Fejbőrmasszázs, hajfürdő és organikus szamarak: így lett ragyogó és erős a vékony szálú hajam

2023. március 13.
Minden fejben dől el – állítják a BRIDA Headspa alapítói, akik most nem spirituális gyakorlatokra, hanem az alaposan strukturált és körültekintő fejbőrápolásra céloznak. Az Oktogon mögött kis oázisként megbújó szalonjukban egyéni igények mentén kialakított, organikus hatóanyagkoktélokkal veszik fel a küzdelmet a hajhullás, a korpa vagy épp a zsíros fejbőr ellen, bebizonyítva, hogy mindenkinek lehet samponreklámba illő, ragyogó és egészséges haja.

A headpsa intézménye már akkor lenyűgözött, amikor először találkoztam a jelenséggel japán ASMR-videókban. A minden részletre odafigyelő szépségrituálékban és technológiai innovációkban egyaránt élenjáró távol-keleti országban elsőként jöttek rá, hogy a fejbőr ápolása épp olyan fontos része a szépségrutinunknak, mint az arcápolás, és hogy a dús, erőtől ragyogó haj titkát a hajhagymáknál érdemes keresni. Mindez persze szinte banálisan evidensnek tűnik, ha jobban belegondolunk. A ragyogó, élettel teli arcbőr érdekében rendszeresen hámlasztunk, kozmetikushoz járunk, krémeket és szérumokat kenünk magunkra, masszírozunk, köpölyözünk, hidratálunk… A fejbőrünket ezzel szemben többnyire sietve, rideg csutakolással (hogy ez mennyire nem jó ötlet, arra később még visszatérünk) tisztítjuk heti két-három alkalommal, hogy aztán besüssük, kivasaljuk, kikeféljük, begumizzuk és további válogatott kínzásokkal gyötörjük a hajat. 


Balról jobbra: Lóránt Dalma, Sonkoly Brigitta és a szerző

A 2022 szeptemberében megnyílt BRIDA HeadSpa mottója, hogy a megfelelően kialakított fejbőrápolási rutin épp olyan fontos, mint a jó arcápolási rituálé. És az, hogy a fodrászat nemcsak a vágásról és festésről, hanem a fejbőr szakértői kezeléséről is szól. A BRIDA alapítói, Sonkoly Brigitta és Lóránt Dalma az Oway organikus fejbőr- és hajápolási márka kizárólagos hazai disztribútorai, nem mellesleg 14 éve barátnők. A márkával dolgozva korábban is küldetésük volt a magyarországi fodrászok edukálása: Álland Tünde hajgyógyász segítségével évek óta képeztek fodrászokat öt alapvető hajgyógyászati témakörben – ezek a hajhullás, a zsíros korpa, a száraz korpa, a zsírosodó fejbőr és az érzékeny, pirosodó fejbőr problémái.

„Mi úgy gondoljuk, egy ideális világban ezeket a gyakori problémákat minden fodrász tudná kezelni a szalonjában. De bár sok szakembernek tetszett a törekvés, azt láttuk, hogy a legtöbben valahogy mégsem tudják átültetni a megszerzett tudást a gyakorlatba. Ezért egy idő után arra jutottunk, ha már tudjuk az elméletet, miért ne mutatnánk meg a gyakorlatot is? Így született meg a BRIDA HeadSpa ötlete” – meséli Dalma.

A megvalósításhoz újabb motivációt jelentett, hogy a koronavírus után rengeteg poszt-covid hajhullásra panaszkodó vendéggel találkoztak – de sok a szoptatás alatt bekövetkező hajhullás miatt érkező vendégük is. A legtöbben valamilyen régóta fennálló fejbőr- vagy hajproblémára keresnek megoldást, mikor rátalálnak a BRIDÁra, de olyanok is vannak, akik a tudatos hajápolás igényével keresik fel a szalont. Annyi biztos, hogy aki egyszer eljut hozzájuk, az általában hosszú távon is a vendégük marad, ami nem csoda – a BRIDA szakértelme és barátságos légköre minket is azonnal beszippantott.

Friss croissant és személyre szabott törődés

Amikor megérkezünk az Oktogontól pár percre található szalonba, egy felállványozott épület aljában lépünk be a modern oázisba. A megnyugtató mohazöld falak, a rengeteg fa és a rusztikus barna üvegcsék a természetesség iránti elkötelezettséget hirdetik, a BRIDA mégsem elbátortalanító ökoszekta, hanem egy családias hely, ahol finom illatokkal, kellemes zenével és egy tálca friss croissant-nal fogadnak minden vendéget. 

Brigi és Dalma hisznek az odafigyelés és a személyre szabott szolgáltatás erejében: ennek ugyanúgy része az időponttól függően felkínált finom kávé vagy prosecco, mint a tapintatosság és a nyugodt, elfogadó légkör megteremtése. „Figyelünk rá, hogy amikor megérkezik hozzánk egy vendég, ne zúgjon az alsó szinten négy hajszárító, miközben ő az életéről, a problémáiról mesél. Ezért is van, hogy bár a tér bőven megengedné, csak négy fodrász dolgozik nálunk, és ők sincsenek itt sosem egyszerre” – magyarázza Dalma. Ha valaki fejbőrproblémákkal érkezik, az első alkalommal egy 60 perces beszélgetés során mérik fel a kliens életmódját, egészségügyi állapotát és panaszait, majd megbeszélik a kitűzött célokat és közösen felállítják a kezelési tervet. Ehhez mindenki személyre szabott mappát is kap, hogy követhető legyen a változás. „Az az elvünk, hogy hat hétig fogjuk a vendégeink kezét. Először diagnózist végzünk, majd kidolgozzuk a személyre szabott fejbőrápolási rutint, közben pedig folyamatosan tanítjuk a vendéget a megfelelő termékhasználatra, fejbőrápolásra. Talán meglepő, de a legtöbben például nincsenek tisztában a hajmosás megfelelő technikájával: sokan dörzsölik, kaparják a fejbőrt, ahelyett, hogy lassú, pulzáló mozdulatokkal, körkörös mosással tisztítanák. Mi holisztikus szemlélettel dolgozunk, így a kezelések mellé praktikus trükköket vagy akár életmódra vonatkozó tanácsokat is adunk.”

A BRIDA másik alappillérét az Oway termékek, és az általuk képviselt szemléletmód jelenti. A márka kizárólag a Bologna melletti farmjukról származó, legalább tíz éve vegytiszta termőföldből érkező növényi hatóanyagokkal dolgozik, amik a legmagasabb ökológiai tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az Oway annyira komolyan veszi a zöld működést, hogy a cégbe való belépéshez mindenkinek fát kell ültetnie, de talán még nagyobb elhivatottságra utal a tény, hogy a farm földjét forgató két szamarat is kizárólag természetes készítményekkel etetik és gyógyítják, hogy még a trágyájukon keresztül se kerüljenek kemikáliák a talajba. Innen érkeznek az akár 5-6-7 biodinamikus összetevővel bíró hajfürdők, amik a hagyományos samponoknál jóval célzottabb és alaposabb táplálást biztosítanak a fejbőrnek és a hajnak, de készítenek organikus dauervizet, növényi hajtőemelőt és kondicionálókat is. A vendég adottságait és igényeit feltérképezve ezekből mindenkinek egyedileg kevernek ki egy úgynevezett „botanikus koktélt”, de még mielőtt bármilyen termékről szó esne, elsőként egy apró kamera hatol a hajszálaink közé.

Az első találkozás a fejbőrömmel

Csak akkor értettem meg, miért zajlik a mikrokamerás fejbőrvizsgálat a vendégeken dolgozó fodrászoktól távoli, jóval intimebb és izoláltabb felső szinten, amikor először szembesültem a saját fejbőrömmel. Alapos hajmosás után másfél-két nappal érkeztem a szalonba, azzal a magabiztos meggyőződéssel, hogy nincsen takargatnivalóm. Amikor azonban feltárult előttem a fejbőröm kínos részletességig nagyított képe, már az sem lepett volna meg, ha korábban ismeretlen állatfajokat fedezek fel a nyírfaerdőre nagyított hajszálak között. Szerencsére a BRIDA munkatársai gyorsan megnyugtattak: a fejbőröm többé-kevésbé úgy néz ki, mint egy teljesen átlagos fejbőr, ezzel együtt rengeteg dolgot megtudtam a hajamról és a fejbőrömről, amiről korábban fogalmam sem volt.

A legizgalmasabb felismerés számomra egyértelműen az volt, amikor a kamerát kezelő fodrász megmutatta, hogy egészen vastag és vékony hajszálaim is vannak. A vékony nem lepett meg, már rég beletörődtem, hogy alapvetően vékonyszálú, könnyen lelapuló hajam van, a vizsgálatból azonban egyértelműen kiderült, hogy a hajam biológiailag képes az egészségesebb és vastagabb szerkezetre is. Szintén jó hír, hogy több frissen kibújt hajszálat is láttunk – ahogyan a szakértők fogalmaztak, ez valóban jó jel, de önmagában még nem elég, fontos hogy ezeket megfelelően „fel is neveljük” –  vagyis összességében úgy tűnt, a hajam egyáltalán nem érte még el teljes potenciálját, és az, amit én évtizedek óta genetikai adottságként elkönyvelve csendben utáltam, valójában még bőven fejleszthető. Kevésbé felemelő újdonság volt a zsíros korpa jelenléte a fejbőrömön: bár szerencsére egyáltalán nem volt vészes a helyzet, nagyon meglepett, hogy korábban semmilyen jelét nem tapasztaltam ennek a problémának. Sokakhoz hasonlóan a korpáról nekem is mindig a klasszikus samponreklámok jutottak eszembe, amikor az öltönyös férfiak szégyenlősen porolgatják a fehér lemezkéket a sötét zakójukról – a BRIDÁban felvilágosítottak, hogy ez csak a száraz korpa jelensége, a zsíros korpa a fejbőrön és a hajszálakra tapadva van jelen.

A fejbőranalízis azért is fontos első lépés – amit már csak az érdekesség kedvéért sem érdemes kihagyni – mert a fodrászunk így tényleg teljes képet kaphat a fejbőrünk és hajunk állapotáról, ami lehetőséget ad neki a számunkra legmegfelelőbb termékek és kezelések kiválasztására. Az életmódra vonatkozó kérdésekkel kiegészítve ráadásul a vizsgálat bőven túlmutat az ideális samponok kérdésén: nekem például különböző vitaminokat és fokozott vízfogyasztást javasoltak, ezeknek a hiányát – amikre egyébként korábban más orvosok egészen más tünetek alapján is felhívták a figyelmemet – kizárólag a fejbőröm elemzésével állapították meg. A zsíros fejbőrre aktív tisztító hajfürdőt kaptam, a haj életre keltéséhez pedig a szalon egyik legnépszerűbb kezelését próbáltam ki.

Hialuron és infravörös sugarak az erős és ragyogó hajért

A hialuronos és kollagénes hajszerkezet-újjáépítés belülről, a legmélyebb rétegekben táplálja a hajat. Az intenzív kezelésen növényi hialoásványokkal építik újra a haj szerkezetében található fehérjéket, amiket egy speciális, infravörös fénnyel működő, hideg hajvasalóval juttatnak be a hajszálakba. A kezelést kúrában javasolják, de már az első alkalom után láthatóan fényesebb és erősebb lesz a haj: javul a tartása, hidratáltsága, de ugyanúgy megakadályozható a töredezettség vagy a szöszösödés is. A hatóanyagkoktél bejuttatása után újjáépítő hajfürdővel tisztítják a hajat, majd egy 20 perces fejbőrmasszázs következik, ami önmagában is hihetetlenül relaxáló és feltöltő élmény. 

Végül annyira elégedett voltam az azonnali hatással, hogy még egy alkalomra elmentem, és – bár a lányok szerint ez a két alkalom is elegendő volt – pusztán az élmény kedvéért nagyon gondolkodom egy harmadik kezelésben is. A kezelés mellé Oway termékeket is kaptam az otthoni ápoláshoz, így még látványosabb a változás: a hajam egészségesebb, lassabban zsírosodik, érezhetően megváltozott az egész szerkezete. Ne várjuk azt a csúszós, szilikonos (és kábé fél napig tartó) selymességet, mint amit a hagyományos samponok adnak, itt egészen más, sokkal természetesebb textúra lesz a végeredmény. Élettel telibb, jobb tartású, erősebb, összességében jobb kedvű és engedelmesebb a hajam. Olyan, amilyen nem is gondoltam, hogy valaha lehet.

Az nem kérdés, hogy engem rögtön meggyőzött a BRIDA, de az talán még többet elmond, hogy aki a kezelés után meglátta a hajamat, rögtön azt kérdezte, hol lehet időpontot kérni.

Fotók: Czvitkovits Judit