5 tipp, ami segíthet lefutni az első 10 km-edet

2022. július 30.
Kitartóan edzettél, fokozatosan építetted az erőnlétedet, és most úgy érzed, eljött a te időd? Az első 10 km lefutása különleges élmény, érdemes megadni a módját például egy jó hangulatú versennyel, hogy igazán emlékezetes legyen. Ezek az apró trükkök pedig segítenek, hogy még biztosabb lehess a sikeredben, amikor az első (vagy igazából bármelyik) 10 kilométeredet futod.

Ne hagyd ki a bemelegítést!

Biztos, hogy a nagy napon az izgalom is a tetőfokára hág, és talán úgy érzed, az a legbölcsebb, ha spórolsz az energiáddal. Tényleg nem árt, ha a futás előtti napon kialszod magad, és kipihenten állsz a starthoz, de a bemelegítést azért ne hagyd ki! Ez nem csak a sérüléseket segít megelőzni, de jó hatással lesz a keringésedre, mentálisan is ráhangol az előtted álló feladatra, így a lehető legoptimálisabb állapotban vághatsz neki a kilométereknek.

tipp-futas-kilometer

Hallgass zenét!

A zenehallgatás egyrészt segíthet tartani a megfelelő tempót, másrészt egy pörgős szám a holtponton, vagy akár néhány nehezebb kilométeren is átsegít. Az angliai Keele Egyeteme tanulmánya szerint kedvenc dallamaink hangjára kevésbé érezzük megerőltetőnek a futást, viszont sokkal inkább úgy érezzük, hogy flowban vagyunk. Vagyis a jó zene egyrészt segít elviselni a nehezebb szakaszokat, másrészt sokkal örömtelibb élménnyé teszi a futásodat!

tipp-futas-kilometer

Fuss szép környezetben!

Míg vannak, akik éppen a kiszámítható monotonitás miatt kedvelik a futást, tény, hogy egy 10 km-es táv már elég hosszúnak számít ahhoz, hogy elunjuk magunkat sportolás közben. Márpedig aki unatkozik, az sokkal megterhelőbbnek érzi a testmozgást is, csökken a motivációja és fáradtabbnak is érezheti magát. Ha a természetben, változatos környezetben futsz, akkor az eléd táruló újabb és újabb gyönyörű tájak látványát izgalmas jutalomként éled meg, ami segít megőrizni futás közben a lelkesedésedet. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobb a városi szmognál oxigéndús, friss levegővel megtölteni a tüdődet!

Indulj reggel!

Futni bármilyen napszakban jó, de sok gyakorlott futó egyetért abban, hogy a nagyobb megmérettetésekhez a reggeli órák a legideálisabbak. Ilyenkor még kipihent vagy, tettrekész, és egyébként is: ha rögtön azzal kezded a napot, hogy nekivágsz a feladatnak, nincs időd túl sokat izgulni, és kimeríteni magadat azzal, hogy a rád váró kilométerek lefutásán stresszelsz. Az izomnövekedést és energiaszintet befolyásoló tesztoszteron szintén a reggeli órákban jár a csúcson – háromszor olyan magas, mint a délutáni időszakban – kutatások alapján pedig a reggeli testedzés zsírégetés szempontjából is a leghatékonyabbnak számít.

tipp-futas-kilometer

Fuss társaságban!

Közösségben futni fantasztikus élmény! A többiek lendülete téged is sodor, átlendít a nehezebb szakaszokon, ráadásul, még ha idegenekkel futsz is, a közös kihívás miatt úgy fogjátok érezni, hogy egy csapatba tartoztok. Extra előny, hogy bár érdemes észben tartani a saját korlátaidat, és a saját tempódnak és edzettségi szintednek megfelelően futni, egy kis egészséges versenyszellem még abban is segíthet, hogy jobb időt fuss, mert erre fognak motiválnak a melletted haladók.

Egy jól megszervezett verseny tökéletes alkalom lehet az első – vagy bármelyik – 10 km-ed lefutására. Az V. Újház Napfelkelte Félmaraton a legkülönlegesebb hazai futóversenyek közé tartozik: a futók a start előtt hajóval indulnak el hajnalban, hogy a Balaton közepéről csodálják meg a napfelkeltét. A versenyzők ezután futják le a 21 vagy 10 kilométeres távot Badacsony és Szentbékkálla között, a festői Káli-medence falvain keresztül. Az augusztus 21-i rendezvényen a feledhetetlen hangulatról meseszép táj, DJ.-k, közös bemelegítés, és persze remek társaság gondoskodnak majd.

Forrás: Runner’s World, Men’s Health Fotó: ACG

Olvass tovább!