Soha ne egyél ilyen ételt, ha meg vagy fázva, mert nagyon rosszul leszel tőle

2024. október 29.
A citrusféléktől a curryig mutatunk tíz olyan ételt, ami egy csapásra enyhítheti a megfázás kellemetlen tüneteit. De azt is elmondta a háziorvos, milyen ételeket ne együnk és igyunk, mert még rosszabbul leszünk!
Nátha megfázás legjobb és legrosszabb ételek
  • A háziorvos elmondta, mely ételek és italok azok, amik csodát tehetnek velünk, ha náthásak vagyunk.
  • Tudtuk, hogy a kávé kifejezetten lassíthatja a gyógyulásunkat megfázásnál?
  • Mit együnk és mit ne, ha náthásak vagyunk?

Tényleg igaz, hogy az egyik legjobb étel, ha náthásak vagyunk, a csirkehúsleves. Tudományosan bizonyított a gyulladáscsökkentő hatása. A csirkehúslevesben található ásványi anyagok, vitaminok és elektrolitok ugyanis létfontosságúak, amikor egy csúnya megfázásból lábadozunk

De vajon mit együnk és mit ne ezen kívül, amikor elkapunk egy légúti fertőzést? A háziorvos elmondta, melyik a tíz legjobb és öt legrosszabb étel, amikor betegek vagyunk!

A legjobb ételek, amikor meg vagyunk fázva

1. Csirkehúsleves

A különböző jótékony hatású, gyulladáscsökkentő elektrolitokon, vitaminokon és ásványi anyagokon túl a csirkehúslevesben van egy úgynevezett cisztein nevű fehérje. Ez a kutatások szerint enyhítheti az orrdugulást. Tehát tudományosan is bizonyított, hogy gyógyhatású megfázásnál a leves.

De nem csak ezért lehet hatásos a csirkehúsleves, mikor betegek vagyunk. A nosztalgiafaktort sem szabad alábecsülnünk az orvos szerint! Ha valami olyan ételt eszünk, ami a kellemes gyermekkori élményekhez kapcsolódik, az agyunkban a dopamin nevű örömhormon szabadul fel, ami szintén hozzájárul a gyógyulásunkhoz.

2. Citrusfélék

A narancs, grépfrút, mandarin, citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ez támogatja az immunrendszer működését, amikor meg vagyunk fázva. De ha nem szeretjük a citrusféléket, érdemes minél több kivit ennünk például. Ebből ugyanis egy adag (két gyümölcs) kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A kutatások szerint a rendszeres fogyasztása 10 százalékkal rövidítette a náthából való felgyógyulást.

3. Joghurt

Sokszor halljuk, hogy ne fogyasszunk tejtermékeket, mert az növeli a nyák termelődését a szervezetünkben, így még náthásabbak leszünk. Erre azonban még sohasem találtak tudományos bizonyítékot. 

A tejtermékek ezzel szemben nagyon jó kalciumforrást jelentenek, amire nagy szüksége van a szervezetünknek, amikor betegek vagyunk. Sőt, a joghurt kifejezetten ajánlott, mivel támogatja a bélflóra egészségét. A bélrendszerünkben található jó baktériumok pedig hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

4. Chili

Bár nem gyógyít meg a chili, viszont a légutakat kitisztítja, így sokkal jobban érezzük magunkat egy csípős ebéd után. A chiliben található kapszaicin az, ami segít az orrdugulás ellen, emellett enyhe fájdalomcsillapító is, így a torokfájásra is hatásos lehet.

5. Méz

Klasszikus házi gyógymód a megfázásra a méz. Nem alaptalan azonban a használata! A mézben található antibakteriális hatóanyagok bevonják a torkunkat, így csökkentik annak irritációját és a fertőzés terjedését. Ez segíti a köhögési inger csökkentését és a nyelést. Emellett a méz remek antioxidáns és elősegíti a gyulladt szövetek gyógyulását.

6. Fokhagyma

A mézzel klasszikus párost alkot a náthára, megfázásra a fokhagyma. Tudományosan bizonyított, hogy a fokhagyma allicintartalma az, ami enyhíti a tüneteket és felgyorsítja a betegségből való gyógyulást. A kutatások szerint a fokhagyma hatékonyabb működésre készteti az immunrendszert, mivel a hatóanyagai több fehérvérsejt termelésére serkentik.

7. Banán

Több oka is van, hogy a banán kifejezetten ajánlott, amikor meg vagyunk fázva:

  • Gazdag szénhidrátban
  • Gyorsan és könnyen emészthető energiaforrás
  • Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot: ez elengedhetetlen a szervezet vízháztartásának, idegrendszerének és az izmok működésének.
  • B6-vitamint is tartalmaz a banán, ami az immunrendszer működéséhez szükséges.
  • A rosttartalma segíti a rendszeres bélmozgást és megfelelő emésztést.

8. Gyömbér

Évezredek óta természetes gyógymód a megfázásra a gyömbér. Azóta tudományosan is bizonyították hatékonyságát a légúti panaszokra. A gyógynövény bioaktív hatóanyagát gingerolnak nevezik. Ez gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Enyhíti a torokfájást és csökkenti a gyulladást. 

A gyömbértea az egyik leghatásosabb ital, ha meg vagyunk fázva

A gyömbértea az egyik leghatásosabb ital, ha meg vagyunk fázva

Így készíthetünk hatékony gyulladáscsökkentő teát gyömbérből:

  1. Vágjuk karikákra a friss gyömbért.
  2. Öntsünk rá forró vizet.
  3. Áztassuk 10 percig a gyömbért a vízben.
  4. Mézzel elkeverve még hatásosabb a megfázás tüneteire.

9. Curry

A csirkehúsleves mellett a curry a másik tökéletes étel a náthára, megfázásra. Benne van minden nagyágyú, ami hatásos lehet a panaszok enyhítésére: fokhagyma, gyömbér és chili. Ez a kombináció csökkenti a gyulladásokat, baktérium- és vírusölő, de a légutakat is tisztítja.

10. Friss zöldségek és gyümölcsök

Általánosságban jótékony hatású nátha és megfázás esetén a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagy mennyiségben. A vitamintartalmukon túl ezek a szervezet hidratáltáságát is segítik, valamint támogatják a bélflóra egészségét.

A legrosszabb ételek, ha náthásak vagyunk

A háziorvos az alábbi ételektől és italoktól óva int, amikor valamilyen légúti fertőzéssel, náthával küzdünk:

  1. Alkohol – Erősíti a gyulladásokat a szervezetben és gyengíti az immunrendszert. Vízhajtó hatása miatt dehidratálja a szervezetünket, így a betegségek tünetei erősödhetnek.
  2. Koffein – A kávé, tea, energiaital is ellenjavallt megfázásnál a vízhajtó hatásuk miatt. Fokozhatják az orrdugulást.
  3. Cukros ételek – A megugró vércukorszint jelentősen rontja az energiaszintünket, így az immunrendszer hatékonysága is csökken, a gyógyulás hosszabbra nyúlik.
  4. Olajban sült ételek – A magas transzzsír és egészségtelen zsír, ami ezekben az ételekben található, fokozza a gyulladást a szervezetünkben megfázáskor. Nehezebb megemészteni a rántott ételeket és a hasábburgonyát, ami rontja az immunrendszer működését.
  5. Sós ételek – Felboríthatják a szervezet vízháztartását, így orrdugulást, köhögést idézhetnek elő, ha meg vagyunk fázva.

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash