Így néz ki egy gasztroenterológus édesapa reggeli rutinja

2024. augusztus 31.
Sokan megfogalmazták már, hogy a napi rutin az egészség záloga. Ezt erősíti meg a gasztroenterológus édesapa, aki apai teendőihez igazítja a jótékony szokásait.
Fiatal férfi kávét iszik

Miközben a közösségi médiát szabályosan elárasztják az egészséget megcélzó receptek, felmerül a kérdés: vajon hogyan táplálkozik egy gasztroenterológus szakember, akinek sok százezres követőtábora van Instagramon.

A gasztroenterológus reggeli rutinja

Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus-író, főállású férj és négygyermekes édesapa szerint nincs semmiféle titok a bélrendszer egészségének javításában, a jótékony szokások kialakítása az, ami számít. „Nem egyetlen varázslatos dologról van szó, amely látványos hatással van a bélflórára. Azok a dolgok a legeredményesebbek, amelyeket következetesen csinálunk” – magyarázza a gasztroenterológus, és elmondja, ő mely jótékony reggeli rutin mentén éli a mindennapjait.

„A napom felépítésének fontos része az apai kötelességeim teljesítése” – magyarázza, és hozzáteszi, olyan szokások kialakítására törekszik, amelyek az apai teendők közé könnyűszerrel beilleszthetők. „Először is, minden reggel kávézom” – mondja Bulsiewicz. „Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a kávé jótékony hatással van bélmikrobáinkra.

Nem állítom, hogy a kávé mindenkinek való, például ne igyon kávét az, aki rosszul érzi magát tőle” – teszi hozzá a szakember, aki nem feketén issza a reggeli kávéját, fűszerekkel ízesíti és szójatejet ad hozzá. Fahéjat vagy szerecsendiót tesz bele, de a gyömbér-kurkuma-fahéj hármasát is nagyon szereti. Bulsiewicz elmagyarázza, az ízesítésen túl a fűszerek olyan fitokemikáliákat is tartalmaznak, amelyek pozitívan hatnak a bélflórára.

A mindennapi fényadag is hatással van a belek egészségére

„A kávézáson túl szeretek reggel sétálni is, összekészítem a kislányom és kimegyünk a szabadba. Van egy szemüvegem, amit munkához hordok, blokkolja a kék fényt, ezt ilyenkor leveszem” – mondja az édesapa, aki séta közben az eget bámulja, és engedi, hogy a jótékony fény bejusson a szervezetébe.

„A testünknek tudnia kell, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget a nap” – és hozzáteszi, a napfényt fontos beépíteni a reggeli rutinba, az ugyanis segíti az éjszakai ciklust. „Azokon a napokon, amikor ezt csinálom, sokkal nyugodtabban alszom. A testem így reagál arra, hogy lezárom a cirkadián ritmusomat.”

Az edzés a reggeli rutin része

A gasztroenterológus séta közben egy súlyozott mellényt is magára ölt, hogy az edzést is letudja. „Amikor sétálok, tulajdonképpen egyszerre több feladatot hajtok végre. Megkapom a reggeli napfényt, és igen, lehet, hogy csak egy csésze kávét tartok a kezemben, de mindeközben magamon cipelem a közel egykilós súlyozott mellényt, ami jó edzést biztosít. Felpörgeti a pulzusomat és egy kicsit megizzaszt. Ez a fajta mozgás a mikrobákra is jótékony hatással van.”

A szakember hangsúlyozza, a rendszeres testmozgás beépítése a mindennapi rutinba mozgásban tartja testét és beleket is. Arról nem is beszélve, hogy a séta csökkentheti a kellemetlen puffadást is. A szakember szerint ez az egyetlen rutin jelentősen javíthatja a bélrendszer egészségét – és semmi köze nincs az étrendhez.

Fotó: Getty Images Forrás: Eating Well