A sport, amihez alig kell hely, cserébe rengeteg kalóriát éget: újra menő az ugrókötelezés!

2021. augusztus 15.
Az ugrókötelezés újra menő: legfőképpen azért kapott újult erőre ez az örök klasszikus mozgásforma, mert a piacot elárasztották a kifejezetten felnőtteknek szánt, sőt, a számlálós kötélfajták is. Nagyon hamar megizzaszt, nem kell sok hely hozzá ,és a heti kardiómennyiség jelentős százalékát teljesíthetjük vele – mutatjuk, mik még az előnyei, illetve hogy mikre kell figyelnünk, ha kipróbálnánk!

Kalóriazabáló

A crossrope.com mérései szerint egy óra alatt mintegy 1074 kalóriát tudunk elégetni ugrókötelezéssel. Csak az összevetés kedvéért: egy óra séta 300, egy óra kocogás 600, egy óra evezés pedig 800 kalóriát képes elégetni. Persze egy órán keresztül ugrálni iszonyú megerőltető lenne, de ha leosztjuk, 10 perc ugrókötelezés is majdnem –200 kalóriát jelent!

Tetőtől talpig formál

Ugrókötelezéskor a test rengeteg izomcsoportját aktiváljuk, a vádli, comb, törzs, váll és kar izmai egyaránt dolgoznak. Így az egész test tónusosabbá, erősebbé válik rendszeres ugrókötelezés hatására. Ráadásul nagyszerűen fejleszti az egyensúlyérzéket és a reflexeket is. Arra viszont fontos ügyelni, hogy a nem megfelelő talajon végzett ugrókötelezés nagyon megterheli a térdeket, soha ne ugráljunk betonon, aszfalton, kemény járólapon! A legjobb terep a parketta ehhez a sporthoz.

ugrokotel-sport-elonyok

Építsük be!

Akár ingyenesen elérhető edzővideókat is találunk a neten, melyben a komplett edzés szerves részét képezi néhány perc ugrókötelezés – némi erősítés és egyéb kardió jellegű gyakorlat mellett. Ez szuper azoknak, akiknek túl megerőltető lenne hosszabb ideig ugrálni, vagy akik nem szeretik a nagyon monoton mozgásformákat.

Nagyon fontos a fel- és levezetés

Fontos, hogy akár csak magában ugrókötelezünk, akár más edzés részeként választjuk az ugrálást, alaposan be kell melegítenünk előtte, illetve lenyújtani utána – a talajon történő nyújtásra mindig csak akkor kerüljön sor, amikor 100 alá visszament a pulzusunk, addig végezzünk helyben járást, álló nyújtógyakorlatokat.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!