Harry herceget kitilthatják az Egyesült Államokból – hova mehet ezután?

2024. március 03.
Donald Trump már korábban belengette, hogy nem látja szívesen Harry herceget Amerikában, és lehetséges, hogy épp maga a sussexi herceg szolgáltatott jogalapot kitoloncolására botránykönyvével.
Harry herceg

Lehetséges, hogy Amerika mégsem az ígéret földje Harry herceg számára? Elképzelhető, hogy Harrynek új otthon után kell néznie, ha újra Donald Trump nyeri a választásokat: a korábbi amerikai elnök ugyanis nem rejtette véka alá véleményét a hercegről. Donald Trump úgy fogalmazott, hogy Harry herceg „elárulta a királynőt”, ami szerinte „megbocsáthatatlan”, épp ezért a Conservative Political Action Conference-en tartott beszédében kijelentette, „nem védené meg” Harry herceget, ha rajta múlna a dolog.

Harry herceg = persona non grata?

Bár ez eddig még csak üres fenyegetésnek tűnhet, elképzelhető, hogy éppen maga Harry herceg szolgáltatott jogalapot a saját kitoloncolására. Tartalék (Spare) című botránykönyvében ugyanis a brit királyi család fekete báránya bevallotta, hogy korábban olyan kábítószerekkel élt, mint a marihuána, kokain, illetve más pszichedelikus szereket is kipróbált. Márpedig egyesek szerint az amerikai kormánynak joga van megtagadni a vízumot egy külföldi állampolgártól, amennyiben az illetőt „veszélyes” figurának tartja – sokan úgy vélik, Harry herceg korábbi droghasználata és mentális problémái elegendő indokot adhatnak ehhez.

Egy amerikai jobboldali szervezet már korábban is kérvényezte, hogy vizsgálják felül Harry herceg vízumkérvényét, Joe Biden vezetése alatt azonban ezt elutasították. A legtöbben egyenesen nevetségesnek tartották, hogy a herceget ezekre a régi ügyekre hivatkozva kitoloncolják az Egyesült Államokból, de Trump friss megszólalása után nem kizárt, hogy a sussexi herceg komoly bajba kerülhet, ha újra konzervatív jelölt lesz hatalmon.

Mivel Harry herceget láthatóan az Egyesült Királyságban sem látják túl szívesen, komoly kérdés, hogy vajon mihez kezdene a „szakadár” család, ha el kellene hagyniuk Amerikát.

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images