- Azt már mindenki hallotta, hogy az étrendnek nagy szerepe van a gázképződésben, de arról is tudtunk, hogy akár a repülés miatt is többet pukizhatunk?
- Mennyi pukizás a normális?
- Tényleg többet pukiznak a férfiak, mint a nők?
Tény: az, hogy milyen büdös a puki, nagyban függ attól, mit ettünk és a szervezetünk hogyan dolgozta fel az adott ételt. Például egy 1971-es kutatás mérései szerint egy babban gazdag rostdús étkezés nyomán kétszer annyi gáz képződik bennünk, mint rostszegény táplálkozással. Egészen pontosan 49,4 milliliter óránként a 26,7 milliliter/órához képest.
Mielőtt még meggyanúsítanánk a párunkat (vagy ismerősünket, munkatársunkat, barátunkat) azzal, hogy sokkal többet pukizik nálunk, jó, ha tudjuk, hogy átlagosan naponta 10-szer szellentünk, de 20-ig teljesen átlagosnak tekinthető a bélgáz-kieresztés mennyisége. És ezen az életkorunk sem változtat: a fiatalok és idősek nagyjából ugyanannyit pukiznak.
A szellentéssel távozó gázok 99 százaléka – a nitrogén, oxigén, hidrogén, szén-dioxid és metán – szagtalan. Ám van az az 1 százalék, amitől igazán büdös lehet a puki: a kén, vagyis hidogén-szulfát. Ez akkor keletkezik, amikor a bevitt táplálékot a bélbaktériumok lebontják. De hogyan csökkenthetjük a bélgázzal távozó szagokat, magyarul hogyan lesz kevésbé büdös a pukink?
Milyen ételek miatt termelődik a legtöbb gáz?
Bizonyos keményítőtípusokat az ember nem képes tökéletesen megemészteni, ezek hosszú időn át tartózkodnak a bélrendszerben. Itt megerjednek, és közben keletkezik a roppant erős szagú gáz. A felnőttek harmadánál nem szívódik fel tökéletesen a laktóz, azaz tejcukor, ami szintén hozzájárulhat, hogy büdösebb legyen a pukink.
Az biztos azonban, hogy a konkrét ételek közül az alábbiak váltják ki a legnagyobb gáztermelést bennünk:
- Babfélék
- Keresztesvirágúak, mint a brokkoli és kelbimbó
- Hagyma
- Gomba
- fokhagyma
A férfiak tényleg többet pukiznak, mint a nők?
Régi előítélet a férfiakkal szemben, hogy többet pukiznak, mint a nők, ráadásul büdösebbet. Ám ezt tudományosan eddig sosem bizonyították. Sőt, a vizsgálatok szerint a nők esetében nagyobb koncentrációban tartalmaz a bélgáz hidrogén-szulfidot, ami a puki büdös szagát adja.
A férfiak esetében viszont nagyobb térfogatú a puffadás, így sokkal erősebben távozhatnak a gázok, ami azt jelenti, hogy egy-egy szellentés esetén nagyobb eséllyel érik el az orrunkat a kellemetlen szagok a kutatások szerint.
Miért kell pukiznunk a repülőn?
Ha utaztunk mostanában repülőn, megfigyeltük, hogy több bélgáz termelődött? Ez nem illúzió, valóban így van, és egyszerű fizika áll a hátterében. Ahogy emelkedünk, a légnyomás csökken, beleértve a beleinket is. Emiatt a bélgáz térfogata megnő, amit muszáj kiengednünk, és a kis izomnak, ami szabályozza a szellentés visszatartását, muszáj engednie, hiszen feszíti belülről a nyomás. (Az sem segít persze, hogy a kabin levegőjének felét keringtetik bent, így nem szellőzik ki egyhamar a rengeteg puki.)
Lehet a büdös puki betegség jele?
Az is gyakori, hogy amikor székrekedéssel küzdünk, vagy sürget a vécézési inger, a gázképződés is ugrásszerűen megnő. Ha végiggondoljuk, ez teljesen logikus. Amikor szorulásunk van, a széklet nem csak állomásozik a beleinkben és lassan erjed, hanem egyre közelebb és közelebb ér a végbélnyíláshoz, így egyre könnyebben szabadulnak fel a gázok is. Amik egyre büdösebbek lehetnek, a benntöltött idő okán is.
Vannak olyan bélrendszeri betegségek is a székrekedésen kívül, melyek fokozott gázképződéssel járhatnak, és a nem elégséges emésztés miatt a puki büdösebb lehet. Ilyenek például a gyulladásos bélbetegségek, hasnyálmirigy-alulműködés vagy cöliákia.
A pukizás tehát teljesen normális testi folyamat, nem kell szégyellnünk! Ne hagyjuk azt sem, ha bármilyen kételyünk van azzal kapcsolatban, egészséges-e a pukizásunk vagy sem, hogy feltegyük a kérdéseinket az orvosunknak!
Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images