4 étel, amit megenni olyan, mintha elszívnánk egy szál cigit

2024. augusztus 21.
Miért mondják azt a szakemberek, hogy bizonyos élelmiszerek pont olyan hatással vannak, mintha dohányoznánk? Melyik a négy legegészségtelenebb étel, ami függőséget okoz és tönkreteszi az egészségünket?
Legrosszabb ultrafeldolgozott élelmiszerek hatása
  • A szakemberek szerint az ultrafeldolgozott élelmiszereket hasonlóan kellene kezelnünk, mint a dohányzást.
  • Hosszú távon többen halnak meg amiatt, mert sok ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztanak, és krónikus betegségeik alakulnak ki, mint drogok miatt.
  • Dr. Vera Tarman addiktológus hangsúlyozta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanúgy függőséget okoznak, mint a dohányzás vagy a drogok.

„Több ember hal meg a dohányzás és az ételfüggőség, mint amennyien a drogfüggőség miatt – mondta Dr. Vera Tarman addiktológus. – A drogfüggőség sokkal látványosabb és gyorsabb, ennyi a különbség.”

„Az ételek és a dohányzás a két vezető életmódbeli függőség, ami megöli a társadalmunkat. Ám mivel ezek sokkal lassabb lefolyásúak és különböző betegségeken keresztül vezetnek halálhoz, ezért nem tudatosul a probléma ugyanúgy, mint a drogfüggőségnél” – folytatta a szakember.

Miért ártanak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Rengeteg egészségügyi probléma hozható összefüggésbe az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztásával. Ezek az ételek többek között növelik a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. 

Nem véletlenül javasolja egyre több szakember, hogy a dohánytermékekhez hasonlóan címkézzék fel az ultrafeldolgozott élelmiszereket is.

Ezek a legrosszabb ultrafeldolgozott élelmiszerek

1. Ízesített-sózott rágcsálnivalók

A különböző rágcsálnivalók és chipsek rengeteg sót, állagjavítót és ízfokozókat tartalmaznak. Ezek elképzelhetetlenül egészségtelenek. Ha röviden akarnánk összefoglalni, minél kevésbé látszik vagy ízlik valódinak egy étel, annál károsabb az egészségre.

„Sok rágcsálnivalót direkt arra terveztek, hogy minél vonzóbb legyen. Az íz, szín, roppanós textúra és sós-zsíros íz a természetben ezekben a kombinációkban sosem létezik – magyarázta Emily Busey dietetikus. – Az ipari hozzávalók mérnöki pontossággal meghatározott adagolása elképesztő hatással van az agyunkra. Kényszeres evéshez vezet, befolyásolja a kedélyállapotunkat és erős sóvárgást válthat ki.”

Arról nem is beszélve, hogy a hatalmas sómennyiség, ami megtalálható ezekben az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, szív- és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást okoz. Ám nem csak a só és zsír a probléma. „Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található ipari adalékanyagok, mint a stabilizálók, állagjavítók és tartósítószerek tönkreteszik a bélflórát és növelik a krónikus gyulladások szintjét a szervezetünkben” – tette hozzá a dietetikus.

Mit együnk az ultrafeldolgozott élelmiszer helyett?

  • Ha imádjuk a rágcsákat, keressük az olívaolajjal vagy más növényi olajjal (de nem pálmaolajjal) készült változatokat. 
  • A chips helyett együnk frissen pattogatott sózott kukoricát. 
  • Olyan rágcsálnivalót keressünk, ami valódi burgonyából és alapanyagokból készült, nem porból, állagjavítókkal.

2. Feldolgozott hústermékek

Tudjuk, hogy készülnek a különböző hústermékek? A virsli, csirkefalatok vagy a sonkafélék egy része krémesített vagy elfolyósított húspasztából készül, amit állagjavítókkal és más adalékanyagokkal stabilizálnak, hogy ismét szilárd állagú legyen.

Az igazán sokkoló az, hogy ma már rengeteget tudunk arról, milyen szoros összefüggésben vannak ezek az ultrafeldolgozott húskészítmények a bélrák kialakulásával, mégis növekszik a fogyasztásuk.

Egy friss kutatás szerint, ha harmadával csökkenne a feldolgozott hústermékek fogyasztása, ennek eredményeképpen egy évtized alatt több százezerrel kevesebb 2-es típusú diabéteszes lenne, az új szív- és érrendszeri betegek száma tizedével csökkenne, a bélrákos esetek száma 80 százalékkal kevesebb lenne. Az ultrafeldolgozott hústermékek, így egy virsli elfogyasztása a rákkockázat szempontjából ugyanott van, mint a dohányzás vagy alkohol.

Mit együnk az ultrafeldolgozott élelmiszer helyett?

  • Együnk friss húst, például csirkét a feldolgozott hústermékek, sonka vagy virsli helyett.
  • Válasszunk növényi virslit, kolbászt inkább.
  • Ha ragaszkodunk a húshoz, vegyünk inkább organikus húskészítményeket, melyek nem tartalmaznak kémiai állagjavítókat és tartósítószereket.

3. Cukros üdítők

Egy nemrégiben közzétett tanulmányban, melyben a Harvard Egyetem tudósai azt vizsgálták, milyen hatással van a cukros üdítők mindennapos fogyasztása az egészségre, azt figyelték meg, hogy jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

A kóla és ehhez hasonló üdítők, valamint az energiaitalok egészségkárosító hatásai már korábbi kutatásokból is kirajzolódtak:

  • Növelik a nem alkoholos zsírmáj kialakulását.
  • 2-es típusú diabéteszhez vezetnek a cukros üdítők és energiaitalok.
  • Száj- és fogproblémákat – szuvasodást, fogkövet és ínybetegségeket – okoznak.

Az a baj a cukros üdítőkkel, hogy összességében hatalmas mennyiségű cukrot viszünk be folyadék formájában, ami lökésszerűen éri a testünket. Mivel hiányoznak más tápanyagok, a magas kalóriatartalom nagyjából olyan veszélyessé teszi az egészségünkre az üdítőket, mint amilyen a dohányzás.

Mit igyunk az ultrafeldolgozott italok helyett?

Ha mindenképp buborékos italt akarunk, ízesítsük a szénsavas ásványvizet vagy szódát gyümölcsökkel.

4. Reggeliző-gabonapelyhek

Sok gabonapelyhet úgy reklámoznak, mint roppant tápláló, magas rosttartalmú ételt, ám ezek a legdurvább ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak. Gyakran tartalmaznak olyan hozzáadott összetevőket, mint az állagjavítók, mesterséges színezékek és ízfokozók. Bármennyire is egészségesen hangzik, egy gabonapehely akkor is lehet ultrafeldolgozott élelmiszer. 

Mit együnk az ultrafeldolgozott étel helyett?

Minél rövidebb az összetevők listája egy gabonapehelynél, annál jobb. Válasszunk ilyen reggelizőpelyhet, lehetőleg organikus forrásból.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images, Unsplash