Az olasz hármas szabály az egészséges haj titka

2024. augusztus 04.
Az erős, egészséges, ragyogó haj az olasz nők védjegye. Gondoljunk csak Sophia Lorenre, Ornella Mutira vagy éppen Monica Belluccira. De mi a titka az olasz nők hajának? A hármas szabály! Mutatjuk, mit jelent ez és hogyan alkalmazhatjuk mi is otthon.
Olasz hajápolás hármas szabály Sophia Loren

  • Az olasz nők haja a védjegyük, az itáliai kultúrában régre visszanyúló gyökerei vannak a hajápolásnak.
  • Elég Sophia Loren ragyogó, egészséges hajára gondolnunk, hogy megértsük, mit jelent a haj az olasz nők számára.
  • Mutatjuk az olasz hármas szabályt, ami az egészséges és ragyogó hajuk titka.

Képzeljük magunk elé Sandro Botticelli itáliai reneszánsz festő nőalakjait. Hosszú, ragyogó hajtömeg veszi körül a fejét minden nőnek a festményeken. Már ekkor látszott, hogy a haj milyen fontos az olasz nők számára. 

Rossanno Ferretti sztárfodrász – a híres láthatatlan vágás kitalálója – egész gyermekkorát áthatotta az olasz hajápolás hagyománya. „Az olasz nők látványos és igényes hajukról, valamint hajápolási szokásaikról híresek – kezdte Ferretti. – A haj egészségét helyezik előtérbe. Jó minőségű hajápolási termékeket használnak és olyan technikákat, melyek kiemelik a hajuk természetes textúráját és ragyogását. A hajápolás legalább olyan fontos az olasz nőknek, mint a bőrápolás.”

Olaszországban a bőr táplálása és védelme nagyon fontos. De ugyanez igaz a hajápolásra is. Ugyanakkora figyelmet fordítanak a hajuk egészségére, ehhez megfelelő minőségű alapanyagokat és termékeket választanak. Ferretti szerint „a hajápolás előtérbe helyezése, ami egy új trend, az olasz nők számára évszázadok óta természetes”. 

A hajápolásban az olasz nők általában a hármas rutint követik. Mi ez az olasz hármas hajápolási rutin – melynek csak harmadik eleme a szérum vagy olaj –, és hogyan alkalmazhatjuk otthon?

A hagyományos olasz háromlépéses hajápolási rutin

A három lépés a hajápolásban anyáról lányára száll az olasz hagyományok szerint. Kicsit régimódi, de ahogy látjuk az olasz nők haját, működik! „A hajápolás kultúrája családi tradíció Olaszországban – mondja Ferretti. – Már egészen kiskorukban megtanulják a gyerekek a megfelelő hajápolás fontosságát, a technikákat és a titkokat generációról generációra.” 

A haj táplálása nem egyenlő a hidratálással

A mosás és szárítás után az olasz hajápolás harmadik – és legfontosabb – lépése a haj táplálása. Ez nem ugyanaz, mint a hidratálás. Amikor hidratáljuk a bőrt vagy hajat, az azt jelenti, hogy a nedvességtartalmát növeljük, kötjük meg. 

Amikor viszont a roncsolódott haj állagát szeretnénk javítani, táplálnunk kell szérumokkal, olajokkal. A sérült hajszálak porózussá válnak, sérülékenyebbé. Ezért lényeges, hogy harmadik lépésként a hajápolásban a megfelelő szérummal vagy olajjal védőréteget vigyünk fel a hajunkra. Így marad olyan egészséges és ragyogó a hajunk, mint az olasz nőknek.

Forrás: British Vogue, fotó: Getty Images