Az elfelejtett hobbi visszatér: így válj a préselt virágok mesterévé!

2022. július 18.
Egykor a viktoriánus hölgyek kedvelt elfoglaltsága volt, ma ismét egyre népszerűbb a virágpréselés művészete. Szinte észrevétlenül magával ragad ez a hobbi, ha egyszer belekezdünk. Mutatjuk, hogyan!

Már egy ideje feltűnhettek az Instagramot görgetve a préselt virágok: az üdvözlőkártyákra gondosan odaragasztott árvácskák, a rózsaszirmok és hortenzia két üveglap között, ékszerekben, apró függőkben, vagy éppen a kalandvágyó cukrászok vajas kekszeibe sütött ibolyák.

A cottage core, vagyis a vidéki idill fétise nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a virágpréselés reneszánszát éli, hiszen nemcsak mint minta tért vissza a virág, de a kézműveskedés is újra menő lett. Nem is akármennyire! Tricia Paoluccio amerikai művész, a botanikus műalkotásairól elhíresült Moder Pressed Flower nevű üzlet megálmodója Oscar de la Rentával dolgozott együtt a tervező 2021-es őszi kollekcióján. Az azt megelőző évben pedig a New York-i márka, a Dauphinette hozott ki valódi préselt virágokkal díszített kabátokat, táskákat és fülbevalókat, melyek alapja újrahasznosított PVC volt.

preselt-virag-hobbi

Nagyon izgalmas múltja van a virágpréselésnek. Még a 15. században Luca Ghini itáliai tudósnak jutott eszébe, hogy megalkossa oktatási céllal a világ első herbáriumát, azaz növényfajok lepréselt példányaiból gyűjteményt hozott létre. A viktoriánus korban aztán a páfrányok iránti imádat adott új lendületet a tevékenységnek, és amikor Grace Kelly monacói hercegnő is elkezdte a palota kertjének virágait lepréselni, már megállíthatatlanul terjedt.

Maga a préselés folyamata nem új ma sem, az, ahogy az emberek megmutatják, viszont egészen más. Manapság a préselt virágot elegánsan a szalvétára helyezik a partin, vagy éppen szalaggal átkötve ajándékként prezentálják. Míg az Edward-korabeli hölgyek csodás csokrokat kötöttek, a milleniálok eredetibb módon közelítenek a préselt virágokhoz. A lényeg a virág szépségének megragadása, és ezzel valami új világ alkotása. Művészeti installáció részévé válnak az apró virágok. 

Két évvel a járvány kirobbanása után még mindig van miért szorongani. Sokkal jobban értékeljük a kertet, természetet, mint azelőtt, talán ezért is akarunk a préselt virágokkal adózni a szépség előtt, amit egyre nehezebb megtalálni a hétköznapokban. A törődés, gondoskodás és aprólékosság teszi meditatív tevékenységgé a virágpréselést, amire mindenkinek szüksége van a túl gyorsan pörgő világban. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tricia Paoluccio (@triciapaoluccio)

Hogyan préseljünk virágot szakértő módon?

A viktoriánus kisasszonyok egyszerűen fogták a virágot, és egy vastag könyv két lapja közé csúsztatták, hogy megőrizzék a szépséget. Ha ennél biztosabb és jobb megoldást szeretnénk, használjunk virágpréselőt.

Az itatóspapír a legjobb a préseléshez, mivel ez szívja magába a lehető leghatékonyabban a nedvességet a virágokból, ami elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy megmaradjanak és ne rothadjanak el. A mai modern virágpréselők eleve úgy készülnek, hogy egy itatóspapír és egy karton közé kell a virágot helyezni, ezzel választják el egymástól a rétegeket is.

A préselés egy lassú folyamat. Egy-négy hétig tart, mire teljesen kiszárad egy virág. Egy apró szirmú vadvirág akár néhány nap alatt is lepréselődik, míg egy tulipánnak hetek kellhetnek ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon. 

Hogyan válasszunk virágot?

Az első és legfontosabb az alak. A szellős szirmú vadvirágok, a legyezőszerű kerti virágok például gyönyörűen mutatnak. A legjobban a lapos szerkezetű és vékony szirmú virágok préselődnek. A nagy, húsos fejű virágokat – mint a rózsa vagy hortenzia – egyben préselve inkább kerüljük, hosszú idő kell a préseléshez, és ezalatt könnyen megtámadja a penész őket. Inkább szirmonként préseljük ezeket a virágokat, ha mindenképp szeretnénk. 

Mindig száraz időben szedjük a növényeket, ne öntözés vagy eső után. Minél kevesebb a nedvesség, annál jobban le lehet préselni a virágokat, hiszen annál gyorsabban száradnak ki.

Ne vágjunk le olyan növényt, ami már hervadásnak indult, mivel ezek hajlamosabbak a romlásra a préselés során, és ha ki is száradnak, a virág szélei könnyen letörnek, lepotyognak.

Ha leszedtük a virágokat, azonnal préseljük le, de legkésőbb a nap végén. Ha egy-két napot állni hagyjuk, megváltozik a színük, formájuk és elkezdődnek a hervadást okozó folyamatok.

Hogyan nyissuk ki a prést?

Öt nap után megnézhetjük, hogy halad a préselés. Lassan, óvatosan nyissuk fel és emeljük ki a virágokat, szirmokat. Ha a papírt nedvesnek érezzük, cseréljük ki egy friss itatósra. Miután visszazártuk a prést, hagyjuk újabb öt napig benne a növényünket. Akkor van kész a préselt virág, ha a felnyitáskor teljesen száraznak érezzük a papírt és a növényt egyaránt.

Hogyan tároljuk a préselt virágot?

A legjobban a présben érzik magukat a virágok, amíg fel nem használjuk őket. De egy táblára is rögzíthetjük ragasztóval, ragasztószalaggal. Ha azt látjuk, hogy a préselt virág töredezik, fontos, hogy vízszintesen tároljuk. A felhasználásnak végül csak a kreativitásunk szab határt, de a közösségi oldalakon számos inspirációt találhatunk, hogyan díszíthetünk, dekorálhatunk a szárított virágokkal.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!