A skandináv lakberendezési trükkel egészen máshogy akasztjuk a képeket a falra

2022. november 06.
Szimmetria. Ez a szó gyakran előkerül, amikor a lakberendezési irányelvekről van szó, különösen ha a képek falra akasztása a téma. Vegyünk elő egy centit, mérjük ki, hol a fal középpontja. De mi van, ha azt mondjuk, hogy sokkal hatásosabb lesz az összkép, ha az alkotásokat teljesen szabadon, bármiféle tudatos középpont nélkül helyezzük el? Meglepődünk, mennyire jól tud kinézni az aszimmetria, és ígérjük, hogy a zsigereink is csak néhány percig tiltakoznak majd ellene.

Hogy pontosan ki találta ki ezt a lakberendezési trükköt, ma már kideríthetetlen. Ami biztos, hogy a skandináv dekorációs irányzatok spontaneitása viszont sokat tett érte, hogy az aszimmetria egyre népszerűbb, különösen abban, ahogy a falra akasztjuk a képeket. Akár szeretjük a skandináv stílust, akár nem, ezt minimalisták, maximalisták és azok is kipróbálhatják, akik valahol a kettő között helyezik el magukat. 

skandinav-lakberendezes-kep-akasztas

A képek teljesen más személyiséget kapnak, ha a skandináv lakberendezés trükkjével akasztjuk a falra őket

Ha egy gondosan megválasztott középpont nélkül helyezzük el a képeket a falon, azzal tulajdonképpen ráirányítjuk a figyelmet egy-egy konkrét műalkotásra, függetlenül attól, hogy az kicsi-e vagy nagy. Ez azonnal be is bizonyítja azt a közkeletű mítoszt, hogy a nagy falra mindig nagy méretű alkotásokat kell helyezni, vagy szépen galériába rendezni két, legfeljebb három darabot. 

A mértani középpont hiánya remekül működik akkor is, ha nagyobb bútordarabok fölé akarunk képeket akasztani, mint például az ágy vagy kanapé esetén. Akasszunk egy kisebb képet az ágy egyik végéhez bárhova. Máris kijelöltünk egy olyan pontot a falon, ahova irányítani szeretnénk a figyelmet.

skandinav-lakberendezes-kep-akasztas

Ne egy mértani középpont köré akasszuk a képeket a falra, adjunk teret az aszimmetriának

Ha szeretjük a galériába rendezett képeket, akkor is remekül használhatjuk ezt a skandináv lakberendezési trükköt. Nem kell órákig méricskélnünk, hogy minden kép egy szintben legyen, egyenlő távolságra egymástól, pontosan a fal közepén. Sőt, ebben az esetben ez kifejezetten tilos. Csak akasszuk a képeket szépen sorban a falra, körbe a bútorok körül, és folytathatjuk a sarokban is, ami így végigvezeti a tekintetet az egész szobán. 

skandinav-lakberendezes-kep-akasztas

Rakjuk körbe a sarkokat is a képekkel, ezzel vezetjük a tekintetet

A skandináv képelrendezési technika trükkje a kísérletezésben rejlik. Ne féljünk próbálgatni, megszegni a szabályokat – amik valójában nem is léteznek –, hogy felszabadultan rendezhessük be a lakásunkat úgy, ahogy igazán szeretnénk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!