5 perc jóga Johannával: meditáció I.

2018. október 30.
Az ősz a bekuckózás, befelé fordulás és az elengedés időszaka. Lehetőség nyílik elengedni a negatív érzéseket és jobb kapcsolatot teremteni önmagaddal, például a meditáció segítségével. A cél az, hogy bízz magadban és bármilyen helyzetben tudj úgy cselekedni, hogy arra később is büszke legyél. A meditációt türelemmel kell gyakorolni, ezért hoztam pár gyakorlatot azoknak, akik vágynak a belső világuk építésére.

Egy kis átmozgatás: mielőtt meditálnál, érdemes átmozgatnod a testedet, olyan ászanákkal, amelyek segítik kikapcsolni az elmédet. Ha csak a meditáció rész érdekel, akkor görgess a 3. képhez.

Janushirsasana

Nyújtsd ki a bal lábad és a jobb talpadat, tedd a bal belső combodhoz. Vegyél, egy mély levegőt, egyenesítsd ki a hátad, és egy kilégzéssel úgy hajolj rá a bal lábadra. Nem baj, ha nem éred el a talpad, a lényeg, hogy próbáld egyenesen tartani a lábad és a hátadat. Maradj benne négy mély légzésig majd ismételd meg a másik oldalra.

Paschimottanasana

Mindkét lábad nyújtsd most és ismét kilégzéssel hajolj rá a kinyújtott térdű lábaidra. Maradj benne 4-5 légzésig, ameddig jólesik.

További ászanák, melyek jók a stresszoldáshoz és a meditációra hangolódáshoz:

Gyertameditáció

Ülj törökülésbe, vagy egy neked kényelmes ülőpozícióba. (pl. térdelőtámasz)

Tedd a tenyereidet a térdeidre és magad elé egy szép gyertyát. Nyugtasd meg a légzésedet: vegyél jó nagy levegőket és fújd ki a szádon, kilégzéskor engedd le lazán a vállaidat. Majd, ha már nyugodtnak érzed magadat, próbálj belemélyedni a gyertya lángjának látványába: figyeld meg a színeit, szín átmeneteit, a nagyságát a formáját, a lángját. Csináld ezt 3 percig. Majd hunyd be a szemed és próbáld ugyanilyen részletesen elképzelni magadban 2 percig. Érezd ekkor már a lelki minőségeit is a gyertyának: az erejét, fényét, kitartását, ragyogását a sötétségben. Lassan engedd nyílni a szemeidet. Nyugodtan állíts be egy időzítőt, vagy csináld csak érzésre, nem kell pontosan betartani a szabályokat.

Gyertyameditációhoz a Green Way Design illatos vegán gyertyáit szeretem, mert ha el is kalandozna a figyelmem az isteni illatuk rögtön visszahúz a pillanatba.

Teljes feltöltődés:Minden hónap végén az Aria Hotel tetőteraszán Szeretettel várok minden kezdő és haladó jógást egy mindent átmozgató erősítő, nyújtó, stresszoldó jógaórára. Kicsit kizárjuk a külvilágot, hogy építsük a belső világunkat és persze a testünket. Utána pedig a jól megérdemelt lazulás következik a tetőteraszon, Budapest felett egy hűsítő itallal, egy 2 órás wellness használat, hogy az őszi hidegben is felmelegedjünk a szaunában és lelazuljunk a jacuzziban.

Fotó: Bodnár Zsófia Photography
Fotózás helyszín: Aria Hotel Budapest

Kövesd Johanna oldalait napi inspirációkért, gyakorlatokért.

Facebook : Johanna Style Joga

Instagram: @johanna_style_joga

Szerda Downdog Stúdió Corvin, Csütörtök Downdog Stúdió Blaha. Az órarendért kattints ide. 

Ruha: Swantic

Jó jógázást kívánok!

Namasté