Hány órakor érdemes edzeni, hogy a leghatásosabb legyen?

2021. november 12.
Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a testedzésnek nincs rossz időpontja, kitartóan végezve mindig learathatjuk a babérokat, vannak azonban olyan idősávok, amikben még a megszokottnál is hatékonyabb lehet a mozgás.

Azt, hogy sokakat foglalkoztat a nagy kérdés, hogy mikor a leghatékonyabb az edzés, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy külön kutatást végeztek erre vonatkozóan a szakemberek. Ennek köszönhetően már tudjuk, mikor érdemes sportcipőt húzni és mozgásra adni a fejünket, hogy a lehető legeredményesebbek legyünk.

Hány órakor érdemes edzeni, hogy tényleg eredményes legyen?

Alvás is kell az álomalakhoz

A mozgás mindig nagyszerűen hat testünk minden porcikájára, azonban ha nem időzítünk megfelelően, kedvezőtlenül befolyásolhatja az alvást. Ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont, a rendszeres edzés és a megfelelő mennyiségű pihenés ugyanis kiemelten fontos az optimális testsúly eléréséhez és megtartásához.

Bár logikus lenne, mégsem mindig igaz, hogy az este végzett sport után úgy alszunk majd, mint a bunda, ahogy az sem törvényszerű, hogy minél többet edzünk, annál jobban elfáradunk. Ennek egyik magyarázata, hogy a testmozgás hatással van szervezetünk cirkadián ritmusára, ami alapvetően meghatározza az alvás és az ébrenlét fázisait.

Itt a válasz: mikor a legjobb edzeni?

A Concordia Egyetem kutatói a közelmúltban átfogó felmérést végeztek a témával kapcsolatban, és arra jutottak, hogy a legideálisabb az, ha a testedzést úgy időzítjük, hogy lefekvés előtt 2 órával végezzünk vele, azaz a sport és a pihenés között legalább 2 óra teljen el. A szakemberek úgy találták, hogy akik ezt betartották, könnyebben álomra tudták hajtani a fejüket és mélyebben aludtak, ennek köszönhetően pedig kipihentebben ébredtek és hosszabb ideig élvezhették az alvás szervezetre gyakorolt áldásos hatásait. 

Azoknál, akik nem sokkal a lefekvés előtt hagytak fel a kalóriafaló testmozgással, már megfigyeltek különféle alvászavarokat: tovább tartott, míg elaludtak, ez pedig csökkentette a szervezet regenerálódására fordított alvásidőt. 

Az eredmények szerint tehát a koraesti órákban a legjobb edzésre fordítani az időt, ha azt szeretnénk, hogy jól és pihentetően aludjunk, ami hosszú távon a kilók rendezéséhez is hozzájárul, többek között azért, mert egyensúlyban tartja a hormonháztartást. Hozzátették azonban azt is, hogy nincs két egyforma ember, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a megfigyelésük mindenkinél működik, a kutatásuk eredménye szerint azonban az emberek többségére igaz lehet.

Hány órakor érdemes edzeni, hogy tényleg eredményes legyen?

Ami még segíthet

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy a hatékonynak ígérkező mozgásformák között megfigyelhetők-e különbségek a pihentető alvásra gyakorolt hatás tekintetében: arra jutottak, hogy ebből a szempontból az egyik legjobb választás a kerékpározás, és a pozitív hatás akkor aknázható ki leginkább, ha a sportot legalább 30-60 percen keresztül űzzük. 

Rájöttek arra is, hogy a mozgás alvásra gyakorolt kedvező hatása erőteljesebben érződik azoknál, akik mozgásszegény életmódot folytatnak és a tréningezés elején járnak, ami azért jó hír, mert nagyban hozzájárulhat a motivációjuk fenntartásához és ezáltal a kitartásukhoz is.

A Concordia Egyetem kutatói szerint érdemes odafigyelni arra is, hogy edzés után zuhanyozzunk le, vacsorára ne fogyasszunk nehéz ételeket, ne igyunk túlzottan sokat (vagyis ne az esti órákban próbáljuk behozni a lemaradást, ha napközben nem ittunk eleget!) és az esti órákban mondjunk nemet a cukrozott, szénsavas üdítőkre és az alkoholos italokra!

Forrás: ScienceDirect, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?