Lencseburger
Ha nem vagy vegetáriánus vagy vegán, akkor biztosan nem érted, miért van szüksége a világnak egy újabb húsmentes burgerreceptre. De csak addig, amíg ki nem próbálod. Íme a recept hat darab lencsepogácsa elkészítéséhez.
Hozzávalók
- 1 csésze szárított lencse
- ½ csésze görög joghurt
- ¼ tk. finomra reszelt citromhéj
- 1 evőkanál friss citromlé
- 2 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
- só
- 10 csiperke gomba (a szárát vágd le)
- 2 evőkanál misopaszta
- ¼ tk. füstölt paprika
- minimum 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- minimum ¼ csésze (vagy több) zab
- teljes kiőrlésű zsemle, saláta és savanyúság a tálaláshoz (opcionális)
Így készítsd el!
Önts annyi vizet egy nagy serpenyőbe, hogy ellepje a lencsét. Főzd addig, amíg megpuhul, de nem lesz pépes. Csöpögtesd le, majd hagyd hűlni legalább 10 percig. Közben egy kis tálban keverd össze a joghurtot, a citromhéjat, a citromlevet és a fokhagyma felét. Ízesítsd sóval, és tedd félre.
A gombát vágd apróra, majd tedd egy közepes tálba. Add hozzá a misót, a paprikát, 2 evőkanál olajat és a maradék fokhagymát. Keverd hozzá lencsét, és pépesítsd addig, hogy egy része krémes legyen, a másik fele pedig egyben maradjon. Adagold hozzá a lisztet, amíg a keverék össze nem áll. Oszd el 6 egyforma adagra, és formálj belőle pogácsákat.
Hevíts fel egy evőkanál olajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben, és süsd a pogácsák mindkét oldalát barnára és nagyon ropogósra. A zsemlét kend meg a joghurtos keverékkel, és ízlés szerint állítsd össze a hamburgeredet.
+1 tipp: a pogácsákat akár 4 nappal előre is el tudod készíteni, ha fogyasztásig hűtőben tárolod őket.
Lencsével töltött édesburgonya
Egészséges finomság két főre, ha idén valami különleges, de lencsés fogásra vágytok szilveszterkor.
Hozzávalók
- 2 kis vagy közepes édesburgonya
- 5 evőkanál extraszűz olívaolaj
- só
- ½ csésze lencse
- ¼ csésze sótlan földimogyoró durvára vágva
- ½ tk. pirospaprika
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 ½ csésze szeletelt citrusféle (hámozott grapefruit, narancs és/vagy mandarin)
- ¼ csésze morzsolt feta
- koriander (opcionális)
Így készítsd el!
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Süsd meg az édesburgonyát egy kis tepsiben, amíg a héja megbarnul, és belül puha lesz – ez körülbelül 45 percet vesz igénybe. (Mikróban is elkészítheted!) Vedd ki a sütőből, majd törd össze a belsejét, és csepegtess rá egy evőkanál olajat. Sózd meg, majd folytasd a sütést még 12-15 percig, amíg a belseje is megpirul.
Közben főzd puhára a lencsét egy kis fazék sós vízben 20-25 perc alatt. Csepegtesd le, hagyd kihűlni, majd keverd össze egy evőkanál olajjal és sóval. Egy serpenyőben pirítsd meg a földimogyorót 3 evőkanál olajjal, adj hozzá pirospaprikát és egy csipet sót, majd hagyd kihűlni. Közvetlenül a felhasználás előtt keverj hozzá citromlevet is. Az édesburgonya tetejére kanalazz lencsét, citrusokat és fetát, végül pedig jöhet a mogyorós keverék.
Különleges lencsesaláta
Ahhoz, hogy tényleg isteni finom legyen ez a saláta, párosítsd tojással, mustáros öntettel, és ízlés szerint hallal vagy hússal. Mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle 6-8 főre elég fogást!
Hozzávalók
- ¾ csésze extraszűz olívaolaj
- ¼ csésze friss citromlé
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 tk. méz
- 1 tk. frissen őrölt fekete bors
- minimum 1 tk. só
- 6 nagy tojás
- 450 gramm spárga felszeletelve
- 4 csésze félbevágott vagy szeletelt retek, édeskömény és/vagy paradicsom
- 3 csésze főtt lencse
- olajbogyó, kapribogyó, peperoncini, savanyúság vagy más ecetes-sós finomság a tálaláshoz (opcionális)
- durva szemű tengeri só
Így készítsd el!
Keverd össze az olajat, citromlevet, a mustárt, mézet, a borsot és az 1 teáskanálnyi sót egy közepes tálban, majd tedd félre. Forralj fel egy közepes fazéknyi sós vizet, tedd bele a tojást, és főzd 7 percig. Ha kész, vedd ki, hűtsd le, majd távolítsd el a héját. Ezután főzd puhára a spárgát 2-4 percen keresztül, majd hagyd hűlni.
Tálaláskor vágd félbe a tojást, és helyezd el egy tálon a nyers zöldségekkel és a lencsével. A tetejét ecetes-sós hozzávalókkal spékeld meg, szórd meg durva tengeri sóval, és csorgass rá öntetet.
Jó étvágyat!
Forrás: Bon Appétit Fotó: Getty Images