Ebből látja azonnal a gyerekpszichológus, ha folyton a tableten lóg a gyereked

2024. február 03.
Hajlamosak a szülők letagadni, megszépíteni, valójában mennyi időt tölt a gyerek a képernyő előtt. Azonban a gyermek viselkedéskutató elmondta, miből látják a szakemberek percek alatt, amikor hozzájuk kerül egy kicsi, hogy folyamatosan az okostelefonra vagy a tabletre tapad a gyerek.
Gyerek tablet okostelefon képernyő
  • „Ahogy egy tabletfüggő gyerek belép, azonnal tudjuk, hogy mi a helyzet” – mondta a gyermek viselkedéskutató a TikTokra feltöltött videójában.
  • Valószínűleg a szülők is tudják, hogy rossz úton járnak azzal, ha a tablet vagy okostelefon képernyőjével kötik le a gyereküket.
  • A gyermek viselkedéskutató nem azt akarja mondani, hogy a tablet csak káros lehet a gyerekeknek.

Három hónapos és három év közötti gyerekeket tanulmányoz a gyermek viselkedéskutató, aki elmondta: azonnal látszik, mikor kerül hozzájuk olyan gyerek, akit folyton tablettel vagy telefonnal kötnek le a szülei. 

Miért káros a tablet a kisgyerekeknek?

A gyermekpszichológus, viselkedéskutató a TikTokra töltötte fel a videóját, melyben arról is beszélt: a szülők válaszreakciója késztette arra, hogy kicsit alaposabban felhívja a figyelmet a tablet hatásaira. „Túlságosan sok olyannal találkozom, amikor a szülők azt válaszolják, ha valaki megjegyzi: nem biztos, hogy jót tesz, ha ilyen kicsi gyereknek tabletet, okostelefont adnak, hogy fogalmuk sincs róla, mert nincs gyerekük” – magyarázta a gyermek viselkedéskutató.

„Amikor bejön egy gyerek a laborba, mi azonnal tudjuk, hogy folyton a tableten, okostelefonon lóg. Percek alatt kiderül. Hatalmas különbség van azok között a gyerekek között, akik szinte 0/24-ben a ki vannak téve a képernyőnek, és akik nem.”

Amikor a tablet a minden

A tablet vagy okostelefon mellett a gyerekek nem is érdeklődnek a fizikai játékok iránt

A tablet vagy okostelefon mellett a gyerekek nem is érdeklődnek a fizikai játékok iránt

A viselkedéskutató elmondta, hogy azért nagy baj, ha bizonyos élethelyzetekben figyelemelterelésként, lekötni a gyereket tabletet, telefont adunk a kezükbe, mert számukra minden a képernyő lesz. Bizonyára megfigyelték ezek a szülők, hogy ha megpróbálják elvenni a gyerektől, vagy nem kapják meg akkor, amikor kérik és azonnal, hatalmas hiszti kerekedik.

„Volt olyan 10 hónapos gyerek, akit egyáltalán nem érdekeltek a tárgyak, játékok, csak a tabletet kereste. És ha képernyőt látott, azonnal azt akarta. Vagy volt olyan másfél éves, aki a könyvet úgy próbálta lapozni, mintha a tablet érintőképernyője lenne – mesélte a kutató. – Ez nagyon aggasztó. Viszont nem jelenti azt, hogy a szülőknek teljesen el kellene zárniuk a technológiát a gyerekek elől.”

Hogyan használják felelősen a szülők a képernyőt a gyereknevelésben?

A legfrissebb gyermekpszichológiai irányelvek szerint a két évnél fiatalabb gyerekek idegrendszeri fejlődésének a legkárosabb a képernyő.

  • Kétéves kor alatt egyáltalán nem kellene és lenne szabad képernyőzni tableten vagy telefonon sem a gyerekeknek. Ez azt jelenti, hogy nem tesz jót, ha mesét néznek. A szókincs és az idegrendszer fejlődését az segíti, ha könyvből olvasnak a szülők, minél többet mondókáznak, énekelnek.
  • Ötévesnél fiatalabb gyerekek számára napi 20 perc képernyő lenne az, ami még nem okoz függőséget. Ezt sem felügyelet nélkül, hanem közösen, értelmezve a látottakat.
  • Kisiskolás korban már képessé válnak a gyerekek az oktató jellegű tartalmak használatára és elkülöníteni azt, amikor hasznos dolgokra használhatják a készülékeket. Érdekes tény, de a konstruktív videójátékok még kifejezetten hasznosak is lehetnek, ahol építeni, együtt dolgozni kell. Sokkal hasznosabbak, mint a mesenézés órákon át.

Miért baj, ha a tablettel kötjük le a gyereket?

@ratiliciousxx

If i ever have kids theyre getting minimal screen time, like im talking almost 0. I feel so bad for teachers too. #ipadbabies #childdevelopment

♬ original sound – liv

A viselkedéskutató elmondta, hogy az a nagy probléma az okoseszközökkel, hogy digitális bébiszitterként használják a szülők, hogy a gyerekek ne őket nyaggassák. Ily módon a gyerek nem tanulja meg, hogyan létesítsen kapcsolatokat, nem fejlődnek a kommunikációs képességei. Ennek jelei már az óvodában jelentkeznek a tudományos kutatások szerint is. 

Tablet vagy okostelefon helyett utazáshoz, étterembe, tömegközlekedéshez, várakozáshoz a viselkedéskutató azt javasolja, vigyünk magunkkal kifestőt, könyvet, a gyerek kedvenc játékait, hogy inkább ezzel kössük le. Így érzékeli a külvilágot, tanulja a körülötte lévő embereket és a világban való eligazodást is a gyermekünk, amitől mind elesik, ha beszippantja a képernyő.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash