Ezt eszi egész nap a második legfittebb nő a Földön: a bageltől a CBD-s zabtejig

2021. április 23.
A legfittebb nő étrendjében minden élelmiszer a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt, az edzés támogatását és az edzés utáni minél gyorsabb felépülést támogatja. Bár legtöbben nem edzünk és élünk úgy, mint egy élsportoló, mégis sokat tanulhatunk az étrend összeállításából mi is.

Katrin Davidsdottir 2021-ben már szeretné megszerezni a Legfittebb nő a Földön címet, ami tavaly nem sikerült neki, második helyen végzett. Az izlandi sportoló 2015-ben és 2016-ban megnyerte a CrossFit Játékokat, ám Tia-Clair Toomey koronáját nem tudta elhódítani. A cél érdekében pedig az egyik legerősebb fegyvere a megfelelő étkezés.

katrin-davidsdottir-legfittebb-no-etrend-eletmod

Minden nap ugyanaz a reggeli

Davidsdottir úgy jellemzi magát, mint aki ragaszkodik a bevett rutinhoz. Ez abban is megnyilvánul, hogy minden nap ugyanazt a reggelit és ebédet fogyasztja, egyedül a vacsorával rugalmasabb kicsit. Ám a lényeg mindig ugyanaz: az étel megfelelő szénhidrátforrás legyen, zöldségekkel, általában csirkével vagy hallal, ritkán egy kis vörös hússal. „Nem szeretem túlságosan a vörös húst, de a vastartalma miatt próbálom gyakrabban beilleszteni az étrendembe” – mondta Davidsdottir. 

Reggeli:

  • Fahéjas-mazsolás bagel vajjal, krémsajttal, mézzel, rántottával
  • Tejeskávé zabtejjel
  • Zöld fehérjeturmix zöld növényekből készült porból, gyömbérrel, kurkumával, citrommal, fahéjjal, leveles kellel, fehérjeporral, mangóval és málnával

Edzés alatt:

  • széndhidrátpor vízben feloldva

Ebéd:

  • saláta káposztából, paprikából, párolt almából kókuszolajjal és tojásfehérjével, fahéjjal, sóval, tetején málnával és némi napraforgóolajjal tálalva
  • zabkása
  • kókusztejes jeges kávé

Vacsora:

  • lazac vagy csirke édesburgonyával vagy rizzsel, salátával tálalva

Lefekvés előtt:

  • zsírszegény forró zabtej vaníliával és CBD-porral

„Ez utóbbi a nap kedvenc része, olyan habos és krémes, alig várom minden este – mondta Davidsdottir lefekvés előtti finomságáról. – Ilyenkor kezdek leengedni, lazítani. Csak ülök a kanapén, kikapcsolom a telefonomat, és megnézek valamilyen filmet közben.”

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy jelenlegi étrendje távol áll attól, ahogy CrossFit-versenyzőként korábban evett. Eleinte paleolit diétát követett, és igyekezett minél kevesebb szénhidrátot fogyasztani. Ám miután elkezdett egy tápanyagszakértővel dolgozni, sokat javult az étrendje, és egészségesebb, kiegyensúlyozottabb ételek kerülnek a tányérjára. 

Napi két edzés, egy héten ötször

A nagy nyári kihívás előtt még biztosan fokozza majd az edzéstempót, ám normál esetben naponta kétszer edz hétfőtől péntekig, hétvégéken pedig pihen. Amikor fiatalabb volt, Davidsdottir is azt gondolta, amit a legtöbben: minél többet edz, annál hatásosabb. Ám azóta ő is bölcsebb lett, és megtanulta, hogyan lassítson, és milyen hasznos a pihenés. Érdemes megfontolni bárkinek a regenerálódással kapcsolatos tanácsát is. 

Davidsdottir a kor előre haladtával egyre inkább a regenerálódásra helyezi a hangsúlyt, sokkal nagyobb figyelmet fordít a bemelegítésre és levezetésre, és a napi alvásmennyiségét illetően sem elégszik meg csupán 4-6 órával. „Hihetetlen javulást jelentett, mikor beismertem, hogy muszáj rendesen aludni. Nagyon fontos az alvás a testünk regenerálódásának és az elménk kiegyensúlyozottságának is. Tényleg ez az alapja annak, hogy jobb döntéseket hozhassunk minden nap.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!