Ül! Marad! Nem szomorú! – Így védd meg a kedvencedet a szeparációs szorongástól

2021. május 13.
Kutyától a macskán és papagájon keresztül a nyúlig, a házikedvenceink megszokták, hogy folyamatosan velük vagyunk a járvány kitörése óta. Ahogy lassan visszarázódik az élet a normális kerékvágásba, és jó eséllyel nemsokára ismét be kell járnunk a munkahelyünkre személyesen is, fontos gondoskodnunk róla, hogy ne szenvedjenek a magánytól és a stressztől, amit az elválás jelent a hosszú együtt töltött idő után.

Még ha korábban gyakran volt is olyan, hogy akár az estét sem töltöttük otthon, mert elszólított a munka, a házi kedvencek gyorsan hozzászoktak a járvány miatti új normához: a gazdik otthonról dolgoznak, és egész nap velük vannak. Ahogy enyhülnek a szigorítások és korlátozások, és a gazdi egyre többet lesz távol otthonról, a háziállatoknál jelentkezhetnek a szeparációs szorongás jelei.

haziallat-szeparacios-szorongas

Bár általában a kutyákkal kapcsolatban hallhattunk a jelenségről, nem csak náluk jelentkezik az elválás miatti stressz. Bármennyire is szeretünk azzal viccelődni, hogy a macskák nem kötődnek úgy a gazdáikhoz, ez tévedés. Fontos, hogy a gazdik tudatában legyenek a jelenségnek, és megfelelő módon készítsék elő kedvencüket arra a napra, amikor véget ér az édes összezártság állapota. 

„Ne halogassuk, minél hamarabb kezdjük el hozzászoktatni a gondolathoz a kedvencünket – javasolta Rachel Casey, a Dogs Trust tanácsadója a gazdiknak. – Teremtsünk olyan helyzeteket, mint amilyenekkel majd szembe kell nézniük a kedvenceinknek a lezárások után. Először rövidebb időszakokra hagyjuk magára zárt ajtók mögött, legyünk külön tőle fizikailag.”

A módszer a macskáknál is működik. „Ugyanaz a szabály érvényes a macskákra is, mint a kutyákra. Kezdjük el megváltoztatni a napi rutint, ha tudjuk – mondta Naomi Harvey, állat viselkedésszakértő. – Építsünk be a napunkba olyan szakaszokat, amiket külön tölt tőlünk, hagyjuk valamilyen kedvenc finomságával, hogy valami pozitív élménye legyen, amikor elmegyünk. Macskák esetében el is rejthetünk jutalomfalatokat, hogy legyen mire vadászniuk, ezzel egyúttal el is foglalják magukat.”

De nem csak a kutyáknak és macskáknak lehet szüksége egy kis odafigyelésre az elkövetkező hónapokban. A papagájok például hajlamosak éhségsztrájkba fogni és kitépkedni saját tollaikat, ha egyedül hagyják otthon őket, emberi társaság nélkül. A nyulakon is megfigyelhetők a szeparációs szorongás jelei. Ahogy a kutyáknál, romboló viselkedéssel vezethetik le frusztrációjukat, megrághatják a papucsokat, a szőnyeget, vagy a szobatisztaságukat veszíthetik el. 

A gyógymód a legtöbb esetben hasonló: nagyon óvatos lépésekben megvalósítani az elválást. Napról napra haladjunk, fokozatosan, és ha úgy látjuk, hogy túl nagyot léptünk, lassítsunk, tegyünk visszafelé inkább egy lépést, és kezdjük újra. 

Az elválás megfelelő előkészítése jelentősen csökkentheti a kedvenceinkben a szeparációs szorongást, érzelmileg magabiztosan vághatnak bele abba az időszakba, amikor gazdijuk egyre többet és egyre hosszabb időre megy el otthonról. Ez azért is fontos, mert a stressz, amit az elválás vált ki, nem csak érzelmileg romboló kedvencünk számára, számos más módon is hatással van rá.

Niki Khan, a Nottingham Trent Egyetem etológusa szerint a stressz árt az állatok reprodukciós képességeinek, emellett hajlamosabbak a betegségekre, lassabban épülnek fel és gyakrabban sérülnek meg. „Rengeteg olyan állatot látunk, beleértve az embert is, mely lassabban fejlődik, étvágytalanságban szenved vagy éppen az egészségtelen ételekre éhezik, hogy a stressz által elhasznált energiát pótolja, esetleg emésztési problémái vannak, nem tud koncentrálni, ha krónikus stressztől szenved” – mondta Khan. 

Lehet, hogy először nem értjük, mi okozza kedvencünk furcsa viselkedését, ám ez az időszak, ahogy nekünk, úgy nekik sem könnyű, mindannyiunknak újra kell tanulnunk a szabályokat. Ne csak magunkat, hanem a kedvenceinket is készítsük fel tehát a fokozatos nyitásra.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!