A nőknek többet árt a gyorséttermi étel, mint a férfiaknak

2021. június 26.
Azt eddig is tudtuk, hogy nagy hatással van a lelki egészségünkre az étrend, függetlenül attól, melyik nemhez tartozunk. Egy friss kutatás eredményei szerint azonban a gyorséttermi ételek és a reggeli kihagyása a nők mentális egészségére károsabb, mint az ugyanolyan ételeket fogyasztó férfiakéra. A baj 30 felett kezdődik.

Különösen akkor fontos az egészséges étrend egy friss kutatás szerint, ha elmúltunk harmincévesek. A gyorséttermi ételek és a reggeli kihagyása például ebben a korban sokkal nagyobb hatással van a szorongás, depresszió és a stressz kialakulására, mint fiatalabb korban. Ez a hatás különösen a nőknél volt erős a Birmingham Egyetem tudósainak megfigyelése szerint.

mentalis-egeszseg-nok-gyorsetterem

A vizsgálatba 322 nőt és 322 férfit vontak be, akik mind harmincévesek vagy afölöttiek voltak. Felmérték az alanyok étrendjét, fizikai aktivitását és hangulati hullámzásukat. A kutatók úgy találták, hogy akik rendszeresen fogyasztottak olajos magvakat, halat és zöld leveles növényeket, sokkal jobb lelkiállapotban voltak, pozitív kedélyállapottal rendelkeztek. 

Ezzel szemben azok, akik gyakran ettek gyorséttermi ételeket és kihagyták a reggelit, rosszabb mentális állapotban voltak. Ennek hátterében a magas glikémiás indexű táplálék állhat, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd az ugrásszerű emelkedést zuhanás követi. Ide tartoznak a finomított szénhidrátok, a chips, a fehér kenyér és a cukros ételek. 

Még erősebben megjelentek a negatív hatások a nőknél, akik ilyen étkezést folytattak, mint a férfiaknál – mondta Lina Begdache, a kutatás vezetője. – Emellett a nők sokkal nagyobb számban számoltak be az egészségtelen étrend mellékhatásairól akkor is, ha ha egyébként egészséges ételeket ettek.”

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a testmozgás nagyon erősen hozzájárul az emberek pszichológiai egészségéhez. Mind a férfiak, mind a nők, akik rendszeresen sportoltak, akár egészen keveset, jobb lelkiállapotban voltak, mint a mozgásszegény életmódot folytatók. Ez abban az esetben is igaz volt, ha valaki egészségtelen ételeket evett. Ebből arra lehet következtetni, hogy a testmozgás csökkentheti a gyorséttermi ételek mentális állapotunkra gyakorolt mellékhatásait, különösen ha rendszeres az a sportolás.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!