Ezért tedd fel a lábaidat a falra: meglepő egészségügyi előnyei vannak

2024. augusztus 20.
Számos meglepő egészségügyi előnnyel jár az, ha felteszed a lábaidat a falra. Egy jógaoktató osztotta meg, hogy miért érdemes napi szinten néhány percet szánni erre az egyszerű gyakorlatra.
Ezért tedd fel a lábaidat a falra: meglepő egészségügyi előnyei vannak
  • Nem gondolnád, pedig rengeteg pozitív egészségügyi hatása van annak, ha megtámasztod a lábaidat a falon.
  • Meredith Witte több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező jógaoktató forrón javasolja ennek a póznak a gyakorlását a fizikai és mentális előnyei miatt.
  • Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni erről a pozícióról, az előnyeiről, és arról, hogyan hozd ki a legtöbbet belőle.

A szanszkrit Viparita Karani néven ismert lábak a falon technikailag egyfajta inverzió, ami azt jelenti, hogy a tested kibillent a szokásos függőleges helyzetéből. A jógában úgy gondolják, hogy a testednek a tipikus mintától eltérő módon történő mozgatása előnyös az elme és a test számára. A lábak a falon lehetővé teszi, hogy kihasználd az inverzió előnyeit, anélkül, hogy erőre lenne szükséged egy nehezebb pózhoz, például a kézenálláshoz.

A lábak a falon jógapóz a következő egészségügyi előnyökkel rendelkezik:

1. Segít az izomfájdalmakban

„A lábunk és gerincünk mind súlyt hordozó szerkezetek, amik azért dolgoznak, hogy megtartsanak minket” – mondja Meredith Witte. Amikor tehermentesítjük ezeket a struktúrákat úgy, hogy fekszünk vagy bevetjük a lábak a falon jógapózt, akkor hagyjuk, hogy az izmaink pihenjenek, „csökkentjük a fáradtságot és szöveteink túlterhelésével járó fájdalmat”.

2. Csökkenti a gyulladást

A gravitáció hatására a vér és más folyadékok összegyűlhetnek a lábakban, a bokában és a lábfejben. A lábak a falon jógapóz segít „lehúzni a felgyülemlett folyadékot a lábakból a medence és a törzs felé”, ami szintén jó az edzés utáni regenerálódáshoz és a gyulladás csökkentéséhez.

A lábak a falon jógapóznak számos egészségügyi hatása van

A lábak a falon jógapóznak számos egészségügyi hatása van

3. Növeli a rugalmasságot

A fal passzívan meghajlítja a combot és a térdet, valamint megnyújtja a combizmokat. Ez a jógapóz javíthatja a rugalmasságot, különösen a lábak hátsó részén.

4. Csökkenti a stresszt

Amikor stresszes vagy, az idegrendszered „küzdj vagy menekülj” reakciója stresszhormonokat, például adrenalint és kortizolt választ ki. A gyakorlatok, a meditáció vagy bármilyen jógapóz – beleértve a lábak a falon testhelyzetet – valóban enyhítheti a stresszt, lehetővé téve az izmok teljes ellazulását, és lehetőséget ad arra, hogy a légzésre összpontosíts.

5. Enyhíti a fejfájást

Tanulmányok kimutatták, hogy a jóga enyhítheti a fejfájást és még a migrént is. Ennek részben az az oka, hogy a stressz fejfájást vált ki, és ahogy arról szó volt, ez a jógapóz segíthet a stressz enyhítésében.

6. Enyhíti a menstruációs görcsöket

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a jóga jelentősen csökkentheti a menstruációs görcsöket. A kutatók még mindig próbálják meghatározni ennek a fiziológiai okait, de általános hipotézis az, hogy a jóga fokozza a véráramlást a medence területén anélkül, hogy túl sok stresszt okozna. Bár egyes jógahagyományok azt tanácsolják, hogy a menstruáció során ne vedd fel a lábak a falon jógapózt, valójában semmilyen módon nem jelent veszélyt a szervezetedre.

7. Elvezeti a felesleges folyadékot

 „Amíg a lábak a falon vannak, a lefelé ható gravitációs erő lehetővé teszi az alsó test izmainak pihenését, és a felesleges folyadék elvezetését” – mondja Witte.

8. Javítja az alvást

A szakértő szerint ahhoz, hogy a tested kényelmesnek és ellazultnak érezze magát, érdemes lefekvés előtt bevetni a lábak falon a jógapózt, mert elősegíti a relaxációt és a nyugalom érzését.

Hogyan végezd jól a lábak a falon jógapózt?

Ezt a pózt bárhol megcsinálhatod, ahol fal van – még az ágyon fekve is. A jógapóz felvételéhez ülj úgy, hogy a csípőd a lehető legközelebb legyen a falhoz. Hajtsd fel a lábaidat a falhoz, miközben leengeded a törzsedet a padlóra. A vállaiddal told be a fenekedet egészen a falig. A lábak a falon jógapóz végezhető összezárt, de akár szétterpesztett lábakkal is. Ha szükséges, tegyél egy jógapárnát vagy kis párnát, törölközőt a csípőd alá ahhoz, hogy kényelmesebb legyen.

Ha a hátad vagy a combjaid nagyon feszesek, ez a jógapóz túl kényelmetlen lehet ahhoz, hogy ellazulj. Amennyiben nem tudod ezt a pózt egyenes lábbakkal végezni, próbáld megtámasztani a vádlijaidat egy széken, kanapén, akár a lépcsőn, hogy a térdeid be legyenek hajlítva.

Innentől kezdve nincs más dolgod, mint széttárni a karjaidat, lassan lélegezni és élvezni a nyugalmat.

Forrás: Popsugar, Fotók: Getty Images