Ezt a fűszert keverjük mézzel, ha fogyni akarunk és égetni a hasi zsírt

2024. október 15.
Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik a méz és a fahéj, és állítólag a kettő együtt elősegítheti a fogyókúránkat, valamint megszabadítanak a hasi zsírtól.
Fogyókúra: a méz és fahéj keveréke lerobbantja a hasi zsírt
  • A méz és a fahéj népszerű élelmiszerek, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az egészségre.
  • Jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármelyik összetevő segítene a fogyásban.
  • Ha fogyásról van szó, a testmozgás és az egészséges táplálkozás a leghatékonyabb stratégia.

A méz és a fahéj hozzáadása az étrendhez egyre népszerűbb fogyókúrás trend. Az emberek teát készítenek ezekből az összetevőkből vagy öntetnek használják gabonafélékhez. Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy bármelyik is fogyókúrás csodaszer lenne, mégis figyelemreméltó tulajdonságokkal rendelkeznek:

A méz egészségügyi előnyei

A méz népszerű egészséges élelmiszer, és régóta helye van a hagyományos gyógyászatban.

Egy 2018-as kutatás szerint a méz antimikrobiális és vírusellenes élelmiszer, ami azt jelenti, hogy képes elpusztítani a káros mikrobákat. Ennek eredményeként segíthet megelőzni a bakteriális és vírusos fertőzéseket. 

Különféle tanulmányok azt is kimutatták, hogy a méz segíthet a sebfertőzések és az égési sérülések kezelésében, ha a bőrön alkalmazzák.

A méz flavonoidoknak és fenolsavaknak nevezett egészséges vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak a szervezetben.

Bizonyíték van arra, hogy a nyers méznek több egészségügyi előnye van, mint a feldolgozott méznek, mivel több összetevőt őriz meg a kaptárból.

A fahéj egészségügyi előnyei

A fahéj aromás és zamatos fűszer, és a mézhez hasonlóan nagy múltra tekint vissza a gyógyászati ​​felhasználásban.

Egy 2013-as kutatás szerzői megállapították, hogy a fahéj antimikrobiális és parazitaellenes hatással rendelkezik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fahéj antioxidánsokat tartalmaz, így elősegítheti a sebgyógyulást, és még a vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkentheti.

Többféle fahéj létezik, köztük a ceyloni fahéj és a mexikói fahéj. 

A méz és a fahéj keveréke képes megtámogatni a fogyókúránkat

A méz és a fahéj keveréke képes megtámogatni a fogyókúránkat

Fogyókúra mézzel és fahéjjal

Egyesek azt állítják, hogy a méz és a fahéj segíthet a fogyásban, de eddig nagyon kevés kutatás támasztja alá ezt. Néhány tanulmány azonban ígéretesnek mutatkozik.

Például a normál cukor mézzel való helyettesítése segíthet a testsúlycsökkentésben. Egy 2011-es, patkányokon végzett kutatás mögött álló tudósok azt találták, hogy a szacharóz mézzel való helyettesítése segít megelőzni a súlygyarapodást.

Egy 2010-es tanulmány szerzői arról is beszámoltak, hogy a méz képes aktiválni az emberekben az étvágyat elnyomó hormonokat.

Van néhány korlátozott tudományos bizonyíték is arra vonatkozóan, hogy a fahéj elősegítheti a fogyást.

Egy 2017-es egér- és emberi sejteken végzett tanulmány megállapította, hogy a fahéjban lévő fahéjaldehid nevű vegyület javította az anyagcserét.

Egy 2012-es, patkányokon végzett vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy a fahéj segíthet a cukorbetegséggel összefüggő fogyásban.

Figyelmeztetés

A fahéj egyik gyakori fajtája, a Cassia fahéj jelentős mennyiségű kumarint tartalmaz. Ez a vegyület segíthet az ödéma vagy a duzzanatot okozó folyadékretenció kezelésében, de nagy mennyiségben mérgező hatása lehet.

Mégis, ha egy személy mindennap fahéjat fogyaszt – akár fogyás céljából, akár más célból –, jó ötlet a ceyloni fahéj használata, ami sokkal kevesebb kumarint tartalmaz. Ezt a fajtát „igazi” fahéjnak is nevezik.

Mézes-fahéjas tea

Bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a méz és a fahéj segít a fogyásban, ezek az összetevők jótékony hatással lehetnek az egészségre, például az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelemben.

Mézes és fahéjas tea készítéséhez 1 csésze forralt vízhez adjunk 1 teáskanál mézet és fél teáskanál fahéjat, és jól keverjük össze.

Forrás: Medical News Today, Fotók: Getty Images