Az evezés a leghatékonyabb mozgásforma a kockás has eléréséhez

2019. november 11.
Az evezés roppant hatékonyan égeti a kalóriákat, erős és látványos izomzatot épít, ám elegendő a makacs hasi zsírpárnák ledolgozásához is? A válasz röviden: igen.

A teljes test nagyon hatékony átmozgatása az evezés, ha valamiért nem futhatunk – mondják a személyi edzők. Ám amiben még le is előz bármilyen más mozgásformát, az a törzs középső részének célzott erősítése.


Ahogy minden kardiomozgásnál, az evezésnél is megemelkedik a pulzusszám, ami segíti a zsírégetést. “Bármilyen sport, ami emeli a pulzusszámot, segíti a zsírpárnák eltűnését az egész testről – magyarázta Lyuda Bouzinova személyi edző. – Ám a rendszeresség és az intenzitás lényeges, ha azt szeretnénk, hogy változzon a testünk.” 

Nincs ez másként az evezéssel sem. Ahhoz, hogy hatékony legyen a tréning, a pulzustartományunk maximális értékének 55-85 százalékánál kell lennie a szívverésünknek az edzés alatt. A személyi edző heti öt 20-30 perces tréninget javasol, ha fogyni szeretnénk, illetve az elért testsúlyt megtartani. Nem szabad siettetni a súlyvesztést, ez akár hetekig, hónapokig is tarthat attól függően, mennyi pluszkilótól szeretnénk megszabadulni.

A váltakozó intenzitású edzés is nagyon jó módszer a zsírégetésre, így az evezést is végezhetjük ebben a formában. Egyszerűen iktassunk rövid, ám nagyon intenzív szakaszokat a gyakorlásunkba a tíz perces közepes intenzitású evezések közé. Ilyenkor a maximális pulzusszám kilencven százalékáig emelkedik a szívverésünk. Az edzőteremben a személyi edzők segítségével pontosan meghatározhatjuk, hogy milyen tartományban kell mozognia a pulzusunknak evezés közben az életkorunknak és egészségi állapotunknak megfelelően.

Fotó: Unsplash