Ezt a csillagjegyet sehol nem alkalmazzák szívesen

2022. szeptember 12.
Jennifer Lopez köztudottan az asztrológiára hallgat, amikor arról dönt, kit vegyen fel és kit ne. És nem ő az egyetlen. Pedig semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a csillagjegyünk bármilyen szinten befolyásolná a munkahelyi teljesítményünket. A munkaerőpiacon mégis hátrányt szenvednek a Rákok és a Szűz jegyűek.
  • Jennifer Lopez soha nem alkalmaz háttértáncosnak Szűz jegyűeket.
  • Nemcsak a Szűz jegyűeket, de a Rákokat is előítéletek sújtják a munkahelyeken csillagjegyük miatt.
  • Az asztrológia nem tudomány, semmiféle következtetést nem lehet levonni a csillagjegyből a munkahelyi teljesítményre vonatkozóan.

A Glee – Sztárok leszünk! színésze, Beyoncé korábbi háttértáncosa, Heather Morris azzal vádolta meg Jennifer Lopezt nemrég, hogy nem alkalmaz Szűz jegyű háttértáncosokat. Morris felidézte, amikor az énekesnőnél járt meghallgatáson a soron következő turnéjához, Lopez a leendő táncosainak feltett egy teljesen oda nem illőnek tűnő kérdést: „Ha van Szűz csillagjegyű köztetek, felemelné a kezét?” Lopez megjegyezte, melyik táncosok keze emelkedett a magasba, majd valamit sugdosott az asszisztensével. A Szűz jegyűeket végül elküldték. „Az egész napos meghallgatás után el kellett menniük, nem turnézhattak Jennifer Lopezzel” – mondta Morris. Később több ismerősétől is hallott hasonlót Heather Morris.

Jennifer Lopez nem kommentálta a történetet, ugyanakkor valóban nincsenek Szűz jegyű táncosok Lopez mellett. Ám nem az énekesnő az egyetlen, aki hisz abban, hogy a csillagjegy meghatározhatja, mennyire lesz jó munkaerő valaki vagy sem. 

jennifer-lopez-csillagjegy-horoszkop

Előítélet a csillagjegy alapján: rossz, de gyakori

Egy 2020-ban, Kínában végzett tanulmány eredményei szerint sokkal kisebb eséllyel vesznek fel Szűz jegyű dolgozót egy adott munkakörre, mint bármilyen másikat, mivel úgy tartják, összeférhetetlen személyiségük van. A kutatás a Journal of Personality and Social Psychology című pszichológiai szaklapban jelent meg, a tanulmány vezetője, Jackson Lu, a Massachusetts Institute of Technology professzora. 

A Szűz jegyűeket (az augusztus 23. és szeptember 22. között született emberek) általában barátságos, romantikus személynek tartják, ám mint alkalmazottak olyan sztereotípiák élnek velük kapcsolatban, mint akik mindenbe belekötnek, válogatósak, kényszeresek és rettegnek a kórokozóktól

A kutatócsoport Amerikában is elvégezte a tanulmányt, ahol hasonló eredményre jutottak, mint korábban Kínában: az asztrológiával kapcsolatos sztereotípiák ugyanúgy élnek a nyugati társadalmakban is. A különbség annyi volt, hogy Amerikában a Szűz jegyűek mellett a Rákokkal kapcsolatban is hasonló előítéleteket tapasztaltak. Tőlük azért tartottak, mert a rákbetegséget idézi fel a csillagjegy neve.

A csillagjegy szórakoztató, de nem jelent semmit

Miért léteznek ilyen teljesen irreális előítéletek a csillagjegyekkel kapcsolatban? A horoszkópról szórakoztató beszélni. „Egyfajta társadalmi síkosító szerepet tölt be, megindítja a kommunikációt az emberek között – mondta a tanulmány szerzője. – Ugyanakkor vannak olyanok, akik túl komolyan veszik az asztrológiát, a csillagjegyeket, és előítéleteket táplál bennük az a leegyszerűsítő mód, ahogy az embereket jellemezni próbálják az asztrológiában az összetett társadalmi valóság helyett” – magyarázta dr. Lu. 

A veszély az, ha az asztrológia végtelen leegyszerűsítő gondolkodásmódja a munkahelyi kérdésekre is kivetül.

A kutatás megvizsgálta közel negyvenezer ember születési dátuma és munkahelyi teljesítménye közötti kapcsolatot, és semmilyen arra utaló jelet nem találtak, hogy a születés időpontja mutatna bármit azzal kapcsolatban, hogyan dolgozik valaki. 

Ha valaki a munkahelyünkön csillagjegyekről akar beszélgetni velünk, ne hagyjuk, hogy ezt bármiféle módon arra használja, hogy címkézze a személyiségünket. „Az emberek összetettek, sokkal többek annál, mint egy csillagjegy. Szórakoztató, egészen addig, míg ki nem rúgnak valakit miatta – mondta a kutató. – Az asztrológia nem tudomány. Ezért nincs is helye semmiféle döntéshozatalban az életben.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!