- Az almaecet miért lehet jótékony hatással a depresszió tüneteire?
- Tényleg szuperélelmiszer az almaecet?
- Hogyan fogyasszuk az almaecetet, ha a depresszió tüneteit akarjuk enyhíteni?
Az almaecettől életteli, csillogó és sima lesz a hajunk, de az egész házat padlástól a pincéig makulátlanul tisztára takaríthatjuk vele. Egy friss amerikai kutatás szerint ráadásul a depresszió tüneteit is enyhítheti. Tényleg mindenre jó az almaecet?
Napi két evőkanál almaecet jótékony hatásai
Az amerikai Arizonai Állami Egyetem tudósai vizsgálták, hogy a kedélyállapot és az anyagcsere milyen összefüggéseket mutat. A kutatáshoz az önkéntes alanyokat két csoportba osztották.
Az egyik csoportban két evőkanál almaecetet kaptak vízben elkeverve naponta kétszer. Ezt mindig az étkezés elején kellett meginniuk. A másik csoportban tabletta formában kaptak ecetkivonatot, amit a reggeli mellé kellett bevenniük.
Megfigyelték, hogy akik az almaecetet eredeti, természetes formájában kapták, azoknál 42 százalékkal csökkent a depressziós tünetek erőssége. Ehhez képest a táplálékkiegészítőt szedő önkénteseknél csupán 18 százalékkal enyhültek a panaszok.
Hogyan hat az almaecet a kedélyállapotra?
Az első csoportnál kimutatták, hogy megnőtt a résztvevők szervezetének B3-vitamin szintje. Ez azért fontos, mert ez a tápanyag egyenes összefüggésben van az ember kedélyállapotával. Így a tudósok szerint kijelenthető az adataik alapján, hogy a folyadék formájában legalább négy héten keresztül fogyasztott napi két evőkanál almaecet enyhíti a depresszió tüneteit.
Tényleg szuperélelmiszer az almaecet?
Szinte minden hétre jut egy hír, mely szerint az almaecetnek újabb jótékony hatása derült ki, ahogy most a depresszió tüneteinek enyhítése is. Vajon tényleg nevezhetjük ez alapján szuperélelmiszernek?
Bár már régóta megfigyelték tudományos vizsgálatokban, hogy az almaecet a vércukorszint szabályozására is hasznos, és az elhízás elleni harcban is fontos szerepe lehet, ám még mindig sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogyan hat valójában a szervezetünkre.
Ugyanakkor az almaecet egy olcsó, az étrendbe könnyen beilleszthető és mindenki számára elérhető hozzávaló. Ráadásul évezredek óta része a gasztronómiának, számtalan módon használjuk az ételek elkészítésében. Azért is nagyon fontosak az almaecettel kapcsolatos kutatások, mert így az étrendünkbe könnyen beilleszthetünk egy számtalan jótékony hatással bíró összetevőt.
Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash