Tényleg kellene vizet innunk elalvás előtt?!

2022. szeptember 16.
Végre kiderült, valóban számít-e, mikor isszuk a vizet, vagy csupán mítosz, hogy jót tesz, és teljesen feleslegesen nehezítjük vele a hólyagunk dolgát, ha lefekvés előtt iszunk.

Egy átlagos felnőtt nő testének 55 százaléka víz, míg a férfiaknál ez az arány 60 százalék a Clevelandi Klinika adatai alapján. Ahogy a kertben a növényeknek vízre van szüksége, így a szervezetünknek is. „A víztől függ a túlélésünk – mondta dr. Katherine Brooking tápanyagszakértő. – A víz pótolja az anyagcsere, légzés, izzadás során elvesztett folyadékmennyiséget. Emellett meggátolja, hogy túlmelegedjen a szervezetünk, mozgékonyabbá teszi az ízületeinket, feltölti a szöveteinket, ezáltal hozzájárul a bőr és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.”

Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk nap mint nap. „Ugyanakkor sok embernél nincs meg a szükséges vízmennyiség” – mutatott rá dr. Roxana Ehsani dietetikus. Sőt, tudományos becslések szerint a nyugati társadalmakban élők 75 százaléka krónikusan dehidratált, ami egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek. Az ACSM’s Health & Fitness Journal című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint már az enyhe, 2 százalékos vízhiányos állapot is fáradtságot, fejfájást, koncentrációs nehézséget, szédülést okozhat.

alvas-elott-viz

„A hidratáltságtól jelentős mértékben függ, hogyan érezzük magunkat – mutatott rá dr. Lauren Manaker dietetikus. – Akik nagyobb figyelmet fordítanak arra, milyen a bőrük, általában megfelelő mennyiségű vizet isznak, ami természetesen nem csak a bőrük látványára van hatással.” Ha szeretnénk, hogy jobban működjön az agyunk, a testünk és szebb legyen a bőrünk, viszont csak az egész napos robot után hazaérve döbbentünk rá, hogy alig ittunk aznap vizet, logikusnak tűnik legurítani egy nagy pohárral lefekvés előtt. A stratégiának azonban meglehetnek a hátrányai.

Ezért lehet jó lefekvés előtt vizet inni

Ahogy már írtuk, négyből három ember nem iszik elegendő vizet a nap folyamán. „Ha rendszeresen iszunk vizet lefekvés előtt, még a nap utolsó öt percében is behozhatunk valamennyit a hiányzó vízkvótánkból. Vannak, akik jobban alszanak, ha isznak lefekvés előtt, hiszen jobban tudnak izzadni, így a hőháztartásuk jobban működik” – magyarázta Manaker. Mivel a testhőmérsékletnek nagyon fontos szerepe van az alvás minőségére, ez mindenképp plusz pont az elalvás előtti vízivás oldalán.

Hátulütői is vannak, ha alvás előtt iszunk

Ugyanakkor ha több pohárral is iszunk, mielőtt ágyba bújnánk, az nem biztos, hogy a legbölcsebb dolog. „Ha túl nagy mennyiségű az a víz, amit megiszunk elalvás előtt, azzal járhat, hogy többször is fel kell kelnünk pisilni éjszaka, ami sokat ront az alvásminőségen” – mondta a dietetikus. 

Sokan hiszik azt, hogy ha iszunk vizet lefekvés előtt közvetlenül, az segít a fogyásban. A szakember szerint azonban ennek semmilyen tudományos alapja nincs. Sőt, a rossz alvásminőség kifejezetten a hízást segítheti elő. 

Mennyi vizet igyunk lefekvés előtt?

Számos dologtól függhet, mennyi vizet célszerű meginnunk lefekvés előtt. Ebben szerepet játszik:

  • mennyi vizet ittunk a nap folyamán korábban,
  • mennyit edzettünk aznap,
  • a környezetünk hőmérséklete ( ha meleg van a szobában, jól jöhet, ha iszunk egy pohár vizet),
  • a testünk mérete.

Egy átlagos ember számára 2-3 deci víz lehet maximum az, ami segíti a hidratáltságot, de nem vált ki gyakori pisilési ingert alvás közben. De mindenki más, így saját magunknak kell kitapasztalni, mennyi az a vízmennyiség, ami még belefér.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!