Sosem gondoltuk volna, mivel lehet a legjobban leszedni a makacs ragasztót az üvegekről

2024. október 02.
Elárulunk egy biztos módszert elöljáróban: a mogyoróvaj csodákra képes, ha egy üveget kell megtisztítanunk a címkemaradványoktól! De mutatunk még néhány bevált praktikát a makacs ragasztó ellen.
Címke eltávolítása üvegről
  • Nem mindegy, hogyan és mivel próbáljuk eltávolítani az üvegre ragasztott címke maradványait.
  • Mutatjuk, milyen módszerek működnek legjobban a makacs ragasztómaradványok ellen!
  • Gondoltuk volna, hogy mogyoróvajjal például könnyen leszedhető a címke egy üvegről?

A makacs ragasztó- és címkemaradványok eltávolításakor a legnagyobb hiba, amit elkövetünk, hogy nagyon erősen próbáljuk dörzsölni. Ha még fém dörzsit is bevetünk, garantáltan megkarcoljuk az üveget. Ehelyett sokkal célravezetőbb a megfelelő szereket bevetnünk a ragasztómaradványok leszedéséhez. 

Nem kell messzire mennünk hozzá, a kamránkban is találunk olyan dolgokat, amik nagyon hasznosak lehetnek a makacs maradványok eltávolításához!

Ezek a módszerek a leghatásosabbak a ragasztómaradványok leszedéséhez üvegről

@thetareshop

How to get the glue off glass jars to repurpose them! 1. Activate the stickiness by putting hot water in the glass jar 2. Rub coconut oil and the jar and let it sit for a few hours 3. Wipe it off! #TheTareShop #Repurpse

♬ original sound – The Tare Shop

1. Áztassuk be meleg vizes mosogatóruhával

Nem elég egyszerűen vízbe áztatnunk az üveget, ha makacs címkemaradványokat akarunk leszedni róla. Sokkal hatásosabb, ha egy jól átnedvesített, mosogatószerbe áztatott konyharuhát rakunk a ragasztó helyére 5-10 percre.

  • A nedvesség feláztatja a címke papírját.
  • A meleg hő oldja a ragasztót.
  • A mosogatószer kémiailag is segít a ragasztómaradvány fellazításában.

Ezután nem marad más teendőnk, mint óvatos, nyugodt mozdulattal lehúzni a fellazított címkét az üvegről.

2. Kenjük be mogyoróvajjal

Meglepő, de a mogyoróvaj remekül bevethető a ragasztómaradványokkal szemben. Egyszerűen kenjünk egy keveset oda, ahonnan le akarjuk szedni a szennyeződést, hagyjuk rajta 5-10 percre, míg az olaj átjárja a címkét.

Ezután egy meleg, szappanos vízbe áztatott törlőruhával óvatosan mossuk le a mogyoróvajat, és vele együtt az odaragadt címkemaradványokat az üvegről.

@zerowastestore

Here’s an eco-friendly way to remove sticker glue from glass jars! 🙌

♬ original sound – ZeroWasteStore.com

3. Egyéb dolgok a konyhánkban

Nem a mogyoróvaj az egyetlen a kamránkban, amit bevethetünk az üvegek megtisztítására. Ha le akarjuk szedni a régi címkét, áztassunk papírtörlőt étolajba vagy ecetbe, majd tegyük ezt a makacs ragasztófoltra. 5-10 perc elteltével annyira fellazul a szennyeződés, hogy egyszerűen egy szivaccsal is letörölhetjük az üvegről a maradványokat.

4. Vessük be a meleget

Ha már kipróbáltuk a fenti módszereket, de a címke még mindig makacsul ragad az üvegre, érdemes a melegítést is kipróbálnunk. Hajszárítóval vagy ruhagőzölővel fújjuk a címkét, de vigyázzunk a kezünkre! A meleg levegő oldhatja a ragasztót, és különösen jól működhet, ha a korábbi próbálkozásaink után nedves a címke. Még azelőtt próbáljuk meg ledörzsölni az üvegről a maradványokat, mielőtt kihűlne!

Forrás: House Beautiful, fotó: a szerző felvétele