Szélgörcs gyötör? Szorulásod van? Ezek a jógapózok segíthetnek!

2022. augusztus 20.
Mindenkivel előfordul időnként – akár puffasztó ételek vagy a lelassult anyagcsere miatt –, hogy szélgörcs gyötri, nem tud szabadulni az emésztés közben keletkező gázoktól. Nem kell hinni ahhoz a jóga spirituális oldalában, hogy az emésztésünk beinduljon a kifejezetten a bélmozgást segítő gyakorlatoktól.

Minden testrészre hatással van a jóga nyugtató, lazító hatása, beleértve a beleket és az emésztőrendszert is. Amikor szélgörcsünk van, pont ez hiányzik: a feszes izomzat miatt nem tudnak távozni az emésztés közben keletkező szelek, így fáj a hasunk. Az alábbi jógapózok viszont azonnal enyhülést hozhatnak.

1. Szélkieresztő póz

szelgorcs-szekrekedes-joga

Ahogy a neve is mutatja, ennek a jógapóznak az a lényege, hogy segítse a bélszelek távozását. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, csak a hátunkra feküdni, először az egyik lábunkat felhúzni a mellkasunkhoz minél szorosabban, és átölelni, miközben a másik lábat nyújtva tartjuk a padlón. Lélegezzünk mélyeket, miközben mindkét oldalra, végül mindkét lábat a mellkasunkhoz húzva megismételjük.

2. Előrehajlás nyújtott lábbal ülve

szelgorcs-szekrekedes-joga

Nem gond, ha nem érjük el a lábujjainkat, miközben nyújtott ülésben előre hajolunk. A mozdulat lényege, hogy egyenes háttal dőljünk előre, amennyire csak lehet, a karokat pedig nyugtassuk a lábunknak azon részén, ameddig elérünk. A lábfej pipáljon. Maradjunk így 5-10 mély légzésig.

3. Boldogbaba-póz

szelgorcs-szekrekedes-joga

Gondolkodtunk már azon, vajon miért terül el földöntúli öröm a kisbabák arcán, mikor háton fekve behajlított lábukat a lábfejnél fogva maguk felé húzzák kis terpeszben? Lehet, hogy pont azért, mert ez a testhelyzet segít oldani a szélgörcsöt, és épp távoznak a szelek…

4. Gyermekpóz terpeszben

szelgorcs-szekrekedes-joga

Az egyik leghatásosabb szorongásoldó, lazító testhelyzet a gyermekpóz. Ha ezt úgy végezzük, hogy a térdeink széles terpeszben vannak, innen nyújtózunk előre, a hasunknak még nagyobb hely marad, hogy ellazuljanak az izmai. Az ellazult izmok pedig segítik, hogy könnyebb legyen a szellentés.

5. Előrehajlás széles terpeszben

szelgorcs-szekrekedes-joga

Intenzív, ám hatásos gyakorlat az előrehajlás állva, széles terpeszben. A kéztartás lehet változó: nyugtathatjuk a csípőnkön a kezeket, belekapaszkodhatunk a lábujjakba kifelé néző könyökkel, de a hátunk mögött is kulcsolhatjuk a karokat. A szélgörcs szempontjából nem ez a lényeg, hanem az, hogy a hasunkat gyengéden masszírozza az előrehajlás.

6. Akasztott póz

szelgorcs-szekrekedes-joga

A csavarások bármilyen formában sokat segíthetnek, ha épp kínoznak a szelek. Az egyik legjobb, amikor guggolásban a hátunk mögött kulcsoljuk a kezeket úgy, hogy előbb az egyik térdünket vesszük a hónunk alá, majd a másikat néhány lassú, mély légzésig tartva a pózt.

7. Hullapóz

szelgorcs-szekrekedes-joga

Nem véletlenül ez a kedvenc jógapóza a legtöbb jógázónak. Bár úgy tűnhet, hogy semmit sem kell csinálni, mégis, amikor megpróbáljuk, gyakran kiderül, valójában milyen nehéz ellazítani az egész testünket, nem gondolni semmire és csak lélegezni. Pedig ez a teljes ellazulás hozza meg az enyhülést akkor is, ha szélgörcsünk van. Ha sikerül a beleinknek és emésztőrendszerünknek is megnyugodni, érezhetjük majd, hogy oldódik a feszültség és fájdalom a hasunkban.

Fotó: Getty Images, Instagram

Olvass tovább!