Nincs szükség felülésekre a kockás hashoz

2020. június 05.
Halle Berry saját bevallása szerint sosem végez felüléseket vagy hasprést, hasizmai mégis olyan erősek és szépen kirajzolódnak, mint amilyenről legtöbben álmodunk. De mit csináljunk a felülések helyett?

A legtöbbünkhöz hasonlóan sokáig Halle Berry is abban a hitben edzett, hogy a szép és erős hasizmokhoz a felüléseken és hasprésen keresztül vezet az út. „Egyáltalán nem élveztem ezt az edzést, de segítettek, hogy jól definiált hasizmaim legyenek” – magyarázta Halle Berry. Aztán teljesen új utakat talált az edzésben.

A színésznő elmondása szerint akkor értette meg, hogy a rengeteg olyan gyakorlat, ami kizárólag a hasizmokra hat, teljes tévút, amikor körülbelül öt évvel ezelőtt Peter Lee Thomasszal kezdett edzeni. „Az átlagos napi edzésadagom egyáltalán nem tartalmaz felüléseket vagy hasprést” – mondta Berry, hozzátéve, hogy az egyetlen kivétel, amikor egy filmhez különösen sok edzésre van szüksége, speciális gyakorlatokkal. Például amikor a Bruised című sportfilmet forgatta, súlyokkal edzette a hasizmait, hogy még kiugróbbak legyenek a kockák.

Halle Berry edzésrutinja sokkal inkább teljes testet átmozgató tréning, rengeteg kitöréssel, guggolással. Az eredmény pedig szemmel látható: a színésznő hasizmai pont olyan kidolgozottak, mint amikor még rengeteg felülést végzett. „Arról nem is beszélve, hogy sokkal szórakoztatóbb így mozogni, mint megcsinálni száz felülést száz hasprés után” – mondta Berry.

Olvastad már?

Egyetlen olyan gyakorlat van, amit sosem hagyna ki a színésznő a napi edzésadagjából, pedig korábban nagyon ritkán végezte: a deszkát. Pedig hatalmas különbséget jelent a hasizmok erejében, ha minden nap gyakoroljuk ezt a mozdulatot. „Van, amikor addig tartom a deszkát, amíg csak bírom. A hasizmaim kezdenek először fájni, de nem sokkal utána már az egész testem olyan, mintha felgyulladna” – részletezte Halle Berry, milyen érzés sokáig tartani a deszkát, amit gyakran lábsúlyokkal vagy gumiszalaggal tesz nehezebbé az edzője.

De hogy néz ki egy edzés Halle Berry-módra, szigorúan felülések nélkül?

  • 40 kitörés súlyokkal a bokán és a csuklón, miközben bicepszgyakorlatot csinálunk könyökhajlítással, kézisúlyzókkal
  • 20 kitörés fej fölé nyújtással, kézisúlyzóval, gumiszalaggal növelve az ellenállást a combok körül
  • 38 kitörés könyökhajlítással (bicepszgyakorlat)
  • 19 kitörés fej fölé nyújtással
  • 36 kitörés könyökhajlítással
  • 18 kitörés fej fölé nyújtással

Így csökkentve mindig kettővel a könyökhajlításos kitörések számát, majd fele annyit végezve a fej fölé nyújtással egészen addig, míg el nem fogynak. A színésznő a kitörést variálja időnként guggolással. Arra azonban figyelmeztet Halle Berry, hogy egy-egy ilyen edzés után garantáltan nehezünkre esik majd a mozgás, és megérzi minden izmunk. Így ha korábban keveset mozogtunk vagy nem végeztünk hasonló gyakorlatokat, inkább az extra súlyok nélkül kezdjük el, és csak akkor nehezítsük ezekkel, ha már alkalmazkodott a testünk.

Olvass tovább!

Forrás: Women’s Health
Fotó: Getty Images