A bort visszazárni, majd hűtőbe tenni, és hosszan őrizgetni öreg hiba, hiszen minél többet áll a fridzsiderben, miután levegőt kapott, annál inkább veszít a minőségéből. Az iváson (és főzésen) kívül azonban több dologra is használhatod a bort, így egészen biztos lehetsz benne, hogy nem fog kárba veszni a maradék egyetlen cseppje sem!
Egy-két napon belül a főzéshez tökéletesen hasznosíthatod az életelixírnek is tartott bort, ha viszont jóval több idő telt el, és ez a visszazárás ellenére is a bor zamatának rovására ment, akkor is sokféleképp hasznosíthatod.
1. Kreálj új italokat!
A megmaradt bort frissen felhasználhatod izgalmas mixekhez, amelyek akár a kedvenceiddé is válhatnak. Dél-Olaszországban hagyománya van annak, hogy jégbe hűtött tonikkal keverik össze a fehérbort, a vörösbort pedig narancslével öntik fel. Akár gyümölcsöket is darabolhatsz bele, és jól behűtve igazán frissítő ital kerekedhet belőle.
2. Jegeld a bort!
Négy rész borhoz adj egy rész vizet (vagyis 1 dl megmaradt borhoz 0,25 dl vizet) és jól keverd össze. Adagold jégkockatartóba, és fagyaszd le – így hosszabb ideig eláll és szuperül feldobhatod vele később a fröccsödet vagy azt az italt, amihez passzol egy kis boros aroma. Ne felejtsd el, hogy ezt a színes jégkockát csakis felnőttek fogyaszthatják!
3. Használd folteltávolítóként!
Közismert tény, hogy a vörösborfolt igen nehezen távolítható el a textilekből, ám egy boros baleset után nagy segítségedre lehet a fehérbor. Fontos, hogy közvetlenül a kiömlés után töröld át a foltot fehérborral, amit pont úgy, mint az ecetet, zsíroldóként is használhatsz a takarítás során. Próbáld ki sütő- vagy tűzhelytisztításhoz, nem fogod megbánni!
4. Mosd ezzel a gyümölcsöket, zöldségeket!
Sokszor hallani, hogy nem elegendő folyó víz alá mártani a friss zöldségeket és gyümölcsöket, ha azt szeretnénk, hogy valóban tiszták legyenek, mielőtt a tányérra kerülnek. Jó megoldás lehet ilyenkor, ha egy nagy tálba vizet engedsz, és hozzákeversz 0,5-1 dl bort és 1-2 evőkanál szódabikarbónát. Egy kis pihentetés után öblítsd le, és kész is az alapos zöldség- vagy gyümölcsmosás!
5. Fess vele!
Akárcsak a kávé, a tea vagy a kurkuma, a vörösbor is nagyszerű természetes színezőanyag. Ha úgy tartja kedved, festhetsz vele akvarellpapírra, de akár textileket is színezhetsz borral, sőt a hajfestéshez használt hennához is önthetsz belőle, így erőteljesebbé válhat a hajad vörös tónusa és fényesebb, puhább is lehet a hajkoronád!
Fotó: Getty Images