Jóga búra alatt, futópad plexifallal: így változott az edzés a járvány nyomában

2020. június 27.
Több mint két hónapra bezárták az edzőtermeket, fitneszközpontokat, uszodákat a világ szinte minden pontján, az emberek pedig otthon végezték a mindennapi testmozgást. Nem csoda, ha mindenki örült, amikor végre megindult a lassú nyitás. Ám az edzőtermek, jógastúdiók nem feltétlenül úgy néznek ki, mint a koronavírus-járvány előtt.

A két legnépszerűbb hely a testmozgásra valószínűleg az edzőterem és a jógastúdió volt a járvány előtt. Most, hogy lassan újranyitnak ezek is, a világ különböző országaiban néha egészen elképesztő módon próbálják koronavírus-biztossá tenni a sportolást a látogatók számára.

Kockába zárt testépítők

A zárt terekben is alkalmazzák a sportolók teljes elkülönítését, ahogy például egy kaliforniai edzőteremben is teszik. A HIIT edzés résztvevői garantáltan nem találkoznak egymással, így biztosan nem adják át egymásnak a fertőzést. Az edző a kockákon kívül instruálja a gyakorlókat, az órák között pedig teljes fertőtlenítést végeznek.

Futópad plexifallal

A lázmérés és fertőtlenítés alapvető dolog mostanában, ha edzőterembe látogat valaki, ám Hongkongban nem álltak meg itt. Ebben az edzőteremben például plexifalat állítottak a futópadok és a kardiogépek közé, hogy így akadályozzák meg a részecskék szóródását a látogatók között, ezáltal pedig a fertőzés esetleges terjedését. 

Óriási kanadai jógadóm

A hot jóga szerelmeseinek lehet ideális az a kissé futurisztikusnak látszó megoldás, amit Torontóban vezettek be. Hogy biztosan ne fertőzhessék meg egymást a jógaóra résztvevői, mindenkinek saját buborékban kell gyakorolnia. Egyszerre ötvenen tudnak így részt venni a város jógastúdiói által közösen szervezett jógaórákon. Az oktató instrukcióit hangrendszeren keresztül hallja mindenki a saját buborékjában. Mivel akár 38 fok is lehet a jógadómban, inkább azoknak lehet jó, akik szeretik a hot jógát.

Egy friss kutatásból egyébként kiderült, hogy a különböző sportok közül a jóga az egyik legveszélytelenebb a koronavírus átadása szempontjából. Ennek hátterében valószínűleg a lassabb légzés és a kevésbé intenzív mozgás állhat. 

Kevesebben egy órán

Az előzőeknél sokkal barátságosabb és kényelmesebb az a megoldás, hogy egyszerűen kevesebben vehetnek részt a csoportos órákon. Az amerikai Gold’s Gym edzőtermeiben korábban harmincan voltak egy órán, ám most 12-13 a maximális létszám. A padlón pedig megjelölték azt a területet, ahol mozoghatnak a sportolni vágyók. Változtattak az órarenden is, sokkal több időt hagyva két edzés között, hogy mindent fertőtleníthessenek az előző csoport után.

Olvastad már?

Forrás: BBC, Insider
Fotó: Getty Images