Az egészséges szénhidrátok, rostban gazdag ételek, egészséges, növényi zsírokat tartalmazó étrend segíthet megelőzni a vércukorszint ugrásszerű emelkedését, majd visszazuhanását. „A sok cukrot, szénhidrátot tartalmazó étrenddel sokkal nehezebb kontrollálni a vércukorszintet” – figyelmeztetett dr. Deena Adimoolam, a Mount Sinai Kórház endokrinológusa, aki azt is elmagyarázta, milyen ételeket célszerű a tányérunkra tenni, ha szeretnénk csökkenteni a vércukorszintünket.
1. Teljes értékű gabonafélék
A barna rizs és a hasonló, teljes értékű gabonák nagyon kis mértékben emelik meg csupán a vércukorszintet, mivel lassan emészthetőek magas rosttartalmuk miatt. A Hormone and Metabolic Research című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas rosttartalmú étrend (több mint 30 gramm rost fogyasztása naponta), különösen, ha teljes értékű gabonában gazdag, hatékonyan csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Válasszunk köretként tehát inkább árpát, bulgurt vagy hajdinát a krumpli vagy fehér rizs helyett.
A glikémiás index abban segít, hogy megfelelően válogathassuk össze az étrendünket a vércukorszint kontrolláláshoz. A glikémiás index az alapján sorolja be 1-től 100-as skálán a különböző szénhidrátokat, milyen gyorsan bomlanak le szervezetünkben, és mennyire emelik meg a vércukoszintünket. Az alacsony glikémiás indexű ételek sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezért aki diabétesszel küzd, több alacsony glikémiás indexű ételt kell fogyasztania, hogy megelőzze a vércukorszint ugrásszerű megemelkedését. Aki alapvetően egészséges, annak is hasznos, ha inkább ezeket az élelmiszereket választja, mivel a magas glikémiás indexű ételek rendszeres fogyasztása növeli a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek és a túlsúly kialakulásának kockázatát.
2. Gyümölcsök és zöldségek
Már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani, ám valljuk be őszintén, felnőttkorunkban nem igazán tartjuk be ezt a szabályt. Pedig az egészséges szénhidrátokban és rostban gazdag élelmiszerekből az endokrinológus szerint is el kellene fogyasztanunk a napi öt adagot, 2 adag gyümölcsöt és 3 adag zöldséget ahhoz, hogy a vércukoszintünket megfelelően kontrollálhassuk.
A gyümölcsöket nem mindegy azonban, milyen formában esszük, érdemes a dietetikusunkkal egyeztetni ezekről. A nyers gyümölcsök glikémiás indexe ugyanis magasabb, mint a párolt vagy főtt gyümölcsé, az aszalványok pedig több cukrot tartalmaznak. Azonban abban mindenki egyetért, hogy a gyümölcsöket lehetőleg hámozás nélkül célszerű elfogyasztani, mivel a héj tartalmazza a legtöbb rostot.
A zöldségek közül a legtöbb megszorítások nélkül fogyasztható diabéteszesek számára, ám arra ügyeljünk, hogy a krumpli, az édesburgonya és más keményítőtartalmú növény nem számít bele a napi öt adag zöldségbe, és ezekkel nem árt csínján bánni.
Alacsony glikémiás indexű gyümölcs például az alma, a narancs, a zöldségek közül pedig a brokkoli különösen egészséges.
Olvastad már?
3. Zabkása
A zabkása különösen ajánlott a diabéteszben szenvedőknek, mivel az alacsony glikémiás index rendkívül magas rosttartalommal párosul. Egy 2015-ös kutatás szerint a mindennapos zabkása fogyasztása segít kontrollálni a vércukorszint egyensúlyát kettes típusú diabétesz és inzulinrezinsztencia esetén. Válasszunk natúr zabpelyhet az ételek elkészítéséhez, mivel az előre csomagolt, instant zabkása rengeteg cukrot tartalmazhat. Akkor is legyünk óvatosak, ha gyümölcsöt keverünk a zabkásánkba, mivel ez megváltoztatja az ételünk glikémiás indexét.
4. Olajos magvak
Az olajos magvak glikémiás indexe alacsony, ráadásul a sok rost mellett bővelkednek egészséges növényi zsírokban is, a vitaminokról és ásványi anyagokról nem is beszélve. Napi 7 gramm olajos mag elfogyasztása csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának és a túlsúly kialakulásának kockázatát egy 2011-es kutatás szerint. A magok közül a legegészségesebbek a mandula, a kesudió és a földimogyoró a szakemberek szerint.
5. Fokhagyma
Az egyik legkutatottabb gyógynövény kétség kívül a fokhagyma, így az is tudományosan alátámasztott tény, hogy segít a vércukorszint egyensúlyának megőrzésében. Ez annak köszönhető, hogy a fokhagyma bizonyos hatóanyagai növelik az inzulinérzékenységet a szervezetben. A tudósok szerint ráadásul mindegy, hogy szárított, por formában adjuk-e az ételeinkhez, vagy friss fokhagymát használunk. Azoknak viszont, akik vérhígító készítményeket szednek, nem árt konzultálni az orvosukkal a fokhagyma használatáról, mivel bizonyos gyógyszerekkel együtt veszélyes lehet.
Olvass tovább!
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash