Fogadjunk, hogy te is rosszul tartod a telefonodat

2024. szeptember 18.
Valószínűleg még nem gondoltunk rá, pedig nem mindegy, hogyan fogjuk a telefonunkat. Egészen meglepő egészségügyi problémákat okozhat, ha rosszul fogjuk a készüléket. Hogyan kellene tartanunk a telefont és miért baj, ha nem így teszünk?
Rosszul tartjuk a telefont
  • A képernyő előtt töltött idő veszélyei nem csak a mentális egészségünkre terjednek ki, hanem testi panaszokat is okozhat.
  • Hogyan tartjuk a telefont?
  • Mutatjuk, miért veszélyes, ha rosszul fogjuk a telefonunkat!

Naponta órákat töltünk a telefon előtt. A legfrissebb statisztikák sokkolók: a felnőttek átlagosan napi 6 óra 40 percet töltenek okostelefonozással. Ha most nem a mentális problémákat vagy az emberi kapcsolatokra gyakorolt káros hatásokat nézzük, könnyű abba is belegondolni, hogy ennek már a testünkre is komoly hatása van. 

Megfigyeltük már, hogyan tartjuk a telefont? Valószínűleg nem helyesen! Annak pedig, hogy rosszul fogjuk a telefont, amikor órákon keresztül görgetjük a hírfolyamot, egészen durva és szerteágazó következményei vannak az egészségünkre nézve.

Milyen panaszokat okozhat, hogy rosszul tartjuk a telefont?

1. A kezeink

Kulcsfontosságú lenne, hogy a csuklónk semleges helyzetben legyen telefonozás közben. Milyen a semleges helyzet ebben az esetben? A csukló laza, egyenes vagy enyhén behajlított. De Dr. Lauren Shapiro ortopédsebész szerint még így sem ajánlott órákon át ugyanabban a kéztartásban telefonoznunk, ha el akarjuk kerülni a kéztőcsatorna-szindrómát. 

  • Tartsunk időnként szünetet a telefonozásban, ne legyen huzamos ideig a kezünkben a készülék.
  • Ne legyen nagyon nagy a telefonunk.
  • Szerezzünk be olyan kiegészítőket, melyek felszabadítják a kezünket, például hangfelismerőt, hogy diktálhassunk és ne kelljen bepötyögni szöveget vagy telefonáljunk az üzenetküldés helyett.

Egyre népszerűbbek azok a telefontokok, melyeknek a hátulján van egy bütyök, melybe beakaszthatjuk az ujjunkat, így nem kell a kezünkkel tartani a készüléket. Ez ugyan a csuklót tehermentesíti, viszont arra figyeljünk, hogy mindig más ujjunkkal tartsuk a telefont, mert könnyen begyulladhat az ujjízület, ha mindig ugyanazt az ujjat terheljük.

@radiotj

Do you have iPhone finger? #appleiphone #smartphones #doomscrolling #phoneaddiction

♬ original sound – The TJ Show

2. A fülünk

Nagyon hasznosak a fülhallgatók, legalább nem kell tartanunk a telefont hosszú beszélgetések alatt, tudunk videóhívást bonyolítani velük vagy zenét hallgatni. Egy nagyon fontos szabályt azonban be kell tartanunk: sose legyen hangos!

3. A szemünk

Amikor a telefont nézzük, órákon át bámulunk egyetlen pontra, ami végig ugyanabban az irányban és távolságban van tőlünk. Ez iszonyatosan kimerítő a szemünknek. Minden 20 percben nézzünk fel, keressünk valami távoli dolgot, amit szemlélhetünk. A legjobb, ha ilyenkor növényekre, természetre bámulhatunk kicsit és napfényt is látunk. Ez segít megpihenni a szemünknek, a pupillánknak és a cirkadián ritmusunkat is megtartja.

4. A szívünk

A telefonokat arra tervezték, hogy hordozhatók legyenek. Mégis leginkább ülve vagy fekve használjuk. Ha belegondolunk, hogy átlagosan több mint 6 órát telefonozunk, az rengeteg passzívan eltöltött idő egy nap. 

Egy felnőttnek napi 2,5-5 órát kellene aktívan eltölteni, ebből 75 percet intenzív testmozgással. Így már érthető, miért növeli a telefonozás jelentősen a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Ha úgy érezzük, hogy még a sportolni sem tudunk a telefon nélkül, álljunk fel, tegyük be a fülhallgatót (ne túl hangosan!) és kezdjünk tempós gyaloglásba vagy kocogásba zenehallgatás vagy egy érdekes podcast mellett.

5. Az agyunk

Most a mentális problémákat figyelmen kívül hagyva, pusztán az egészségügyi problémákat nézve a telefonozás az egyik leggyakoribb forrása a fejfájásnak, akár a tenziós fejfájást, akár a migrént tekintve.

Ebben szerepet játszik az, hogy rosszul tartjuk a telefont, de a nyakunk helyzete, a fényérzékenység és a kevés pislogás is. Hogyan orvosolhatjuk ezt a problémát? Kevesebb telefonozás, gyakoribb szünetek a készülékre való bámulás közben. A nyakunknak az a legjobb, ha a telefont szemmagasságban tartjuk, hogy ne kelljen lefelé néznünk.

De van más, még aggasztóbb fizikai hatása is az agyra a telefonozásnak: konkrétan felzabálja az agysejtjeinket. Ha azt akarjuk, hogy ezt minél inkább csökkentsük, legalább este ne vegyük kézbe a telefont, mielőtt elaludnánk, hogy az agyunk is ki tudjon kapcsolni, regenerálódhasson.

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash