Bizarr szabályok, amik miatt borsos büntetést fizethetünk idén nyáron a vakáción

2023. június 08.
Ha Spanyolországban biciklire ülünk, semmiképp se legyen fülhallgató a fülünkben, mert komoly pénzeket fizethetünk be büntetésként. De más népszerű turistacélpontokon is vannak bőven olyan fura szabályok, amik sokba kerülhetnek a tájékozatlan utazónak.
Bizarr szabályok, amik miatt borsos büntetést fizethetünk idén nyáron turistaként
  • Sok olyan szabály van az egyes országokban, amik inkább abszurdnak tűnnek, semmint hasznosnak.
  • Ha közlekedés közben hangosan hallgatunk zenét, számos európai országban megbüntethetnek.
  • Olaszországban is drákói szigorral lépnek fel néhány városban a turistákkal szemben.

Roppant menő turistának érezhetjük magunkat, amiért biciklit bérelünk és azzal kerekezünk a Costa Braván. Élvezzük a napfényt, ledolgozzuk a rengeteg churrost, amit megettünk. De a dolgok nem ennyire egyszerűek. Ha fokozni akarjuk a spanyol hangulatot és a fülhallgatónkon közben szól valami jó flamenco zene, máris megbüntethetnek akár 200 euróra is. Ám nem Spanyolország az egyetlen hely, ahol a közlekedés közbeni zenehallgatás ellen szigorúan lépnek fel.

Pénzbüntetés zenehallgatásért

Ahol bevezették azt a szabályt, hogy nem szabad zenét hallgatni biciklizés vagy autóvezetés közben, azzal indokolták, ha nem szól a zene, jobban érzékelik a környezetüket, többi közlekedőt az autósok, biciklisek, így elkerülhetők a balesetek. 

Spanyolország mellett Franciaországban is 135 euró büntetést kell fizetni annak, akit autózás vagy biciklizés közben zenehallgatáson kapnak. De Portugáliában és Olaszországban azt engedélyezik, hogy az egyik fülben legyen fülhallgató. Kettőért viszont már büntetés jár ezeken a helyeken is.

Olaszország nagyon szigorú

Drákói szigor uralkodik Olaszországban, erről sok megbírságolt turista tudna mesélni. Egyrészt tilos leülni a híres Spanyol lépcsőn. Bármilyen fáradtak vagyunk, akkor se ereszkedjünk le pihenni picit, mert 250 euróra büntethetnek érte. Ez akár 400 euróra is felmehet, ha szemetelünk vagy kárt teszünk a műemlékben. Ezt a szabályt azután hozták, hogy a Bulgari ékszerház 2016-ban felújíttatta a lépcsőt. (És az is lehet, hogy a lépcső tövében elhelyezkedő dizájnerboltoknak is volt némi ráhatása a szabály meghozatalára.)

Vége azoknak az időknek, amikor turisták üldögéltek a spanyol lépcsőn, most már büntetés jár érte

Vége azoknak az időknek, amikor turisták üldögéltek a Spanyol lépcsőn, most már büntetés jár érte

Nem csak Rómában szigorúak a turistákkal. Velence a tömegturizmus jelképévé vált, itt hozták az első olyan szabályokat, amivel a turistákat akarták megrendszabályozni kicsit. 2018-ban egy tinédzser leugrott a híres vízibuszról, a vaporettóról, mikor a jegyét akarták ellenőrizni. A büntetést nem kerülhette el, mivel Velencében tilos a vízbe lépni. 

Büntetendő pucérkodás

Sorrentóban már az is bűn, ha valaki bikiniben strandol, nemhogy felső nélkül! A megbotránkoztató ruházat viselése miatt kiszabott büntetés több száz euró lehet. De Portofinóban is számíthat 242 eurós bírságra, aki fehérneműben vagy félpucéran mutatkozik nyilvános helyen, vagy éppen szelfizik. Sanyarú sors vár itt az influenszerekre.

Szigorúan büntetett szemetelés

Capri szigetén szigorúan büntetik a szemetelést

Capri szigetén szigorúan büntetik a szemetelést

Érthető és jogos, amikor a szemetelés miatt büntetik meg a turistákat. Capri szigetén 500 eurót is fizethet, aki nem a szemétgyűjtőkbe helyezi az eldobható tányérokat, poharakat, evőeszközöket. 

Srí Lankán ne fotózzunk

Vannak olyan helyek, ahol óvatosnak kell lenni a fotózással is. Srí Lankán 2012-ben egy francia turistatrió börtönbe is került, mert Buddha szobráról készítettek képeket. Amivel baja volt a hatóságoknak, az a tiszteletlen felvétel volt, amin megcsókolták a szentként tisztelt szobrot. 

Spanyolországban is körültekintéssel fotózzuk magunkat. Ha bikafuttatáson készítünk szelfit, több ezer eurónk bánhatja. 

A dohányzást sok helyen büntetik

A Vatikánban ne vegyük elő az elektromos cigarettát

A Vatikánban ne vegyük elő az elektromos cigarettát

Elég nehéz észben tartani minden szabályt. Ám az elektromos cigarettázásról érdemes előre tájékozódni, mielőtt elutazunk valahova. Vatikánban (de Ausztrália, Mexikó vagy Brazília több nagyvárosában is) bajba kerülhetünk miatta. Sőt, Szingapúrban akár 2000 dollárt is fizethetünk, ha nyilvános helyen dohányzást imitáló terméket használunk, ahogy a szabály fogalmaz. 

Thaiföldön még szigorúbb a szabályozás. Az elektromos cigarettázás miatti büntetés 30 ezer bahtnál kezdődik, és akár 10 év börtönig terjedhet. 

Ehhez képest például Ibizán csak 30 euró a büntetés, ha nyilvános helyen dohányzunk. 

Ausztráliában megnevelnek

Vannak olyan országok, ahol arra is vigyáznunk kell, mit mondunk. Legalábbis a káromkodással. Új-Dél-Walesben és Nyugat-Ausztráliában 350, illetve 260 font büntetést róhatnak ki érte. Dél-Ausztráliában még rosszabbul járhatunk, itt akár 3 hónapra rács mögé is kerülhet az óvatlan turista, ha csúnyán beszél.

Forrás: Telegraph, fotó: Unsplash