Már megint hatalmas badarságot állítanak a fényvédőkről a szépséginfluenszerek

2023. június 05.
2023-ban már tényleg felejtsük el ezt a hatalmas badarságot arról, hogy a fényvédők miatt D-vitamin-hiányunk lesz.
2023-ban már tényleg felejtsük el ezt a hatalmas badarságot arról, hogy a fényvédők miatt D-vitamin hiányunk lesz.
  • A D-vitamin elengedhetetlenül fontos a szervezetünk számára, szükség van rá az erős csontokhoz és az immunrendszer működéséhez.
  • Idén ismét szárnyra kaptak azok az elméletek a közösségi oldalakon, hogy a fényvédők gátolják a szervezet D-vitamin termelését, mert a napfény nem jut el a bőrünkig.
  • Az orvos elmagyarázta, miért hatalmas tévedés ez, és egyáltalán nincs is szükségünk annyi szabadban töltött időre a D-vitamin-szükségletünk kielégítéséhez, mint amennyire gondolnánk.

Az utóbbi években az emberek a D-vitamin megszállottjává váltak. Ami nem feltétlenül rossz dolog az orvos szerint. A D-vitamin ugyanis elengedhetetlenül fontos a szervezetünk számára, szükség van rá az erős csontokhoz és az immunrendszer működéséhez. Hiánya összefüggésbe hozható a depresszióval és krónikus fáradtságérzettel. 

Sok szépséginfluenszer azonban már megint túlgondolja és túl messzire megy. Azzal vádolják a közösségi oldalakon a fényvédőket, hogy D-vitamin-hiányhoz vezet használatuk. A TikTok-on (sajnos) van olyan videó, amit már több mint 1 millióan láttak. Ezen azt magyarázza megosztója, hogy azért lett D-vitamin-hiánya, mert túl keveset volt a szabadban és ha kiment, akkor is fényvédőt használt mindig. 

A fényvédő nem gátolja a D-vitamin termelődését

Dr. Alexander Witkowski, az OHSU Orvostudományi Karának bőrgyógyász professzora elmagyarázta, hogy „nincs arra tudományos bizonyítékunk, hogy a fényvédők blokkolnák a D-vitamin termelődését a szervezetünkben”. 

„A D-vitamin miatti fenntartásoknak nem szabad, hogy nagyobbak legyenek, mint a bőrrák miatti aggodalmaknál. Egy 30 faktoros ásványi fényvédő, ami fizikailag szűri meg az UVA és UVB sugárzást, alapvető fontosságú a bőrünk védelmére.”

Csak 15 perc napfény kell egy héten az elegendő D-vitaminhoz

A fényvédőt úgysem tudjuk olyan alaposan felvinni, hogy teljesen meggátolja a napfény bőrünkhöz jutását

A fényvédőt úgysem tudjuk olyan alaposan felvinni, hogy teljesen meggátolja a napfény bőrünkhöz jutását

Dr. Witkowski továbbra is azt javasolja, hogy rendszeresen tartózkodjunk a szabadban, így a nyári hónapokban elegendő D-vitaminhoz juthat a szervezetünk. „Amit jó, ha tudunk – ellentétben azzal, amit a fényvédőellenes szépséginfluenszerek állítanak a TikTokon –, sokkal kevesebbet kell kint lennünk, mint gondolnánk.”

Heti 15 perc napfény már elegendő ahhoz, hogy nyáron a szükséges D-vitamin-mennyiséget képes legyen előállítani a szervezetünk. Persze nyugodtan legyünk ennél többet a szabadban, hiszen más jótékony hatásai is vannak. De mindenképp óvjuk magunkat a napégéstől és napszúrástól, és ne a legerősebb UV-sugárzás idején legyünk odakint. 

Ha szeretnénk még több D-vitamint bevinni a szervezetünkbe, az ételekkel is segíthetünk. A halban, gombában és tojásban gazdag étrend hozzájárul, hogy elegendő D-vitamin jusson a testünknek.

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash