Blue Monday: 5 dolog, amit az év állítólag legszomorúbb napjáról tudni érdemes

2022. január 17.
Eleve izgalmas tény – amit lassan megtanul mindenki szerte a világon –, hogy az év legborúsabb kedélyű napjának saját neve van: Blue Monday. A szomorúság napja mindig január harmadik hétfője, így 2024-ben január 15-re esik. Bár az eredete inkább csak ügyes marketingfogás, a szakemberek szerint mégis van alapja annak, miért tartjuk az évnek ezt az időszakát a legdepressziósabbnak.
blue-monday-5-dolog

Ha azt gondolnánk, hogy a hétfő már nem is lehet rosszabb annál, ami amúgy is, tehát hétfő, akkor szembesülnünk kell vele, hogy itt az év legdepressziósabb napja: a Blue Monday. Mivel mással ünnepelhetnénk jobban a rosszkedv és lehangoltság mementóját, mint azzal, ha jobban megismerjük.

Tényleg létezik az évnek legdepressziósabb napja?

Elmúlt a karácsony, a szilveszter. Az újévi fogadalmak betartását már két hete halogatjuk. Az időjárás az északi féltekén ilyenkor hajlamos a borongósságra, hideg van és még mindig sötét. Dr. Cliff Arnall pszichológus volt az, aki megalkotott egy képletet, amivel kiszámolta a különböző tényezőket figyelembe véve az év legdepressziósabb napját, ami a Blue Monday lett. Ugyanakkor más szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy teljesen normális érzés a karácsony elmúltával kicsit szomorkásabbnak érezni magunkat, és tudományosan nem bizonyítja semmi, hogy január harmadik hétfője bármivel depressziósabb nap lenne, mint az év bármely más napja

Mikor van pontosan a Blue Monday?

Idén január 15-én. Dr. Cliff Arnall képlete szerint – ami az ünnepek óta eltelt időt, a kudarcba fulladt újévi fogadalmakat, a téli időjárást és az ünnepekre elköltött pénzt és felhalmozott tartozásokat vette számításba – január harmadik hétfőjére szembesül mindenki a csupasz valósággal, és lesz rosszkedvűbb a szokásosnál. Hiszen a hétfők a legrosszabbak mindig.

Reklámkampányként hódította meg a világot

2005-ben a Sky Travel kapta fel végül a Blue Mondayt, hogy ezzel reklámozza téli vakációit és útjait. Hiszen mivel lehetne jobban elmenekülni a téli lehangoltságból, mint egy pazar teleléssel valami meleg helyen?! Ezután vált a Blue Monday olyan időponttá, amire mindenki felfigyel és mindenki emlegeti. Bár egzotikus téli vakációra nem mindenki indul.

Van, aki tényleg nem szereti

Nem csoda az előzmények ismeretében, hogy a Blue Monday vitákat szít, és ma is rengeteg ellentmondás övezi. Kritikusai azt emelik ki, hogy áltudományos az egész dolog és még megalkotója, dr. Cliff Arnall is ellenzi, ami körülötte kialakult. Sőt, ő maga indította el a  #StopBlueMonday hashtaget. Sok szakember azt emeli ki, hogy a szomorúság ünneplése eljelentékteleníti a klinikai depressziót vagy a szezonális hangulati zavartól szenvedők panaszait. „Az időjárás hatással lehet valakinek a kedélyére, ám ez teljesen más, mint amikor valaki a klinikai depresszió vagy a szezonális hangulati zavar tüneteitől szenved – modnta dr. Lauren Feingold klinikai szakpszichológus. – Vannak olyan hangulati zavarok, melyek szakember segítségét teszik szükségessé. Ilyenkor leggyakrabban pszichoterápiával és bizonyos gyógyszerekkel kezeljük a pácienseket. A szezonális hangulati zavar esetén a fényterápia is enyhítheti a panaszokat, mivel a lecsökkent napfény miatt kevesebb szerotonin hormon termelődik az emberekben, és ez hozzájárulhat a tünetek kialakulásához az arra hajlamosaknál.”

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a depresszió súlyos állapot. Ha valakinél több mint két héten át fennállnak a tünetek, nem szabad figyelmen kívül hagyni, muszáj szakember segítségét kérni. A panaszok között lehet az érdeklődés és motiváció elvesztése, változások az alvási szokásokban és a szomorúság és reménytelenség folyamatos érzése.

Mit csináljunk a Blue Mondayen?

Amit bármelyik másik nap tennénk, hogy jobb kedvünk legyen: azt, ami örömet szerez! Menjünk a szabadba – természetesen csak miután jól felöltöztünk –, azután kuckózzunk be a jó meleg lakásban, igyunk egy forró csokit, a csokoládé is serkenti a boldogsághormon termelődését, és nézzük meg a kedvenc filmünket, hiszen a sorozatnézés is jót tesz a kedélyállapotnak.

„Ha bármelyik nap szomorúak vagyunk, hívjuk fel a barátainkat, mozogjunk, lehetőleg a természetben, és ha szörnyű az idő, nézzünk vidám filmet – javasolta dr. Feingold. – A kulcs az, hogy vegyük körül magunkat emberekkel, házi kedvenceinkkel, bármivel és bárkivel, ami vagy aki örömet szerez. És ne felejtsük, a szomorúságunkat mindig osszuk meg valaki mással, ne csak Blue Monday napján.”

Forrás: Hollywood Life Fotó: Unsplash