Hurkle-durkle: a skót reggeli szokás, amit már ma ki kell próbálnunk

2024. február 17.
Nem elég, hogy irtózatosan viccesen hangzik a hurkle-durkle kifejezés, ami kiejtve egy malac vidám röfögését idézi fel, roppant hasznos és kellemes reggeli rutinra utal. Ha megtudjuk, mi ez, garantáltan ki akarjuk mi is próbálni a skót reggeli rutint.
Hurkle-durkle reggel
  • A hurkle-durkle nem más, mint ébredés után feküdni az ágyban már éberen, beburkolózni a kedvenc takarónkba és semmit sem csinálni.
  • A skót kifejezés és reggeli rutin az 1800-as évekből származik. 
  • Természetesen a TikTok-nak köszönhetjük, hogy felfigyeltünk a hurkle-durkle-re.

Nem csoda, hogy nem hallottunk még a hurkle-durkle-ről. Mielőtt a TikTok-on megosztotta volna egy Kira Kosarin nevű felhasználó videóját a skót reggeli selfcare-módszerről, valószínűleg nem sokan tudtak róla. Pedig a hurkle-durkel gyökerei egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza

Sokan rajongunk a hurkle-durkle-ért, csak nem tudtunk róla

Amióta az első videó felkerült a hurkle-durkle-ről, több száz ezren nézték meg és posztolták a saját kényelmes reggeli rutinjukat, ahogy az ágyban fekszenek, könyvet olvasnak vagy csak egyszerűen heverésznek és semmit sem csinálnak. 

@kirakosarin

hurkle-durkle, u deserve it

♬ original sound – Kira Kosarin

Bár úgy hangzik, mintha ez egy szokásos ágyban végiglustálkodott hétvége lenne (aminek szintén hatalmas rajongótábora van éppen a közösségi oldalakon), a hurkle-durkle vége jól meghatározott. A skót kifejezés konkrétan a reggeli ágyban töltött időre utal. 

Depresszió vagy csak hurkle-durkle?

Ha úgy tűnik, hogy a hurkle-durkle rutinunk túlságosan elhúzódik vagy már akadályozza a hétköznapi tevékenységeink elvégzését, érdemes szakemberhez fordulni és utánajárni, nem szenvedünk-e depresszióban. 

„Fontos tudatosítanunk, hogy mennyi időt töltünk ágyban – mutatott rá Mary Cahilly pszichológus. – Ha közben a telefonunkat nyomkodjuk, sorozatokat nézünk, csak tompítjuk az idegrendszerünket, ahelyett, hogy felfrissülne.” 

A hurkle-durkle lényege ugyanis az, hogy jól érezzük magunkat attól, hogy egy picivel elnyújtjuk a reggel ágyban töltött időt. Hasznos lehet tehát, ha még előző este kartávolságon kívül helyezzük a telefont és laptopot, hogy semmi se zavarja meg a jól megérdemelt hurkle-durkle-ünket.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash