A tökéletes vörös rúzs

2024. március 08.
Nehézséget okoz, hogy hogyan válaszd ki a neked legelőnyösebb, tökéletes vörös rúzst? 3 otthoni praktika következik a színtípusunk megismeréséhez.
tokeletes-voros-ruzs

Egy jól megválasztott vörös rúzs önbizalmat ad, megnyerő kisugárzást biztosít, vonzza a tekinteteket és felkelti környezetünk figyelmét. Persze előfordulhat, hogy úgy gondoljuk, hogy a rúzsok valahogy mindig csak másoknak állnak jól, nekünk idegen arcunkhoz. Vagy éppen feszélyeznek az élénk színű verziók, esetleg sárgábbnak tűnnek tőle a fogaink. Ez nem azért van, mert nekünk semmilyen rúzs nem áll jól, egyszerűen csak nem a megfelelő színtónusok között keresgéltünk eddig, és nem találtuk még meg a színtípusunkhoz legjobban passzoló árnyalatokat. Az Avon szépségszakértője egy hármas tippsorral segít, hogy az otthonunk falai között, önmagunk is meg tudjuk állapítani, hogy mely árnyalatok állnak jól és megtaláljuk a nekünk tökéletes vörös rúzst. Következzen néhány házi praktika, hogy soha többet ne kelljen azon aggódnunk, biztosan jól áll-e rúzsunk.

Évszakelmélet és előnyös árnyalatok vörös rúzsból

A Johannes Itten svájci festőtől eredő évszakelmélet szerint, bőrünk, szemünk és hajunk színe alapján más-más színtípusba tartozunk. Mindez alapjaiban határozza meg, milyen árnyalatok mutatnak jól rajtunk, milyen vörös rúzs áll jól nekünk, milyen színeket érdemes magunkra öltenünk ahhoz, hogy arcunk üdének, ragyogónak, frissnek hasson és a legcsinosabb formánkat mutathassuk.

Természetes külső adottságaink alapján 4 évszaktípusba – tavasz, nyár, ősz, tél – tartozhatunk, amelyek mentén további 3 színtulajdonságot is vizsgálhatunk – hideg/meleg; sötét/világos; élénk/tört – ahhoz, hogy megkapjuk, a 12 különböző színtípus melyikébe tartozunk.

A színtípusunk meghatározása nem egyszerű, képzett színszakértők színkendők segítségével egyéni tanácsadás alkalmával tudják pontosan levezetni, hova tartozunk. Azonban – ha a tökéletes vörös rúzs megtalálása motivál bennünket – 3 egyszerű kísérlet elvégzésével otthon is megállapíthatjuk, hogy a tél és a nyár típusra jellemző hideg, vagy a tavasz és az ősz típushoz tartozó meleg árnyalatok passzolnak-e jobban megjelenésünkhöz, így nagyobb eséllyel nyúlhatunk a megfelelőbb színekhez rúzsvásárlásaink során.

1. Csuklóteszt

Vizsgáljuk meg természetes napfényben csuklónk erezetét. Ha ereink kékes-lilás tónusúak, akkor valószínűleg hideg színtípusba, ha inkább zöldes árnyalatúak, akkor vélhetően meleg színtípusba tartozunk.

2. Fülteszt

A fülünk mögötti kispolcon is vizsgálódhatunk, ha színhőmérsékletünket szeretnénk megállapítani. Kérjünk meg valakit, hogy nézze meg, a fülünk mögött bőrünk milyen árnyalatban pompázik. A sárgás bőrszín meleg tónusra, míg a rózsaszínes árnyalat inkább hidegre utal.

3. Fémteszt

Vizsgáljuk meg, hogy smink nélküli arcbőrünkre milyen hatással vannak az ezüstös és az arany színek. Tegyünk egy nagyobb felületű ezüst, majd egy arany tárgyat arcunkhoz és nézzük meg, hogyan változik kisugárzásunk. Ha az ezüsttől ragyogunk, hideg, ha viszont az arany emel a megjelenésünkön, meleg tónusba tartozunk.

Az említett otthoni tesztek elvégzésével nem tudjuk teljes pontossággal megállapítani színtípusunkat, de színhőmérsékletünk meghatározásával is sokkal magabiztosabban mozoghatunk a divat és a sminkek és az előnyös vörös rúzsok világában.

Pontosan milyen árnyalatok a jók vörös rúzsból?

Ha a tökéletes vörös rúzs utáni vadászatban már megállapítottuk, hogy a 12 típusból melyikbe is tartozunk, akkor az interneten milliónyi pontos szín- és árnyalatskálát találhatunk, sőt, akadnak márkák, amelyek kifejezetten színtípusra szabottan kínálnak konkrét termékeket. Érdemes az előnyös vörösek mellett a többi színhez is tudatosan hozzáállni, hiszen például a szemhéjpaletták esetében is nagy segítségünkre lehet a sminkeléskor. 

Ha szeretnéd tudni, hogy évszak szerint melyik színek is illenek hozzád, Páll Adrienn korábbi cikkéből megtudhatod!

Fotó: Getty Images