, ám ettől még nem lesz kevésbé fájdalmas. Mit tudunk a tenziós fejfájásról? Hogyan enyhíthetjük a kellemetlen panaszokat gyógyszerek nélkül? Milyen nyomáspontok segíthetnek a fejfájás csökkentésében?
Fejfájás nyomáspontok
  • A tenziós fejfájás ellen hatásos lehet a fejen található nyomáspontok masszírozása.
  • Mik azok a nyomáspontok és hol találhatók a fejünkön?
  • Hogyan használhatjuk a nyomáspontokat a tenziós fejfájás ellen?

A tenziós fejfájás az Cleveland Klinika kutatásai szerint az emberek 70 százalékánál jelentkezik időről időre. A fájdalom mértéke különböző lehet, az egészen enyhétől a súlyosig. Ezt az érzetet sokan úgy írják le, mint egy erős nyomást a halántéknál, míg mások azt érzik, mintha egy szoros pánt lenne a fejük körül. 

Szerencsére számos módja van a tenziós fejfájás enyhítésének. Az egyik leghatásosabb gyógyszermentes megoldás a nyomáspontok masszírozása. Hogyan találhatjuk meg ezeket és mit tegyünk, hogy enyhítsük a fejfájást?

Mit kell tudnunk a tenziós fejfájásról?

Nincs egyetlen jól meghatározható oka a tenziós fejfájásnak. Vannak azonban bizonyos tényezők, melyek kiválthatják a tüneteket:

  • Az állkapocsízület problémái (például fogcsikorgatás miatt)
  • Nyakizmok merevsége
  • Szemproblémák (például nem megfelelő erősségű szemüveg)
  • Alvásproblémák (alvási apnoé vagy inszomnia)
  • Depresszió
  • szorongás

A fájdalmon túl gyakran tapasztalnak a tenziós fejfájástól szenvedők kellemetlen érzeteket a váll- és nyakizmokban, fényekre és hangokra való érzékenységet. A Harvard Orvostudományi Karának tájékoztatója szerint a tenziós fejfájás jelentkezhet időnként (egyszer egy hónapban), rendszeresen (1-14 alkalommal egy hónapban, legalább három hónapon át), vagy krónikus fejfájásként (több mint 15 alkalommal egy hónapban, legalább három hónapon át).

Mik azok a nyomáspontok és hogyan találjuk meg ezeket?

A nyomáspont kifejezés az akupresszúrából ered. Ez az alternatív gyógymód a hagyományos kínai orvoslás egyik bevett módszere. A testünkön szerte találhatók nyomáspontok. Amikor ezeket megnyomjuk, az segíthet a feszültség vagy elakadás enyhítésében. Az akupresszúra gyakori módszer a fejfájás különböző típusainak kezelésére. 

Az izomrostok általában nem feszesek, amikor nyugalmi helyzetben vannak. Ha a nyomáspontoknál merevek az izmok, az összehúzza az izomrostot. Ez a feszültség fejfájást okozhat. Ha a nyomáspontokat triggereljük, segíthet ellazulni az izmoknak, így enyhítve a feszültséget és a fejfájást.

Fejfájás nyomáspontok találhatók a koponya és a nyak találkozásánál

Fejfájás nyomáspontok találhatók a koponya és a nyak találkozásánál

A tenziós fejfájás enyhítésére legjobb nyomáspontok az alábbiak:

  1. A gerinc két oldalán, különösen a nyakszirtnél.
  2. Az öreglyuk (a koponya és a gerinc találkozásánál).
  3. A hát felső része és a vállak.
  4. A lapocka és a váll között félúton.
  5. A hüvelykujj és mutatóujj közötti laza bőrrésznél.

Hogyan használjuk a nyomáspontokat a tenziós fejfájás enyhítésére?

A gyakori fejfájással mindenképp forduljunk orvoshoz. Viszont ha tudjuk, hogy az időjárásváltozás, menstruáció vagy éppen stressz okozza a tenziós fejfájásunkat, kipróbálhatjuk a nyomáspontok ingerlését a kellemetlen panaszok enyhítésére. 

Masszírozzuk 20-30 másodpercig a nyomáspontok területét, a hüvelykujjunkat és a mutató ujjunkat az ellenkező kezünkkel. Működik az is, ha az ujjaink közé csípjük és 10 másodpercig tartjuk az adott nyomáspont területét. Ismételjük ezeket addig, míg nem érzünk enyhülést.

Szintén hatásos a nyomáspontok ingerlésére a teniszlabdás módszer. Álljunk a fal mellé, és egy zokniba rakott teniszlabdát szorítsunk a nyomáspont területével a falhoz. Ez főként a lapocka és hát nyomáspontjának aktiválására alkalmas módszer, ha fáj a fejünk

Forrás: Popsugar, fotó: Getty Images