A szakértő szerint nem jó ötlet salátát vacsorázni, és azt is elmondta, hogy miért

2024. augusztus 13.
Elsőre jó ötletnek tűnhet egy könnyű salátát összedobni vacsorára. A szakértő azonban nem javasolja, hogy az esti órákban nyers zöldségeket fogyasszunk.
Nyers zöldségek vacsora
  • Minél több nyers zöldséget kellene beépítenünk az étrendünkbe.
  • Az viszont nem mindegy, hogy mikor esszük ezeket az életeket.
  • A szakértő szerint vacsorára nem jó ötlet nyers zöldséget fogyasztani.

Valami könnyű vacsorát ennél? A legegyszerűbb összedobni egy salátát. Gyorsan elkészíthető és minimális kalóriát tartalmaz. Tökéletesnek hangzik, nem igaz? A táplálkozási szakértő mégsem tanácsolja, hogy nyers zöldséget együnk vacsorára.

Lássuk, miért nem jó ötlet nyers zöldséget vacsorázni a szakértő szerint!

Nyers zöldségek, rossz alvás

„Az olyan nyers zöldségek, mint a saláta, sok rostot tartalmaznak, amit nehéz megemészteni, és ha túl későn fogyasztjuk ezeket, megterhelhetik az emésztőrendszerünket” – mondta Dr. Maximilian Schubert, a Mayrlife Medical Health Resort orvosigazgatója. „Ez puffadáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet, végső soron pedig negatívan hathat az alvásunk minőségére” – tette hozzá.

Schubert tanácsa szerint ne csak a salátát kerüljük este, hanem a nyers ételek minden formáját. Ez magában foglalja a nyers zöldségeket, a húst és a halat is. Sőt, még a dióféléket is, amelyeket sokan valószínűleg elsőre nem soroltak volna a nyers ételek közé.

A gyümölcsök különösen rossz választásnak számítanak vacsorára. „Amellett, hogy a gyümölcsöket általában nyersen fogyasztják, sok gyümölcscukrot (fruktózt) is tartalmaznak, ami egyeseknél emésztési problémákat, például puffadást és hasi fájdalmat okozhat. A magas cukortartalom a vércukorszintet is befolyásolhatja, és ezért megzavarhatja az alvást” – mondja a szakértő.

Természetesen a saláta, a zöldségek, a gyümölcsök és a diófélék kifejezetten egészséges ételeknek számítanak. Schubert tehát nem azt mondja, hogy ne együnk ilyen ételeket, hanem, hogy bizonyos napszakban fogjuk vissza a fogyasztásukat.

Fogyasszunk nyers zöldségeket, csak ne vacsorára

Fogyasszunk nyers zöldségeket, csak ne vacsorára

Fogyasszunk nyers zöldségeket, csak ne vacsorára

„Nyers ételeket délután 4 vagy legkésőbb 5 óra után nem kellene fogyasztanunk” – ajánlja. Ez az ajánlás a szakértő szerint általánosan érvényes, függetlenül az egyéni lefekvési időtől. „Késő délutántól kezdve nincs meg az emésztőerőnk ahhoz, hogy ezeket az ételeket megfelelően megeméssze” – mondja.

Schubert szerint számos tanulmány vizsgálta már a nyers ételek egészségre gyakorolt hatását, és ezek a kutatások is kimutatták, hogy a saláta és általában a nyers zöldségek esti fogyasztása nem a legjobb ötlet.

„A Food & Function című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nyers zöldségek magas rosttartalmuk miatt emésztési problémákhoz és puffadáshoz vezethetnek. A Sleep Medicine Reviews című folyóirat szintén vizsgálta az ételbevitel és az alvásminőség közötti kapcsolatot. Ez a cikk több tanulmányt összegez, és kimutatja, hogy az esténként evett nehezen emészthető ételek megzavarhatják az alvást.”

Általánosságban elmondható, hogy mivel a főtt vagy párolt zöldségek könnyebben emészthetőek, alkalmasabbak lehetnek vacsorára, mint a nyers saláta. Schubert is olyan ételeket ajánl, mint a párolt zöldségek, könnyű levesek és könnyen emészthető fehérjék, például a hal vagy csirke.

Forrás: Glamour US Fotó: Getty Images