A vajas kávé a legújabb őrület – de vajon mennyire egészséges?

2024. október 24.
A vajas kávé napjaink egyik nagy kávétrendje, amelynek lényege, hogy tehéntej és organikus alternatívái helyett vajat teszünk kedvenc reggeli italunkba. De vajon tényleg jót teszünk, vagy akár még ártunk is magunknak vele?
vajas kávé jótékony hatásai egészség
  • Bizonyos diéták mellé kifejezetten hasznos alternatíva lehet a vajas kávé.
  • Több sztár, például Harry Styles is esküszik a bulletproof kávé jótékony hatásaira.
  • Egyelőre vegyesek a vajas kávéról készült tudományos kutatások.

Napjainkban, amikor már nem elég fair trade főzetet inni organikus növényi tejjel, vagy elkortyolni egy pour-over eszpresszót, virágkorát éli a vajas – vagy másik nevén bulletproof kávé. Ezért a kávékészítményért az egészségért rajongók és a hírességek is odavannak. Harry Styles és Shailene Woodley is köztudottan rajong az egyébként vitatott italért, amely már évek óta dívik, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar eltűnne a trendi italok tárházából.

Lássuk, mit tud a vajas kávé!

A bulletproof kávé lényegében olyan kávé, amelyet a tej helyett organikus vajjal, gheevel és/vagy MCT-olajjal kevernek. Ezeket a zsírokat a szervezet ketonokká metabolizálja, amelyek állítólag növelik a jóllakottság érzését és gyors energiát biztosítanak az agy számára. A hívei szerint – különösen a ketogén és paleo diéta vagy az időszakos böjt követői szerint – ez az érdekes kombináció energikussá tesz és fokozza a koncentrációt. Azt is mondják, hogy hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

A Bulletproof Coffee egyébként védett recept. Dave Asprey vállalkozó, író és biohacker egy tibeti utazás során megkóstolta a jakvajjal dúsított hagyományos teát, amelyet a helyiek a nagy magasságokban való túrázás előtt fogyasztanak, hogy megújult energiát és szellemi tisztaságot tapasztaljanak. Ennek ötletét alapul véve terjesztette el a bulletproof kávét.

A vajas kávé előnyei

A rajongók szerint a zsírban gazdag kávé gyors energiaforrást biztosít, amely nem okoz glikémiás csúcsokat – ellentétben a szénhidrátokban és egyszerű cukrokban gazdag reggelikkel, amelyek után továbbra is fáradtak maradhatunk és vágyakozhatunk egy édes délelőtti nassolásra. Emellett telítettségérzetet is biztosít, ami megkönnyíti a szénhidrátban gazdag reggeli klasszikusok, például a croissant, a bagel és a müzli kihagyását.

A vajas kávé telítettségérzetet biztosít, ami megkönnyíti a szénhidrátban gazdag reggelik kihagyását

Bár az ital nem kalóriamentes, de szénhidrátmentes, így helyettesítheti a reggelit anélkül, hogy kilökne a ketózisból (olyan állapot, amelyben a szervezet glükóz helyett zsírt éget el energiaként), így folytathatod az időszakos böjtöt. Ezen okok miatt a ketogén vagy alacsony szénhidráttartalmú diétát követők körében kedvelt, akik szerint bőséges energiát biztosít a reggelihez. Kedvelői állítják továbbá, hogy növeli a tisztánlátást, a fókuszt és a szellemi teljesítményt.

Működik-e a bulletproof kávé?

Bár igaz, hogy a kávé, a vaj, a ghee és a kókuszdióból származó MCT-olaj mindegyike rendelkezik saját egészségügyi előnyökkel – beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és omega-3 zsírsavakat –, valójában nincsenek meggyőzően alátámasztva a bulletproof kávéval kapcsolatos pozitív állítások. Sőt, a legtöbb egészségügyi kutatás meglehetősen vegyes.

Egy nemrégiben készült tanulmány, amely az MCT-olajat és gheet tartalmazó, magas zsírtartalmú kávéitalok kognitív funkciókra és jóllakottságra gyakorolt hatását vizsgálta, megállapította, hogy „nincs rá bizonyíték, hogy a bulletproof kávé előnyösebb a kognitív teljesítmény javításában a fekete kávéval szemben”, de megjegyezte, hogy a bulletproof kávé „növeli a jóllakottság érzését, és három óra elteltével csökkenti az észlelt várható ételfogyasztást”.

Jár-e valamilyen kockázattal a vajas kávé fogyasztása?

Bár egészséges emberek számára valószínűleg nem gond, ha alkalmanként bulletproof kávét isznak, fontos megjegyezni, hogy az ital elég magas kalóriatartalmú (csészénként körülbelül 230) és telített zsírtartalmú (körülbelül 21 gramm). Ezért nem egy nagyszerű választás azoknak, akik aggódnak a koleszterinszintjük miatt, vagy más egészségügyi problémákkal küzdenek. Ezt a fent említett tudományos áttekintés is megjegyezte, amely szerint „némi bizonyíték” van arra, hogy a bulletproof kávé fogyasztását követően a koleszterinszint esetleges emelkedéséről, valamint „gyomor-bélrendszeri intoleranciáról” számoltak be.

Forrás: glamour.com, fotók: Getty Images