Visszafordítható az őszülés, ha fiatal korban kezdődik

2021. július 18.
Nem csak idősebb korban válhat deressé a hajkorona. Sokaknál már a húszas-harmincas években elkezdődik a rohamos őszülés. Egy friss kutatás eredményei szerint azonban stresszoldással még visszafordítható a folyamat, és a szürke tincsek visszanyerhetik eredeti színüket.

Bár egyelőre kisebb mintán végezték csak el a felmérést, a tizennégy, 9 és 65 év közötti, őszülő vagy két tónusú hajjal rendelkező alanytól vett hajminták tanúsága szerint tíz résztvevőnél visszafordítható volt a hajszálak színének elvesztése. Minden egyes hajszálat egyenként elemeztek, és hasonlították össze azt, melyik fázisában tartanak a hajnövekedésnek. 

osz-haj-visszafordithato

Azok, akiknek az ősz haja visszanyerte színét, sokkal nyugodtabbak voltak abban az idősávban, amikor a mintákat vették tőlük. Ezzel párhuzamosan azoknál, akik épp életük stresszes időszakát élték, inkább gyorsult az őszülés folyamata. Ez újabb bizonyíték lehet amellett, hogy az őszülés összefüggésben áll a stresszel. 

A kutatók figyelmeztettek, hogy a hajszín visszanyerése csak abban az esetben lehetséges, ha még időben észlelik, illetve minél idősebb valaki, annál kevésbé visszafordítható. „Van egy időablak, amikor még jó eséllyel visszafordítható az őszülés. Ha még nem tart túl régóta – mutatott rá Ralf Paus, a Miami Egyetem bőrgyógyásza, a tanulmány társszerzője. – Ugyanakkor nem minden típusú őszülés fordítható vissza. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a hajhagymák még elég rugalmasak ahhoz, hogy változzanak.”

„Nem hiszem, hogy a stressz csökkentése egy hetvenéves ember esetében, akinél már évtizedek óta tart az őszülés, bármilyen változást eredményezne a hajszínben” – tette hozzá Martin Picard, a Columbia Egyetem mitokondriális pszichobiológusa, a tanulmány másik szerzője.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!