Ezektől a jógapózoktól lesz dúsabb a hajunk

2021. január 07.
Ideje átgondolnunk a mondást, amely szerint, ha a fejünk tetejére állunk, akkor se történik meg, amit szeretnénk. Mert ha azt kívánjuk például, bárcsak gyorsabban nőne a hajunk, akkor többet kell fejen állnunk, mint gondolnánk.

Az évtizedek alatt, mióta a jóga népszerűsége egyre feljebb ível a nyugati világban is, sokaknak szöget ütött már a fejében: vajon azért tűnik fiatalabbnak sok jógázó, mert rendszeresen fejen állnak a gyakorlás részeként?

joga-haj-novekedes-forditott-testhelyzet

A fej legyen alacsonyabban

Eddie Stern, aki többek között Gwyneth Paltrow jógaoktatója is, rávilágított arra, miért is van igazság a megfigyelésben. A fordított testhelyzetek, amikor a fej alacsonyabban van, mint a láb és a medence, segítenek, hogy több oxigént szállítson a vér a fejbe, ami nemcsak az arcbőrnek, de a fejbőrnek is jót tesz, serkenti a haj növekedését

A tudatos, kontrollált légzés megnyugtatja a központi idegrendszert (a stressz az egyik leggyakoribb oka a hajhullásnak). A csavarások pedig segítik a test méregtelenítését a bélrendszerben, így a mikrobiomrendszerünk egészsége is javulhat, ami szintén nagyban meghatározza a hajkoronánk állapotát. 

A fordított testhelyzet nem feltétlenül jelent fejenállást

Gondoljunk csak bele: amikor egyenesen állunk, majd egy mély kilégzéssel előre hajolunk, hogy megérintsük a lábujjainkat, szintén alacsonyabbra kerül a fej, mint a medence. Számít minden ilyen testhelyzet, sőt, a fej masszírozása is. 

Ezek a leghatékonyabb és legegyszerűbb fordított testhelyzetek Eddie Stern szerint, ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban nőjön a hajunk:

1. Lefelé néző kutya Ez a testhelyzet nemcsak az izmokra és ízületekre van remek hatással, de a fejjel lefelé lógásnak köszönhetően frissít és energetizál, teljesen kitisztítja a fejet.

Először fekvőtámaszban helyezkedjünk el, onnan emeljük meg a medencét a magasba, mintha háztető lenne. A lábakkal legfeljebb egy lábfejnyit lépjünk előre, ha a térd feszül, tartsuk kissé behajlítva. Az ujjak tövét toljuk erősen a talajba, a könyök legyen nyújtva. A sarkakkal toljuk a matracot erősen. A vállakat húzzuk a lapockák felé, a fej pedig lógjon szabadon. Maradjunk így öt légzésig, majd ereszkedjünk vissza négykézlábra.

Olvastad már?

2. Delfinpóz Ha valakinek még nem megy a fejenállás, de szeretné ugyanazt a hatást elérni, gyakorolja a delfinpózt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peta L (@pandplants)

Sarokülésben mérjük ki a matracon a megfelelő távolságot a könyökök között: tegyük le az egyik kezünket, majd a másik könyököt alkarnyi távolságra fixáljuk. Kulcsoljuk a tenyereket, és nyomjuk az alkarokat erősen a matracba. Emeljük fel a térdeket a matracról, és kezdjünk lépegetni a lábakkal egyre közelebb a karokhoz úgy, hogy a térd nyújtva marad. Ezzel párhuzamosan emeljük a törzsünket függőlegesbe. Amikor úgy érezzük, ennél nem tudunk közelebb lépegetni, álljunk meg, és maradjunk néhány légzésig ebben a testhelyzetben.

3. Hídpóz Ez a gyakorlat nem csak a vérkeringést serkenti a fejbőrben, remekül át is masszírozza a fejünket – ezzel járulva hozzá az egészségesebb és dúsabb hajhoz.

Feküdjünk a hátunkra, húzzuk a talpakat olyan közel a fenekünkhöz, hogy a középső ujjunkkal elérjük a sarkakat. Belégzésre feszítsük meg a comb hátulsó részét és a farizmokat, emeljük olyan magasra a medencét, ahogy csak bírjuk. Kilégzésre kulcsolhatjuk a karokat, hogy még jobban nyíljon a mellkas. Toljuk a talpakat erősen a matracba, a has és a test felső része maradjon laza. Minden belégzéssel próbáljuk még magasabbra emelni a medencénket, majd kilégzésre csigolyáról csigolyára engedjük vissza a matracra.

Olvass tovább!

Forrás: Telegraph
Fotó: Instagram, Unsplash