A demenciának ez a fajtája legjobban a gyerekeket fenyegeti, ezt tanácsolja a neurológus

2024. október 28.
Miért pont a gyerekeket érinti legerősebben a digitális demencia? Milyen tünetei lehetnek a problémának, és miért veszélyes az Alzheimer-kór későbbi kialakulása szempontjából? A neurológus mindent elmondott a digitális demenciáról.
Digitális demencia tünetei
  • A szakértők figyelmeztetnek, hogy a demencia bizonyos fajtái nem az idősebbekre a legveszélyesebbek.
  • Mi az a digitális demencia és hogyan alakul ki a gyerekeknél?
  • Tehetünk valamit a digitális demencia megelőzésére?

Csak idő kérdése volt, hogy a digitális demencia már kimutatható méretű problémát okozzon a társadalomban, olyan sok időt töltünk a számítógép előtt. „Minden életkorban kialakulhat a digitális demencia, de a legjobban a gyerekeket és fiatalokat fenyegeti – mutatott rá Dr. Jonathan Haidt társadalompszichológus. 

– Egyelőre nem egy hivatalos orvosi diagnózis a digitális demencia, de a tünetei hasonlítanak a demencia során tapasztalt szellemi hanyatláshoz, és a kutatások szerint szoros összefüggésben van a későbbi életkorban kialakuló Alzheimer-kórral.”

Milyen tünetei vannak a digitális demenciának? Mi okozza pontosan és hogyan előzhető meg? A szakember mindent részletesen elmondott.

Valóban létezik a digitális demencia?

Már 2012-ben megalkotta a digitális demencia fogalmát egy német idegtudós-pszichiáter, Manfred Spitzer. A különböző technológiai eszközök agyban és szellemi képességekben okozott változásait nevezte így. 

Bár a digitális demencia nem egy hivatalos orvosi diagnózis vagy szakkifejezés, az viszont tudományosan igazolt tény, hogy a különböző technológiai eszközök – okostelefon, tévé, számítógép, tablet, stb. – rossz hatással van a szellemi képességeinkre. Sőt, az is bebizonyosodott mára, hogy konkrét kapcsolat van az internethasználat, képernyőidő és az agy megváltozása között. Egy 2022-es kutatásban megfigyelték azt is, hogy a túl sok számítógépezéssel és tévénézéssel töltött idő általánosságban növeli a demencia esélyét.

Egy évvel később egy másik vizsgálat arra derített fényt, hogy a napi többórás képernyőidő a gyerekek és tinédzserek esetében rontja a munkamemóriát, hatással van az agyi funkciókra és más, fizikai változásokat is okoz a gyerekek agyában.

A digitális demencia tünetei

Bár a digitális demencia nem egy diagnózis, tünetei alapvetően hasonlítanak a demenciához:

  • Problémák a rövidtávú memóriával
  • Feledékenység, gyakran elveszítünk dolgokat
  • Nem jutnak eszünkbe szavak
  • Nehezen megy a párhuzamos tevékenységek végzése

A digitális demencia is okoz változásokat a kommunikációban, koncentrációban, összefüggések felfedezésében. Nem ritka, hogy a túlzott képernyőidő hatással van az alvásra, kedélyállapotra, ami erősen kihat az agy működésére is.

Hogyan előzhető meg a digitális demencia?

Logikus a válasz a kérdésre: kevesebb képernyőzéssel. Egyes vizsgálatok szerint a tinédzserek ma nagyjából napi 6 órát töltenek a telefonjukat használva. Ez rengeteg idő, és komoly hatása van az agyműködésre. Ám a kisebbeknél sem sokkal jobb a helyzet.

A szakember az alábbi lépéseket javasolja a digitális demencia csökkentésére:

  1. Kapcsoljuk ki a telefonunkon az értesítéseket.
  2. Csökkentsük a passzív médiafogyasztással töltött időt. Egyes applikációknál beállíthatjuk, hogy bizonyos idő után ne engedje tovább használni a telefont. De kombinálhatjuk például a kedvenc sorozatunk megnézését testmozgással. Amíg tart a film, szobabiciklizzünk például!
  3. Keressünk más dolgokat, amikkel foglalkozhatunk. Ha unalmunkban telefonozunk, miért nem olvasunk inkább könyvet vagy megyünk el sétálni egyet? 
  4. Határozzuk meg mindennap, mikor és mennyit videójátékozunk, telefonozunk vagy tévézünk. Nagyon fontos a tudatosság és az időzítő!

A gyerekek esetében még fontosabb lépéseket tennünk a digitális demencia ellen. „A játék kulcsfontosságú – jelentette ki a pszichiáter. – A szemünk és agyunk három dimenzióban dolgozik a világban. Amikor másokkal a valóságban játszanak, megtanulják a testbeszéd és más társas jelek felismerését, az agyuk megtelik fizikai ingerekkel, nem csak vizuális stimulációval. És ez elengedhetetlen, ha a digitális demenciát le akarjuk győzni.”

Forrás: Marie Claire Greece, Healthline, fotó: Getty Images, Unsplash