Ha egy rossz éjszaka után azzal indítjuk a napot, hogy még éhgyomorra felhajtunk egy bögre kávét, azt remélve, hogy felébredünk, és életre kelünk, a remélt hatás helyett csupán azt érjük el, hogy vércukorszintünk teljesen felborul.
A Bath Egyetem kutatói huszonkilenc felnőtt vérmintáit elemezték három különböző éjszakai kísérlet után, hogy megnézzék, milyen hatással van a vércukroszintre a különböző reggelik elfogyásztása, ha jól aludtak, vagy ha rosszul. Az egyik vizsgálatban a normál éjszakai alvást átlagos cukor- és szénhidráttartalmú reggelivel kombinálták. A másik két esteben a résztvevők éjszakai nyugalmát megzavarták (óránként felébresztették az alanyokat), majd egyik esetben sima reggelivel, másik esetben egy erős kávéval indították a napot, mielőtt reggelit kaptak volna a résztvevők. Minden résztvevő mindhárom kísérleti szituációt végigcsinálta.
A kutatók eredményei szerint azoknak, akik erős kávéval kezdték a napot, ötven százalékkal magasabb volt a vércukorszintje, amikor később megreggeliztek.
„Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a vércukorszintünk szabályozása összezavarodik, ha az első dolog, amivel reggel a szervezetünk találkozik, a kávé. Különösen egy rossz éjszaka után – mondta James Betts, a kutatás vezetője. – Ezen javíthatunk, ha először eszünk, és csak utána iszunk kávét, ha még mindig szükségét érezzük.”
Szerencsére jó hírrel is tudtak szolgálni a kutatók: a tanulmány szerint egyetlen rossz éjszaka valószínűleg nincs különösebben negatív hatással az anyagcserénkre, különösen, ha rendesen reggelizünk.
Olvastad már?
Forrás: Insider
Fotó: Unsplash