PCOS-es puffadás: miért alakul ki és mit tehetsz ellene?

2023. július 20.
Életmódbeli tényezők és a megfelelő típusú és mennyiségű testmozgás segíthet, hogy a tüneteket, például a puffadást kordában tartsuk PCOS-esetén.
  • Az első és legfontosabb dolog: ha úgy sejtjük, PCOS-ünk van, vagy más egészségügyi problémánk, mindenképp forduljunk orvoshoz.
  • A PCOS-es esetek 70 százalékára nem derül fény a szerteágazó tünetek miatt.
  • Életmódbeli tényezők és a megfelelő típusú és mennyiségű testmozgás segíthet, hogy a tüneteket, például a puffadást, kordában tartsuk PCOS-esetén.

A PCOS egy mozaikszó a policisztás ovárium szindrómára. Ez a betegség tízből egy nőt érint. Ám ez közel sem jelenti azt, hogy csak ennyi nő szenvedne a problémától. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az összes PCOS-es eset 70 százalékát nem diagnosztizálják. 

A policisztás ovárium szindróma tünetei közé tartozik a puffadás, görcsök, rendszertelen menstruáció, pattanások, fokozott szőrnövekedés az arcon vagy a testen. Sok nő, aki PCOS-sel él, ám sosem derítenek fényt a betegségükre, azt hiszi, ezek teljesen normális testi jelenségek. 

Nem könnyű együtt élni a PCOS szerteágazó és sokszor fájdalmas tüneteivel. Az orvosi kezelést támogathatjuk azonban életmódbeli változtatásokkal és megfelelő, PCOS-re szabott testmozgással, így enyhítve a panaszokat.

Mitől alakul ki a PCOS?

Az orvosok úgy vélik, a PCOS-t több tényező is okozhatja. Például a hormonális egyensúly felborulása (a férfi nemi hormonok magas szintje a női szervezetben), inzulinrezisztencia vagy genetika. Gyakori, hogy a PCOS más egészségügyi problémákkal jár együtt, például irritábilisbél-szindrómával (IBS), a már említett inzulinrezisztenciával, depresszióval. 

A policisztás ovárium szindrómát meggyógyítani nem lehet a tudomány jelenlegi állása szerint, ám a tüneteket lehet enyhíteni gyógyszerek és életmódváltás együttes alkalmazásával. 

„A petefészekben található éretlen petesejteket tüsző veszi körül. Az egészséges menstruációs ciklussal rendelkező nőknél minden hónapban megérik egy petesejt, amikor ez bekövetkezik, a tüsző megreped és nagyjából a ciklus félidejében a petevezetékbe engedi a petesejtet – magyarázta Dr. Sachchidandanda Maiti szülész-nőgyógyász. – PCOS esetén több tüszőben is maradnak ki nem fejlődött petesejtek, melyek nem kerülnek a petevezetékbe. Ehelyett a tüszők apró cisztaként jelennek meg a petefészken.”

PCOS-es puffadás: miért alakul ki?

A puffadás teljesen természetes és normális jelenség akkor is, ha valaki nem szenved PCOS-ben. Viszont policisztás ovárium szindróma esetén sokkal gyakoribb és intenzívebb lehet a puffadás. 

Az evés utáni fájdalmas puffadást PCOS esetén általában bizonyos ételek váltják ki. Ugyan mindenkinek más az emésztése, kijelenthető a szakemberek szerint, hogy vannak konkrét ételek, melyek gyakrabban vezetnek fokozott gázképződéshez. A raffinóz nevű szénhidrátot nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek – a babfélék, borsó, brokkoli, káposzta, spárga vagy a karfiol – növelik sok embernél a puffadás esélyét. 

„A kutatások szerint a PCOS-ben szenvedők bélflórája gyakran az úgynevezett diszbiózis állapotában van. Ez azt jelenti, hogy a jó baktériumok aránya felborul, hiányzik az emésztőrendszer mikrobiomjának sokfélesége – mondta Dr. Jodie Relf PCOS specialista dietetikus. – Azt is megfigyelték, hogy a PCOS-ben szenvedőknél gyakoribb az IBS előfordulása is azokhoz képest, akiknél nincs jelen a policisztás ovárium szindróma.”

Ennek a jelenségnek a pontos okát egyelőre nem tárták még fel, bár azt már tudjuk, hogy a bélflóra egészségének felborulása és az IBS hasonló panaszokkal jár: puffadás, hasmenés, szorulás, fokozott gázképződés, görcsök.

Mit együnk PCOS-sel, hogy kevésbé puffadjunk?

„Az étrend kiemelten fontos, ha PCOS-ben szenvedünk – mondta Relf. – Ronthatja, de javíthatja is az állapotunkat az adott étel, amit megeszünk.”

Mivel a PCOS két legfontosabb mozgatója a krónikus gyulladás és az inzulinrezisztencia. „Mindkettő probléma nagyban függ az étrendünktől. Ezen túlmenően a kutatások szerint a bélflóra egyensúlyának felborulása szerepet játszhat a PCOS kifejlődésében a krónikus gyulladás és az inzulinrezisztencia kiváltásával.”

A szakember azt javasolja, hogy ha gyakran fennáll a PCOS-es puffadás nálunk, vezessünk naplót az elfogyasztott ételekről. Ez segíthet, hogy rájöjjünk, milyen élelmiszerek elfogyasztásával függhetnek össze a panaszok.

A rostban gazdag táplálkozás nagyon fontos PCOS esetén a puffadás megelőzésében

A rostban gazdag táplálkozás nagyon fontos PCOS esetén a puffadás megelőzésében

Ezek a legfontosabb elvek, amiket az étrendünkbe követnünk kell, ha PCOS-ben szenvedünk:

  • olyan ételeket együnk, melyek táplálják a bélflórát 
  • legalább heti 30 különböző növényi alapanyag fogyasztása javasolt, ebbe beletartoznak a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, extraszűz olívaolaj, hüvelyesek, zöldfűszerek is
  • minél több zöldségekből, gyümölcsökből és teljes értékű gabonából származó rostot együnk
  • a több rost mellé növeljük a vízbevitelünket

Hogyan sportoljunk, hogy enyhítsük a PCOS miatti puffadást?

A PCOS-nél nem az a fontos, hogy minél megfeszítettebb és hosszabb edzést iktassunk be az életünkbe. Viszont fontos, hogy néhány dologra tudatosan ügyeljünk.

  1. Mozogjunk mindennap. Nem kell, hogy másfél órás köredzésen vegyünk részt, már a 30 perces séta a parkban vagy a kertészkedés is elegendő.
  2. Csökkentsük az intenzitást. Olyan mozgásformát válasszunk, ami inkább változatos, mint megerőltető, például pilatest, úszást vagy jógát.
  3. Testet és elmét is megdolgoztató mozgásformát válasszunk. A PCOS miatt gyakori az állandó fáradtságérzet. A stresszoldó, lazító mozgásformák segítenek az alvásban és energikusabbá tesznek.

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash, Getty Images