Megvéd a májráktól, ha kevesebb triptofánban gazdag ételt eszünk

2024. augusztus 16.
De milyen ételekben van nagy mennyiségben triptofán? És miért okoz májrákot egyáltalán ez a vegyület? Honnan tudhatjuk, hogy mi is veszélyben vagyunk?
Triptofán elhagyása az étrendből csökkenti a májrák esélyét
  • Egy friss kutatásban azt figyelték meg, hogy ha a kísérleti alanyok – melyek ebben az esetben rágcsálók voltak – étrendjéből eltávolították teljesen a triptofán nevű aminosavat tartalmazó ételeket, megállt a májrák növekedése.
  • A felfedezés segíthet a májrák terápiájában, új stratégiák kidolgozásában.
  • Mi köze van a triptofánnak a májrákhoz, és milyen élelmiszerekben található meg?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a májrák a harmadik legtöbb halálos áldozatot szedő ráktípus világszinten. Ezért is jelent áttörést az amerikai tudósok felfedezése, miszerint a rákos sejtek növekedésére hatással lehet az étrendünk.

A Texasi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói azt figyelték meg ugyanis, hogy a triptofán nevű aminosav eltávolítása az étrendből, megállítja a rák növekedését. Milyen ételekben van triptofán? Hogyan kapcsolódik a májrákhoz a vegyület?

Miért okozhat májrákot a triptofán?

A triptofán fontos vegyület a szervezetünk számára. Számos biológiai folyamatban szerepet játszik, segíti a szerotonin nevű örömhormon átvitelét például. Többféle ételben is nagy mennyiségben megtalálható a triptofán. Sokat tartalmaz az aminosavból többek között:

  • Pulyka
  • Vörös húsok
  • Csirke
  • Tofu
  • Szója
  • halak

A kutatók azt figyelték meg, hogy akiknél az MYC nevű onkogén (olyan gén, amely arra serkenti a sejtet, hogy tumorsejtté váljon, esetlegesen rákos megbetegedést okozva ezzel) a májrák kiváltója, a tumorsejtek növekedése nagyban függ a triptofántól.

Amikor eltávolították a triptofánt teljesen a kísérleti egerek étrendjéből, megállt a rákos sejtek növekedése a májban, és visszaállt a normális sejtszintézis. Azért is fontos ez a felfedezés, mert ez nincs hatással a test más sejtjeinek fehérjeszintézisére, így „úgy célozhatják a májrák terápiája során a tumorsejteket, hogy nem károsítják az egészséges szöveteket”, magyarázták a kutatók.

Remény a májrák legyőzésére

„A májrák tumorsejtjeinek nagy mennyiségű triptofánra van szükségük a növekedéshez – folytatta Dr. Moralise Conacci-Sorrell, a kutatás vezetője. – A triptofánmentes étrend megelőzi a tumorsejtek növekedését a májban. Mivel a triptofán a legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló aminosav, a rövid távú étrendbeli változtatások nem jelentenek veszélyt az egészséges sejteknek, viszont a rákos sejtekre igen.”

A kutatók eredményei egy működő terápia alapját jelenthetik, melyet az onkogén által kiváltott májráknál használhatnak. Magyarországon évente átlagosan 70 ezer új rákos megbetegedést jelentenek be. Élete során minden harmadik magyarnál alakul ki rákbetegség. A májrák hazánkban a kilencedik leggyakoribb halálok a rák miatti halálozásoknál.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images