Meglepő okok, amiktől hullhat a hajad

2021. november 08.
Azért, mert hajmosás vagy fésülködés után találsz néhány hajszálat a fürdőszoba padlóján, még nincs okod aggodalomra, és nem kell túlzott hajhullástól tartanod, vannak azonban olyan hajfogyatkozásra utaló jelek, amiket jobb, ha nem veszel félvállról.

A hajszálainkra is igaz, hogy nem örökéletűek, ezért teljesen természetes, hogy egy idő után kihullanak. Van azonban egy bizonyos határ, amin túl már kórosnak tekinthető a hajvesztés mértéke – ilyenkor érdemes utánajárni, hogy mi áll a háttérben, s hogy mit lehet tenni a hajhullás ellen.

Ennyi minden állhat a hajhullás hátterében

Hajunk már magzati korban növekedésnek indul, ezért fordul elő, hogy némelyik kisbaba egészen dús hajjal jön a világra. Amikor megszületünk, testszerte megközelítőleg ötmillió szőrtüszővel rendelkezünk, ezek száma a születést követően már nem emelkedik. A fejbőrön elhelyezkedő hajhagymák a legaktívabbak, ezzel magyarázható, hogy a hajunk jóval gyorsabban nő, mint például a szempillánk.

Meddig oké a hajhullás mértéke?

Ha nekünk nem is tűnik fel kezdetben, a fodrászunk elsők között figyelmeztethet arra, hogy a normálisnál több hajat veszítünk. Sok esetben maguk a fodrászok is segíthetnek a megfelelő termékek alkalmazásával abban, hogy megtaláljuk a megoldást a bajra, főleg akkor, ha valamilyen helytelen hajápolási szokással ártottunk a hajkoronánknak.

Ha a probléma továbbra sem enyhül, mindenképpen ajánlott bőrgyógyász segítségét kérni, mert számtalan oka lehet a hajhullásnak, annak kiderítését pedig szerencsésebb hozzáértőre bízni. A normális hajváltás felső határának napi száz kihullott hajszál tekinthető, ami természetesen egy átlagos érték, kisebb-nagyobb arányban eltérhetünk tőle. Hajmosást követően vagy a csomósabb haj kibontása során túlléphetjük a százas határt, a következő napokban viszont – ideális esetben – a kihullott haj mennyisége nem fogja elérni a száz szálat.

A hosszú haj csalóka lehet, a szálak elvesztése ugyanis jóval szembetűnöbb: akár a lefolyót is eldugíthatják vagy kisebb csomókban heverhetnek a padlón, még akkor is, ha mennyiségük nem lépte túl a bűvös száz szálat.

Haj jajj

A fokozott hajhullásnak három fő típusa ismert: 

  • Diffúz hajhullásnak nevezik azt, amikor a haj a fejbőrön egyenletes mértékben hullik, vagyis a hajszálak száma folyamatosan csökken, mégsem alakul ki kopasz terület a fejen. Ezzel a problémával általában a nők küzdenek, a kihullott hajszálak a párnán, a ruhán, a hajkefében, a törölközőn gyűlhetnek össze.
  • Tipikusan férfias – de nem kizárólag férfiakat érintő! – a hajhullásnak az a típusa, amely már kopasz foltok kialakulását is előidézi. A hajtalan részek leggyakrabban a halántékon vagy a fejtetőn jelennek meg, és a kialakulás oka legtöbbször a férfihormonok túlsúlya.
  • A harmadik típus a foltos hajhullás, aminek során szabályos kerek foltokban vagy a hajszélek felől hullanak ki a hajszálak. Jó hír, hogy a probléma sokszor magától, orvosi beavatkozás nélkül is megszűnhet, jelentkezése azonban elég ijesztő, ezért jobb, ha megmutatjuk szakembernek, aki nagy valószínűséggel meg tud nyugtatni.

Ennyi minden állhat a hajhullás hátterében

A hajvesztés lehetséges okai

A hajhullás hátterében igen sok tényező állhat, felkutatásuk ezért esetenként hosszadalmas lehet. A diffúz hajhullást okozhatja túlzott stressz, valamilyen belső szervi betegség (fertőzés, a pajzsmirigy működésének zavara, belgyógyászati probléma stb.), de sokszor a táplálkozással, az anyagcsere működésével áll összefüggésben (állhat a hátterében vas-, folsav- vagy hajhullást okozó vitaminhiány).

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat hajhullás, és nem ritka az sem, hogy a várandós vagy szoptatós kismamák panaszkodnak hajvesztésre. Ha valamilyen gyógyszer szedése okozza a hajkorona ritkulását, az orvosság alkalmazását követően a probléma is megszűnik. 

A drasztikus szőkítés, erős kémiai anyagokkal végzett hajfestés, túl sok kemikáliát tartalmazó sampon és balzsam használata stb. erőteljesen károsíthatja a hajat, jelentősen megrövidítve a hajszálak élettartamát. A probléma megszüntethető és az egyensúly helyreállítható, ha a hajat hagyjuk regenerálódni és nem károsítjuk tovább a fent említett eljárásokkal. 

A fejbőr gombás vagy gyulladásos megbetegedése, valamint a szervezetben jelen lévő gyulladás is okozhat hajhullást, a kiváltó ok kezelésével azonban a hajvesztés megszüntethető

A hegesedéssel gyógyuló sebek, égésnyomok helyén sajnos nem számíthatunk arra, hogy új hajszálak bújjanak elő a fejbőrből.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?