Ezért lehet Donald Trump még mindig népszerű a szavazói körében

2024. február 22.
A Guardian és a BBC újságírói azt próbálták megfejteni, hogy miért ilyen népszerű szavazói körében a botrányoktól legkevésbé sem mentes Donald Trump.

Sokan és sokféleképpen akarták és akarják megmagyarázni Donald Trump népszerűségét, ami még akkor is töretlen, amikor a fél világ felháborodik az éppen aktuális húzásán, és az ellene felhozott vádak is egyre csak halmozódnak. A Guardian szerzője szerint az USA volt elnökének sikere annak köszönhető, hogy Trump a külső értékek megtestesítője.

Egyes pszichológusok ugyanis úgy vélik, hogy az értékrendet alapvetően két csoportra lehet osztani: belsőre és külsőre. Az erős belső értékrenddel rendelkező emberek számára fontosabb az empátia, az intimitás és az önelfogadás. Nyitottak a kihívásokra és a változásokra, érdeklődnek az egyetemes jogok és egyenlőség iránt, védelmezik a többi embert és az élővilágot.

A spektrum másik végén lévő embereket jobban vonzza a presztízs, a státusz, a hírnév, a hatalom és a gazdagság. Erősen motiválja őket a jutalmazás és dicséret lehetősége. Valószínűbb, hogy tárgyiasítanak és kihasználnak más embereket, durván és agresszívan viselkednek, esetleg figyelmen kívül hagyják a társadalmi és környezeti hatásokat. Kevésbé érdekli őket az együttműködés vagy a közösség. Ezzel párhuzamosan viszont nagyobb valószínűséggel frusztráltabbak, elégedetlenebbek, többet stresszelnek, illetve szoronganak.

A külső értékek legjobb példája

Donald Trump megtestesít mindent, ami fontos azok számára, akik inkább a külső értékeket preferálják. Világszerte több torony is a nevét viseli, tetemes a vagyona, tárgyiasítja a nőket – köztük saját lányát is –, miközben szkeptikus a közszolgálattal, az emberi jogokkal és a környezetvédelemmel szemben.

De a valódi oka annak, hogy sokan példaképnek tekintik őt, sokkal régebbre nyúlik vissza: egykor Ronald Reagan elnöksége és politikája gondoskodott arról, hogy a társadalom élesen elkülönüljön a győztesek és a vesztesekre csoportjára, amivel megágyaztak a külső értékeket preferáló politikai narratívának. A kutatások azt mutatják, hogy minél inkább ezeket tarja valaki fontosnak, annál valószínűbb, hogy egy jobboldali pártra szavaz az illető.

Persze az emberek nem az értékrendjükkel együtt születnek: tanulják őket a családtól, más emberektől, a társadalomtól, és a politikai légkör is formálja a gondolkodásukat. Közben pedig hajlamosak normalizálni a környezetük értékrendjét, még akkor is, ha az csak még több kielégítetlen szükségletet szül bennük.

Az amerikai rémálom

Az amerikai álom a vagyon megszerzéséről, annak feltűnő elköltéséről, valamint mások szükségletei és követelései elől való menekülésről szól – írja George Monbiot, a Guardian szerzője. A politika és a populáris kultúra pedig még tovább mérgezi ezt a felfogást, hogy a cél a gazdagság legyen, függetlenül attól, hogyan szerzik meg azt.

Ezt erősítik a mindenhol jelenlévő reklámok, a társadalom kommercializálódása és a fogyasztás erősödése, valamint a hírnév és a divat iránti megszállottság is. A marketing az önbizalomhiányra épül, az emberek pedig pénzzel, hírnévvel vagy hatalommal akarják elérni a beteljesületlen vágyaikat.

Amikor egy társadalom a státuszt, a pénzt, a hatalmat és a dominanciát értékeli, az frusztrációt generál a tagjaiban. Nem lehet mindenki első, és minél többet ragad magához a gazdasági elit, a többiek annál többet veszítenek, hiszen valakit hibáztatni kell, mert egy olyan kultúrában, amely a győzteseket élteti, nem lehetnek ők a hibásak.

De vajon miért ilyen népszerű?

Donald Trump januárban elsöprő győzelmet aratott az iowai előválasztáson; több szavazatot kapott, mint az összes többi jelölt együttvéve, amivel megmutatta, hogy továbbra is rendkívül népszerű a republikánus szavazók körében. A BBC arról kérdezte a helyieket, hogy miért szeretnék, hogy a volt elnök visszatérjen a hivatalába.

„Felemeli a gazdaságot, és a gáz ára ismét csökkenni fog” – válaszolta egyikük. A bevándorlás megfékezése mellett ugyanis a gazdaság erősítése Trump egyik kulcsfontosságú szlogenje, a koronavírus-miatti gazdasági visszaesés, az ukrajnai háború miatti energiaköltségek és az infláció pedig kiváló táptalaj a kampányuk üzeneteinek. Egy másik iowai támogatója Trump üzleti hátterét és hírnevét emelte ki. Ő úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokat olyan embernek kell vezetnie, aki egy vállalkozást is képes sikerrel vezetni.

De a legnagyobb meglepetés Trump legutóbbi sikereivel kapcsolatban talán az, hogy az USA korábbi elnöke nem csak az idősödő, fehér férfiaknak köszönhető, hanem a fiataloknak is: a New York Times és a Siena College által december közepén közzétett közvélemény-kutatás szerint ugyanis Trump hat százalékponttal előzi meg Bident a 18 és 29 év közötti választók körében.

Pedig hamarosan kezdődik a Trump ellen indított per

Donald Trump ellen az elmúlt időszakban több büntetőeljárás indult, az első tárgyalást New York-ban tartják március 25-én. Ez annak a történetnek a folytatása, amelyben Alvin Bragg, amelyben New York demokrata párti kerületi ügyésze emelt vádat ellene 2023-ban, miután mások mellett egy felnőttfilmes színésznő, Stormy Daniels is pénzt kapott azért, hogy ne beszéljen nyilvánosan a 2000-es években még üzletemberként dolgozó Trumphoz fűződő egykori kapcsolatáról.

A volt elnököt azért is perbe fogták, mert hamis információk terjesztésével próbálták befolyásolni a 2020-as elnökválasztást. Georgiában is beperelték, mert az újraszámlálások ellenére sem volt hajlandó elismerni a vereségét, és Sydney Powell ügyvéddel hamisan azt terjesztették, hogy ellenfeleik meghekkelték a szavazógépeket.

A negyedik vád szerint pedig, amikor hivatali ideje lejárt és 2021 januárjában elhagyta a Fehér Házat, Donald Trump a szabályok ellenére sem adta át az összes érzékeny adatokat tartalmazó minősített iratot a Nemzeti Levéltár számára, hanem azok egy részét magával vitte floridai rezidenciájára.

Nem véletlen, hogy a demokraták szavazóiban (és világszerte rengeteg emberben) felmerül a kérdés, hogy miért lehet mindezek ellenére is ilyen népszerű jelölt az Egyesült Államok 60. elnöke. Frank Lance közvéleménykutató úgy fogalmazott a BBC-nek adott nyilatkozatában, hogy az ellene folytatott perek valójában éppen, hogy segítik Trumpot, mert így sokak szemében áldozatként tűnik fel. Még ő maga is boszorkányüldözésnek nevezte az ellene felhozott vádakat.

A tények is ezt igazolják: minden alkalommal, amikor vádat emeltek ellene, a népszerűsége egyre csak nőtt. Valahányszor valaki felszólalt ellene, ő hasznot húzott belőle.

Forrás: Guardian, BBC, Fotó: Getty Images