Mikulás-kvíz: mennyit tudsz a Télapóról?

2023. december 06.
December 6-án ismét becsempészi ajándékait a Mikulás a kicsik és nagyok kitisztított cipőibe. De tudjuk, honnan ered ez a szokás? És vajon mindenhol így ünneplik Szent Miklós napját? Töltsd ki a Mikulás-kvízt, és kiderül, virgácsot érdemelsz-e vagy csokimikulást!
Mikulás kvíz
  • A püspöksüveges és ajándékosztó Mikulás előképe Szent Miklós püspök lehetett.
  • Hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a Mikulással kapcsolatos kérdések közül?
  • Töltsük ki a Mikulás-kvízt és kiderül, mennyit tudunk a nagy szakállú Télapóról!

Ahány ország, annyiféle Mikulás-történet. Nálunk december 5-én este mindenki buzgón tisztítja a csizmáját, bakancsát és teszi ki az ablakba, hogy a Mikulás beletehesse az ajándékát. De vajon azokra a kérdésekre is tudunk helyesen válaszolni a Mikulás-kvízben, amik nem a mi szokásainkról szólnak? És vajon mennyire ismerjük a magyar Mikulás-szokások eredetét?

Hull a pelyhes, fehér hó

Az egyik legismertebb Mikulás-dal kétség kívül a Hull a pelyhes, fehér hó. Sok nyelven elterjedt ez az ének, többféle szövegváltozattal. A dallama eredetileg egy francia pásztordalból származik. Gyermekdalként először francia szöveggel a 18. században vált ismertté. Az, hogy mára mindenhol ismerik, Mozartnak köszönhető. Ha ő nem játszotta volna el, valószínűleg nem ez az ének jutna először eszünkbe, amikor a Mikulás azt kéri, énekeljünk neki valamit!

A Hull a pelyhes, fehér hó magyar szövegét Rossa Ernő dalszövegíró, karnagy, zenepedagógus írta. (És a magyar beatkorszak híres dalait mennyire ismerjük? Töltsük ki a retró zene kvízt is!)

Érdekesség, hogy a különböző népek teljesen más szöveggel éneklik a nálunk Mikulás-dalként elterjedt dallamot. Hollandiában például egy toprongyos, részeges asszonyságról szól. Angol nyelvterületen a Twinkle, twinkle little star (Ragyogj, ragyogj, kiscsillag) született a Mikulás-ének dallamára.

Rudolf, a piros orrú rénszarvas

Ma már nálunk is ismeri mindenki Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét. De azt is tudjuk, honnan ered? (A kvízben, ha a történetére nem is, de más okból még visszatérünk Rudolfra!)

A chicagói Montgomery Ward nevű cég és áruház üzemeltetői kifestőket vásároltak fel és terjesztettek a vásárlóiknak karácsonyi ajándékként több éven keresztül. 1939-ben a Montgomery Ward felkérte az egyik alkalmazottját, hogy tervezzen nekik egy könyvet, így spórolva meg némi pénzt. A 34 éves szövegíró, Robert L. May megírta Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét 1939-ben, amelyből 2,4 millió példányt adtak el abban az évben. A háború okozta papírhiány ellenére, 1946-ra több mint 6 millió példányt értékesítettek.

May-t A rút kiskacsa története inspirálta, valamint saját gyerekkori tapasztalatai. Őt is gyakran kigúnyolták, hiszen kicsi, törékeny gyerek volt. Bár a Rolló és Reginald nevek is szóba kerültek, May végül Rudolfnak nevezte el a Mikulás rénszarvasát.

Töltsük ki a Mikulás-kvízt!

Ha készen állunk a Mikulás-kvízre, itt az ideje, hogy kattintsunk és megnézzük az első kérdést! Ahogy a többi kvízünkben is, ezúttal is összesen tíz kérdésre kell kiválasztanunk a helyes választ a három lehetőség közül. Vajon hány kérdésre tudunk jól válaszolni a Mikulás-kvízben?

Mikulás kvíz: most kiderül, mennyit tudsz a Télapóról!

Mikulás kvíz

Ne aggódjunk, a Mikulás akkor is tesz ajándékot a cipőnkbe, ha nem tudunk minden kérdésre helyesen válaszolni a nagy Mikulás kvízben! Itt az idő, hogy próbára tegyük magunkat!

Fotó: Unsplash, Wikimedia