Se nem másnaposság, se nem terhesség: miért lehet mégis hányingerünk reggel?!

2022. február 22.
Ébredt már valószínűleg mindenki hányingerrel reggel. Nem túl szívderítő dolog, főleg, ha kizárjuk a két leggyakoribb lehetséges okot: a terhességet és a másnaposságot. Miért van mégis hányingerünk reggel?! Számos ok húzódhat a hátterében, különösen, ha gyakran megtörténik, szerencsére a szakemberek azt is elárulták, hogyan enyhíthetünk a panaszokon.

Rengeteg oka lehet a reggeli hányingernek, ezek közül sok az étrendünkre vezethető vissza. „Jó esetben egész éjjel nem eszünk. A gyomorsav azonban reggel hányingert okozhat” – árulta el dr. Jason Womack, a Rutgers Egyetem Robert Wood Johnson Orvostudományi Karának háziorvostan professzora. Az sem segít a helyzeten, hogy vízszintesben fekszünk egész éjszaka, így a gyomorszájon keresztül visszaáramolhat a gyomorsav. Ezt a jelenséget ismerjük refluxként. „A reggeli hányinger a gyomorrontás vagy a savas reflux tünete is lehet” – mutatott rá a professzor. 

hanyinger-reggel-reflux

Mit ettünk este?

Az is nagyon fontos, mit ettünk elalvás előtt utoljára. „Rengetegszer az okozza a problémát, hogy nem jó az időzítés – túl későn eszünk, vagy olyat, amit nem kellene, zsíros vagy túl fűszeres ételeket. Ezek mind okozhatják a gyomorsav visszaáramlását, azaz a refluxot – magyarázta dr. Becky Batiste Ferrier háziorvos. – Olyan egyszerű változtatások, mint például, ha elhatározzuk, hogy két órával lefekvés előtt már nem eszünk, vagy kerüljük azokat az ételeket, amelyek potenciálisan kiválthatják a panaszokat, megszüntethetik a reggeli hányingert.” Dr. Womack azt is hozzátette, hogy a reflux tüneteit enyhítheti, ha enyhén megemeljük a párnákat az ágyban, és ha minden kötél szakad, savkötő gyógyszerekkel is orvosolhatjuk a tüneteket. 

Gyógyszer éhgyomorra

Nem csak ételek válthatják ki a kellemetlenséget. „Hányingert okozhat az is, ha üres gyomorra vesszük be a reggeli gyógyszerünket vagy új gyógyszert kezdünk szedni. Mindkét esetben kialakulhat hányinger. Ilyenkor mindenképp beszéljünk a kezelőorvosunkkal, mert újra kell gondolnunk, megfelelő-e az adott gyógyszer számunkra” – mondta dr. Ferrier. 

Szédülünk is?

Dr. Womack azt is hozzátette, hogy a hányinger gyakran társul szédüléshez. „A jóindulatú vertigo az egyik leggyakoribb típusa a szédülésnek – mondta a professzor. – A tüneteket általában a testhelyzet megváltozása váltja ki, leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor valaki felül reggel az ágyban. Ha a tünetek folyamatosak, mindenképp beszéljünk az orvosunkkal.” A stressz, kimerültség és szorongás is okozhat hányingert, különösen amikor tudjuk, hogy nagyon sűrű reggelünk lesz. Ez intő jel arra, hogy a mentális egészségünkkel is törődnünk kell. 

Mikor kell orvoshoz menni?

Ha a hányinger állandó problémává válik és nem múlnak a panaszok az életmódbeli változtatások hatására sem, ne habozzunk, és keressünk szakembert. „Állhatnak komolyabb problémák is a reggeli hányinger hátterében, mint például a megnövekedett nyomás az agyban. Ezt akár agydaganat is okozhatja” – figyelmeztetett dr. Womack.

Ha a reggeli hányingerhez látásproblémák, hányás, gyengeség, láz, fogyás, járászavarok, zavart viselkedés társul, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. „Állhat fertőzés, anyagcsere vagy más szervi probléma is a hányinger hátterében.”

Forrás: Popsugar Fitness Fotó: Unsplash

Olvass tovább!