A Bennifer 2.0 nyomán eszünkbe jutott az exünk? A szakértők szerint felejtsük el!

2021. július 02.
A hihetetlenül romantikus újrakezdés a 48 éves Ben Affleck és a 51 éves Jennifer Lopez között a nyilvánosság figyelmének középpontjában áll. Olyan heves az érdeklődés, mintha a reality tévék előtti korba csöppentünk volna ismét, ahol csak nehezen férünk hozzá a kedvenc hírességeinkkel kapcsolatos pletykákhoz. Miért érdekel mindenkit ez a középkorú pár? És miért most? És miért nem jó ötlet nekünk is megpróbálni felmelegíteni a káposztát az exünkkel?

Az egyik oka annak, hogy most ekkora figyelem övezi Jennifer Lopez és Ben Affleck kapcsolatának felmelegítését, az az, hogy a pár 17 évvel ezelőtt sem titokzatoskodott. Egy híresen rossz film, a Gengszter románc forgatásán ismerkedtek meg 2002-ben, amikor Jennifer Lopez még házas volt. Készítettek botrányos videóklipet jachtokon, eljegyezték egymást rózsaszín gyémánttal, a bulvárlapokban folyamatosan olvashattunk róluk, és készítettek még egy rossz filmet (Apja lánya), mielőtt lefújták volna az esküvőt egy nappal a ceremónia előtt, majd 2004-ben végleg nem szakítottak volna. Hat hónappal később Jennifer Lopez összeházasodott Marc Anthonyval. Ben Affleck pedig a következő évben Jennifer Garnerrel. Ez rengeteg történés volt három rövid év alatt. 

jennifer-lopez-ben-affleck-ex-ujrakezdes

Sokak számára a Bennifer kapcsolat felmelegítése sokkal több egy híres pár tündérmeséjénél. Személyes ügy. „Azt hiszem, mindannyian ismerjük ezt az érzést valamilyen szinten, ami most Ben Affleckkel és J.Lóval történik – mondta James Sexton New York-i válóperes ügyvéd. – Vannak olyan pillanatok az életben, amikor érezzük a kapcsolódást az exünkkel.” Amikor egy régi párt látunk ismét összejönni, azt az utat juttatja az emberek eszébe, amit végül nem jártak be az életben, vagy bevillan, milyen érzés volt a fiatalkori szerelem, esetleg megbánták a korábbi szakítást. És természetesen az emlékezetünkben minden ex szebb és jobb, majdnem, mint egy híresség: mint Jennifer Lopez, akin nem fogott az idő. Vagy Ben Affleck, aki még mindig érdekes és nekünk kell megmenteni.

A pszichológusok szerint nem ritkaság, ha az ember az elvesztett szerelem után eped, sokkal a szakítás után. „Tapasztalatom szerint az emberek néha úgy érzik, megtalálták az igaz szerelmet, csak túl fiatalok voltak ahhoz, hogy azzal az emberrel maradjanak – mondta Daphne de Marneffe pszichológus. – Éretlenek voltak, több tapasztalatra vágytak, még nem tudták, hogy kell gondoskodni egy párkapcsolatról, így szakítottak. És ez a személy emlékezteti őket arra, aki elment, még akkor is, ha már réges rég valaki mással házasodtak össze.” 2016-ban, mikor Ben Affleck Jennifer Garnerrel házasodott össze, kapcsolatukról Lopez azt nyilatkozta a People-nek, hogy nem azért szakítottak, mert nem szerették egymást. „Azt hiszem, ha máskor, máshogy történik, bármi lehetett volna belőle. Valódi szerelem volt köztünk” – mondta Lopez. 

A járvány, ami elválasztotta egymástól az embereket, felélesztette bennük a kapcsolatokra való éhséget. „Az emberek megtapasztalták az izolációt, rengeteg fájdalmat és veszteséget. Az emberek betegek lettek és meghaltak körülöttünk. Az embereknek ezért újra kellett gondolniuk a fontossági sorrendet az életükben” – mutatott rá Julie Gottman terapeuta, aki úgy véli, a pandémia szétszaggatta a halhatatlanság illúzióját, amiben az emberek éltek. Ám amikor olyan párokat látnak ismét összejönni, mint Ben Affleck és Jennifer Lopez, az arra sarkallja őket, hogy a saját jövőjüket is hasonlóan lássák. „Sokan folytatták le azt a gondolatmenetet magukban, hogy bár nem tökéletes az exük, ám még mindig sokkal jobb vele lenni, mint egyedül. Nem akarunk egyedül megöregedni. Meg akarjuk osztani az életünket valakivel, akivel már tudjuk, hogy volt valamilyen kapcsolódásunk.”

Ám ez ismét illúzió – figyelmeztetnek a szakemberek. Nem a jövőnk az, amin ilyenkor gondolkodunk, hanem a múlt. Az izoláció felerősítette a régi szép napok nosztalgiáját, és ezt szeretnék újra átélni az emberek. Bár azt a járvány előtt is megfigyelték már, hogy ahogy egyre idősebbé válunk, úgy látjuk más nézőpontból is a múlt eseményeit, ami értelmet adhat korábbi történéseknek. Két híresség valószínűtlen újraegyesülése több mint másfél évtized után turbóra kapcsolta az ilyen fantáziákat. Egy meglepetésekkel, bizonytalansággal teli év után egy olyan kapcsolat, mint a Bennifer újrakezdése, egyszerre hihetetlen és ismerős. Mintha egy régi baráttal találkoznánk. „Van valami megnyugtató abban, ha valami egyszerre új és ismerős” – mondta a pszichológus. 

Attól azonban, hogy mi is kapcsolatba lépjünk a régi szerelmünkkel, a terapeuták és szakértők óva intenek. „Klasszikus tündérmesei elem újra találkozni a régi, elvesztett nagy szerelemmel, aki a lelki társunk – mondta de Marneffe. – Az, hogy mindannyiunknak van egy nekünk rendelt személy, egy Ben vagy egy Jennifer, csupán mítosz. Házassági tanácsadóként az a tapasztalatom, és a házassággal kapcsolatos kutatásaimban is arra jutottam, hogy a lelki társat nem találjuk. A lelki társ kialakul.

Forrás: Time Fotó: Getty Images

Olvass tovább!